Nå vil spanjolene vil sette ny verdensrekord – ØIF Arendal

Nå vil spanjolene vil sette ny verdensrekord

I sommer har både den polske toppklubben Kielce og arrangørstaben bak EM i Tyskland i 2024 offentliggjort sine planer om å sette ny verdensrekord i antall publikummere på en håndballkamp. Nå vil ikke spanjolene være noe dårligere..

Det europeiske håndballforbunet la i helgen frem søkerne til europamesterskapene i 2026 i 2028 sine arena-planer. Det melder det anerkjente håndballnettstedet handball-world.news. Der er det lystig lesning for de som liker potensielle verdensrekorder.

Nye Fornebu Arena?
Norge, Sverige og Danmark har som kjent sendt felles søknad om å være arrangør for mesterskapene 2026 og 2028. Det samme har Sveits gjort, mens Spania og Portugal har sendt inn felles søknad for EM i 2028. Felles for samtlige søknader er en imponerende liste over arenaer som er tenkt benyttet. I Norge ligger Telenor Arena/Nye Fornebu inne som en mulig hall i 2026 eller 2028, noe som er spennende nok for nordmenn som elsker håndball. Den har en foreløpig tenkt kapasitet på 15.000 tilskuere.

Madrid
Det som likevel vekker mest oppsikt er spanjolenes mulige planer for en ny verdensrekord i åpningskampen, om Spania/Portugal får tildelt EM i 2028. Før dette eventuelt skjer er det flere om beinet som ønsker å få inn flere enn den verdensrekorden på 44.189 tilskuere på en håndballkamp noensinne. Den ble satt i en tysk bundesligakamp mellom Bjarte Myrhols gamleklubb Rhein Neckar Løven og Hamburg SV (HSV) i Frankfurt for syv år siden.

Kielce-eier
For kort tid siden lanserte Kielce-eier Bertaas Servaas sin ambisiøse plan med å invitere til verdensrekord-forsøk på den polske nasjonalstadion i hovedstaden Warszawa i august 2023. Tyskland, som skal arrangere EM i 2024, lanserte i sommer en tilsvarende plan i Merkur Spil-Arena. Der er kapasiteten potensielt 50.000, i det som er en tiltenkt arena for åpningskampen i mesterskapet om drøye 2,5 år.

Men, intet slår spanjolenes planer for en mulig åpningskamp i EM i 2026 eller 2028. Wanda Stadium i Madrid, som er mest kjent for å være en fotballarena, har en kapasitet på 68.000 tilskuere. Stadion huser for øvrig Atletico Madrids fotballag til vanlig.

Med slike planer på bordet om å sette rekord, kan vi nesten allerede nå fastslå at den gjeldende verdensrekorden kommer til å ryke flere ganger de neste årene, i Polen i 2023, i Tyskland i 2024 og kanskje i Spania i 2028 – om sistnevnte får tilslaget på EM sammen med Portugal.