OMSTRIDT FORSØK: Hergeirsson raser – ØIF Arendal

OMSTRIDT FORSØK: Hergeirsson raser

Den norske landslagssjefen for kvinner Thorir Hergeirsson er lite fornøyd med prosessen bak forsøket med å spille U18-VM for kvinner i Nord-Makedonia uten klister. Den danske landslagssjefen mener håndball blir satt tilbake i lang tid med klisterforbud.

– Det er under enhver kritikk å teste dette i et mesterskap. Det er dårlig gjort overfor jentene som spiller – og det er jo også interessant – at det testes ut på jenter. Hvorfor gjøres det ikke på gutter? Det er et signal som ligger litt i kulturen hos lederne i IHF, sier Hergeirsson ifølge VG.

https://arendal.nth.webcore.no/2022/08/06/barthold-jeg-far-vondt-nar-du-tar-det-opp/

Diskriminering
Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vedtok tidligere i år at U18-VM – som avsluttes 10. august – skal spilles uten noen form klister. Det blir første gang i moderne tid at klister ikke brukes i et internasjonalt mesterskap. Den norske landslagssjefen er i følge VG ikke negativ til klisterfrie håndballer, men prosessen bak synes han lite om, ifølge VG.
– Det er en form for diskriminering, definitivt. Det gjøres veldig mye forsøk på kvinnesiden som ikke gjøres på herresiden – for eksempel ved å prøve unge og uerfarne dommere i mesterskap. Det har vært en tendens tidligere selv om det har blitt noe bedre, sier han.

Henger sammen
Danskenes landslagssjef for kvinner, tidligere landslagspiller Jesper Jensen, mener håndballen blir satt tilbake 10-15 år uten klisterbruk.
– Klister er etter mening en del av utviklingen, og det gøye med håndball er at man utvikle seg. Så for interessen tror jeg vi vil se et tilbakeslag på 10-15 år i forhold til hvordan man spiller håndball, og det tror jeg ikke man er så interessert i, sier han til dansk TV2 Sport.
-Jeg synes spillet blir annerledes. Og det minner om spillet for nesten 15, 20 eller kanskje 30 år siden, hvor den tekniske delen av blir mindre. Jeg synes ikke at nivået i U18-VM er det samme. Våre kantspillere skyter ikke så mange tekniske skudd. Det er er sterotype avslutninger. Og ja, det er færre tekniske feil fordi spillerne venner seg til det, sier Jensen til TV2 Sport Danmark.

https://arendal.nth.webcore.no/2022/08/02/verdens-beste-oppkjoringsturnering-fortsatt-ledige-billetter/

Kan bli standard
Den klisterfrie håndballen fra ballprodusenten Molten er døpt «Molten d60 PRO». IHF sin heller omdiskuterte president, egyptiske Hassan Moustafa, har over lengre tid uttrykt sin begeistring knyttet til ideen om at håndball skal spilles med klisterfrie håndballer. Etter at ideen ble lansert har den møtt motbør.
Dog, blir erfaringene fra mesterskapet vurdert som gode, kan det bli avgjørende hvorvidt samtlige internasjonale mesterskap skal benytte klisterfrie håndballer fremover.

PS: Nysgjerrig på hvordan mesterskapet med klisterfrie baller ser ut? Mesterskapet sendes på Viaplay.