OMSTRIDT: Skal spille VM uten klister (!) – ØIF Arendal

OMSTRIDT: Skal spille VM uten klister (!)

I sommer skal U18-VM for kvinner spilles uten klister med såkalte klisterfrie håndballer.

Illustrasjonsfoto.

Når U18-VM for kvinner, som avholdes i Georgia i sommer, blir det uten klister på ballen. Det blir første gang i moderne tid at klister ikke skal brukes i et internasjonalt mesterskap. Det skriver svenske handbollskanalen.se i dag, som henviser til IHF (Internasjonale håndballforbundet).

De klisterfrie håndballene fra ballprodusenten Molten er døpt «Molten d60 PRO». IHF sin heller omdiskuterte president, egyptiske Hassan Moustafa, har over lengre tid uttrykt sin begeistring knyttet til ideen om at håndball skal spilles med klisterfrie håndballer. Nå kan det altså skje, om forsøket i Georgia blir vellykket og presidenten får gehør for tanken.
Det kan da ikke være galt, tenker du kanskje? Kan det som ofte omtales som griseri endelig være passé? Mange håndballspillere grøsser ved tanken om at klisteret skal forsvinne fra idretten. Sammenligninger, som at langrenn uten skismøring blir en helt annen idrett, er ofte brukt for å forklare hvor viktig klister er for ballfølelsen, grepet og muligheten for å trickskudd. Mange håndballspillere er ikke nådige når et klisterforbud diskuteres.
Forøvrig ble det brukt ren harpiks i håndball på 80- og 90-tallet, mens dagens klister er såkalt vannbasert og følgelig enklere å rengjøre.

IHF sin kongstanke er at sommerens U18-VM blir et testmesterskap. Blir forsøket en suksess, kan erfaringene fra Georgia bli avgjørende hvorvidt samtlige internasjonale mesterskap skal benytte klisterfrie håndballer fremover. Det kommer antakelig til å skape furore rundt om i håndballhaller.

Siste ord neppe sagt i denne saken.