TV2-SVELE: – Fiala-signeringen er smart for spiller og klubb – ØIF Arendal

TV2-SVELE: – Fiala-signeringen er smart for spiller og klubb

I ettermiddag ble det kjent at Jørg William Fiala Gjermundnes har skrevet under en 4-årskontrakt med ØIF Arendal. – Smart, mener Bent Svele.

Bent Svele mener både Jørg William Fiala Gjermundnes og ØIF Arendal har gjort en smart signering.

-Fiala er en spiller som har vært lærling og gått gradene i ØIF Arendal, vært utleid til Kristiansand i en periode og nå for alvor tatt ansvar da det var hans tur til å gjøre nettopp dette. Han virker ikke bekymret for skuddansvaret som det legges opp til. Han er bare 20 år og jeg synes det er smart av ham å fortsette i ØIF Arendal. Det er også smart av klubben å knytte ham til seg videre i et lengre perspektiv, sier Svele til oifarendal.no.

Skal – skal ikke?
Det har i årenes løp vært mange talenter som har byttet ut norsk håndball med mindre og mellomstore klubber i Danmark og Sverige. TV2-eksperten og den tidligere landslagsspilleren peker på at det kan være et sjansespill å søke sørover eller østover for tidlig – et dels sjansespill som følgelig kan vippe begge veier. Tidligere Drammen-spiller Thomas Boilesen byttet ut i fjor ut den norske eliteserien med spill i det som nå er en middelhavsfarer i dansk toppserie, Kolding.
– Han har fått nok spilletid i Kolding og profitterer naturlig nok på det nå. Hans eksempel kunne ha gått andre veien også. Fiala har valgt å forbli i ØIF Arendal og mye tyder på at klubben ønsker å bygge opp mye av spillet rundt ham. En fire-årskontrakt signaliserer også en tydelig satsing på ham fra klubbens side. Begge parter vet hva de får og antakelig hva de vil med en slik signering. Han og klubben kan vokse sammen fremover. Nei, som sagt tenker jeg dette er et klokt og smart valg, fortsetter Svele.

Valg
Sander Sagosen dro fra trygge rammer i Haslum til storklubben Aalborg som 19-åring. Hans historie behøver ingen videre presentasjon. Sagosen reiste til Aalborg i 2014. Nevnte Boilesen er en av mange norske spillereksporter ut i antatt større ligaer de siste årene. Ser man bort fra tilfellet Sagosen, starter de fleste spillere proffkarrieren mindre klubber som springbrett. Noen lykkes og tar nye steg i enda større klubber. Noen makter ikke overgangen fra norsk eliteserie til en tilværelse i utlandet. Aftenposten hadde i fjor en lengre reportasje om spillere som valgte å dra hjem igjen for å bygge opp igjen karrieren.
– Fiala signaliserer tydelig at han tror ØIF Arendal og den norske eliteserien er rett sted for ham å være i årene fremover. Han opplever at dette er en klubb å vokse i. Nå som kontrakten er skrevet under, blir det mer ro til å fokusere på videre utvikling.
-Mener du det er et kvalitetstegn for den norske eliteserien at Fiala planlegger for fire år i ØIF Arendal og i Norge?
– Det varierer veldig med hvilke rammer spillere i hans alder og fremgang har rundt seg. Samtidig ser vi at Elverum henter Eric Johansson til norsk håndball. Det er et godt tegn at fremadstormende spillere også tenker Rema 1000-ligaen som et godt sted å utvikle seg videre. Derfor er det også bra at en spiller som Fiala og ØIF Arendal viser et godt toppnivå mot solide lag som PAUC og at Elverum følger Sander Sagosen og Kiel nesten helt inn i Champions League. Det er fint for norsk herrehåndball at ØIF Arendal og Elverum gjør slike prestasjoner. For ØIF Arendal og Fialas del handler det om å gjenskape toppnivået som ble vist mot PAUC mange nok ganger fremover. Mye ligger til rette for ham fremover. Klubben vil satse på ham og han på klubben. Det er tydelig, mener den frittalende TV2-eksperten.

Ny arv?
Svele er tydelig på at Fiala ikke er en ren erstatter og spilleren som skal håndtere Eirik Heia Pedersens arv alene. Klubblegenden la opp som kjent opp i vår, etter en lang og innholdsrik karriere i ØIF Arendal-drakta. TV2-eksperten mener de to spillerne er for ulike til å bruke en slik sammenligning.
– Eirik Heia Pedersen og Sondre Paulsen er selve symbolet på alt som har skjedd i ØIF Arendal de siste 12-15 årene. Fiala er i startgropa av sin karriere, men han er et stort potensial. Nå handler det om å stabilisere spillet på et høyt nivå, både her hjemme og i europacup-kamper. Når han legger opp om 10-15 år, kan man sammenligne. Som sagt må toppnivået gjenskapes og gjenskapes. Det blir Fiala og ØIF Arendals jobb fremover, avslutter TV2-eksperten.