#LAGETBAK – 2021: Meldte seg til tjeneste. 2022: Blitt mannen som fikser alt! – ØIF Arendal

#LAGETBAK – 2021: Meldte seg til tjeneste. 2022: Blitt mannen som fikser alt!

Einar Lande Johansen meldte seg til tjeneste for ØIF Arendal i fjor sommer. Nå har han en hånd på det meste som skjer. Det hadde ikke skjedd uten miljøet blant de frivillige.

Einar Lande Johansen er en sentral mann i ØIF Arendal. Han har en finger med i det meste som skjer av praktiske utfordringer og annet som arbeides med i klubben.

– Først og fremst har jeg en god følelse etter å ha vært i ØIF Arendal i ett år. Tiden har ikke stått stille, men miljøet i denne klubben er virkelig flott. Det er ikke noe jeg mener fordi du spør meg her og nå, men fordi jeg oppriktig mener det, smiler Kragerø-mannen som har en rekke roller og verv på sin rikholdige håndball-cv.

Fra Bærum
For håndballinteressen kom snikende gjennom håndballbyen Kragerø i oppveksten. Før han meldte seg til tjeneste i Sparebanken Sør Amfi i fjor sommer, har han vært innom – selvsagt, Kragerø, Haslum, Gjerpen, St. Hallvard (Fold HK, i dag kalles klubben Bærum Topphåndball), Herkules, Skiens Ball og flere til. Lande Johansen husker også av mange i Kragerø som en kjent radiostemme fra tidligere av.
– Hva gjør du egentlig av oppgaver i ØIF Arendal?
– Jeg er vel blitt poteten som kan brukes til alt, smiler han.
For den joviale telemarkingen har en finger med i det meste som skjer i kulissene. Softwaren eller innholdet på ØIF Arendals nye LED-anlegg settes ikke opp av seg selv. Sesongstarts-podcasten var han både programleder og produsent av. I august produserte, kommenterte og streamet han en rekke treningskamper og han er også en del av oppmannsteamet.
– Jeg har ansvar for fordeling av klær og utstyr. Det er en del ting å håndtere, men jeg liker når det skjer litt. Det blir mange lange dager, men det er moro. Miljøet her er fabelaktig, gjentar han igjen.
Mobiltelefonen ringer.
– Ja, det er Einar!
Det blir stille.
– Klart vi fikser det! Svarer den joviale håndballnerden.
Og slik går dagene. Problemer – eller utfordringer som det heter i klubben – løses som regel når Einar tar tak.

Best på frivillige
For innsatsen og timene han og resten av klubbens mange bidragsytere – både ansatte og frivillige – får sin belønning. Han erkjenner at serieåpningen (uavgjort 26-26) tok på. Tirsdag kveld var engasjementet og hjertet utenfor Mizuno-skjorta da Elverum fikk juling i Terningen Arena.
– Life is like a rollercoaster! Det er fra de store toppene til den dypeste avgrunn. Det er opp og ned, men følelsen er mest intens der og da. Det går ikke lang tid før man går videre, enten det er å komme seg ned noen hakk eller krabbe opp igjen, smiler han.
For hver eneste dag sitter latteren løst rundt Einar. På kontoret beskrives han som ærgjerrig, ærlig, tålmodig, hjelpsom og blid.

Oddvar Paulen og Einar Lande Johansen, like før NM-finale-podcasten ble produsert i mai.

– Einar er gjennomført positiv, full av energi og dyktig på en rekke områder. Han har gjort et solid inntrykk ikke bare internt, men også for de som følger klubben utenfra. Etter bare ett år i ØIF Arendal er han blitt uvurderlig for oss, sier daglig leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen.
For ØIF Arendal skal ta godt vare på sine bidragsytere.
– En ting er at ØIF arendal ikke bare er en klubb som driftes mer og mer profesjonelt for hvert år som går, men klubben er også ekstremt god til å ta vare på sine frivillige. På kampdager får man servert måltider, fulgt opp og sett. De frivillige blir også jevnlig invitert med på ulike aktiviteter. Jeg håper samtidig at jeg kan være en bidragsyter til at klubben og til syvende og sist laget kan bli enda bedre, sier han videre.

Avhengighetsforhold
For uten frivillige er hverken ØIF Arendal, andre toppklubber eller idretten noe som helst.
– Det betyr at det å vinne ikke er avgjørende for engasjementet og innsatsen din?
– Livet i en toppidrettsklubb er en evig berg- og dalbanetur, gjentar han og humrer godt.
For i fjor høst bar hele klubben preg av at resultatene ikke satt som et skudd.
– Det er det langsiktige arbeidet som skaper resultater over tid. Det er det som er kultur, mener han.
– For å svare på spørsmålet ditt, så er nok ikke fargen på medaljene det viktigste for meg. Jeg er ingen medgangssupporter, fastslår han.
– Hva kan klubben bli bedre på, tenker du?
– Alle kan alltid bli bedre på alt. Det må alltid være mantraet i en prestasjonsklubb som ØIF Arendal. En av tingene, som veldig mange andre klubber også kan bli bedre på, er å vise oss mer frem ute blant folk. Pandemien satt oss og mange andre tilbake et steg. Det tror jeg blir viktig fremover og det har jeg tenkt å bidra til, sier han videre.

Kragerø
Lande Johansen innrømmer at han følger gamleklubben i moderbyen Kragerø tett, selv om det er ØIF Arendal som idag får all oppmerksomhet og energi fra Lande Johansen. ØIF Arendal-legenden Eirik Heia Pedersen overtok treneransvaret for den gamle storklubben i sommer.
– Veldig spennende opplegg. Jeg tror de rykker rett opp i 2.divisjon igjen, spår han.
– Og hvem holder du med om Kragerø står som motstander i NM mot ØIF Arendal de nærmeste årene?
– Jeg holder alltid med klubben jeg er engasjert i. Og det er ØIF Arendal, men i resten av kampene Kragerø måtte spille håper jeg de vinner, avslutter Einar Lande Johansen.

For det er liten tvil om hva Lande Johansen betyr for klubben etter kun ett – 1 – år i ØIF Arendal. Vi håper det blir mange flere!