KOMMENTAR: Det er minst 100 spørsmål som skal få sine svar – ØIF Arendal

KOMMENTAR: Det er minst 100 spørsmål som skal få sine svar

Seriepremieren pangåpner ned en skikkelig godbit, Slaget om Sørlandet. Vi serverer deg hundre spørsmål om alt du ikke har tenkt på. Finn frem kaffekoppen!

Frederik Børm og ØIF Arendal pangåpner i Rema 1000-ligaen i kveld hjemme mot Kristiansand Topphåndball. Kommer Børm til å markere seg som Sørlandets forsvarsgeneral?

Så er endelig dagen her! Serieåpning! Slaget om Sørlandet. Storebror ØIF Arendal. Lillebror Kristiansand. Vil Magnus Søndenå, Sondre Paulsen, Kristijan Jursic, Frederik Børm og Ivan Eres levere fra første avkast?

Vil noen av ØIF Arendals unggutter ta større steg, tidligere og raskere enn noen kan spå på forhånd? Vil mirakelet Halden fortsette med å levere resultater? Blir Laurits Rannekleiv å se på parketten før jul? Blir Rema 1000 ligaen åpen helt inn? Vil Halden rykke ned slik håndballnaturen egentlig tilsier at vil skje? Blir Elverum så suverene som alle vil ha det til? Kommer Kristian Kjellings Drammen til å gi Elverum match helt inn? Eller blir det Runar? Eller ØIF Arendal? Hva med hjemvendte Christoffer Rambo og hans skuddarm? Kommer eks-ØIF’er Kenny Ekman til å sy sammen et Runar-forsvar, som gjør vår eks-trener Leif Gautestads klubb Runar til en heit medaljekandidat? Vil ØIF Arendal finne flyten, surfe på denne og gi Elverum og Drammen kamp om de gøyeste medaljene? Kan Elverums sesong ende i et skademareritt, som gjør at Børge Lund må tenke nytt og annerledes? Vil den spektakulære overgangen til Josip Vidovic bli tungen på vektskålen når gullet skal gjøres opp til rundt påske, eller vil vår tidligere bakspiller nok engang slite med lumske skader gjennom sesongen?

Kommer Bækkelaget til å overraske på ny? Kommer Kristian Rammel til å sette sperrer i angrep, slik bare Rammel kan? Kommer Mario Matic til å servere show fra første kamp? Kommer Drammens Gøran Sørheim til å ende sesongen i nok en langvarig skade? Vil Tom-Eirik Skarpsno få «nye» Haslum til å tråkke lagene bak Elverum på tærne i jakten på medaljer? Vil Kolstad endelig spille seg inn i medaljestriden, eller vil savnet etter råskinnet Ronald Putans bli for stort? Vil Hisøy-gutten og Kolstad-spiller Magnus Langeland takle å stå i Sparebanken Sør Amfi mot hjembyens røde og sorte?
Vil Elverum ta nye steg i Champions League? Hvor langt kommer ØIF Arendal og de andre norske klubbene i de ulike europacupene? Vil Fyllingens friske bytte av klubbnavn til Bergen Håndball skape ny giv i Norges nest største by? Vil savnet av storskytter Inge Aas Eriksen (Malmø) bli større enn hva selv en Brann-spiller kan tåle av utenomsportslige oppslag? Vil Einar Veierød trylle Sandefjord til ny kontrakt? Vil USA sin landslagstrener Robert Hedin ta sitt andre prosjekt, Nøtterøy Tønsberg til sluttspill – eller med seg ned 1.divisjon i comeback-sesongen?

Vil Rune Haugsengs gutter i Nærbø – som strengt tatt må kunne kalles menn nå, klatre videre på tabellen? Blir Andreas Haugseng proff eller hentet til en enda større klubb i Norge etter sesongen? Blir 2021/2022-sesongen ØIF-legenden Sondre Paulsens siste?
Kan Kristian Bliznac og Fjellhammer sende klubber, med langt mer meritterte spillere, tomhendte hjem fra hjemmekampene i den gamle gymsalen på Østlandet? Hvordan vil Josip Vidovic, André Bergsholm Kristensen og Hermann Vildalen møte ØIF Arendal?
Vil Frederik Børm rydde rent blant alle som forsøker seg innenfor 9-meteren gjennom sesongen? Kommer Sander Simonsens nese til å gro på plass innen høstferien? Hva skjer med Jørn Holmestrands oppfordring til alle som lar seg begeistre i Sparebanken Sør Amfi? Vil hele hallen være rød og sort når saloon-døra stenges ved avkast? Vil Svermen-Karis tabelltips treffe blink?
Det er mange spørsmål, det er sikkert og visst. Og det er langt flere som vil komme.
Vil Elverum få nok å henge fingrene med i jakten på nye Champions League-poeng, noe som kanskje kan gjøre serien mer åpen enn alle eksperter seg for seg om dagen? Vil cupen vinnes av et lag ingen hadde regnet med på forhånd? Vi skal ikke langt tilbake før Nærbø plutselig sto klare i NM-finalen. Det var neppe lav odds på at det skulle skje i sin tid.
Vil Jørg William Fiala Gjermundnes eller Sondre Paulsen runde 100 mål i seriespillet? Kommer Norges landslag til å reise kjerringa i EM i Slovakia/Ungarn i januar? Vil sluttspillet bli avlyst- eller gjort om – på grunn av en ny runde med corona-restriksjoner?

Kommer ØIF Arendals daglige leder til å havne i en mediestorm, fordi følelsene tar overhånd i en eller annen debatt om rammebetingelser eller noe annet som kan fyre opp sindige sørlendinger?
Vil Eirik Heia Pedersen «ta en Kenny Ekman» – altså å gjøre comeback i en prekær skadesituasjon – i løpet av sesongen? Kommer noen av toppklubbene til å hente inn forsterkninger i EM-pausen, som vil endre på maktbalansen før sluttspillet til våren?
Vil Svermen runde 300 medlemmer? Kommer Elverums supportergruppe Taigaen til å bli beseiret på tribunen av Svermen når Elverum og ØIF Arendal skal gjøre opp seg mellom? Hvilke supportersjef kommer til å miste følelsene først?
Vil TV2 og hele Norges håndballkommentator Harald Bredeli inngå mer eller mindre idiotiske veddemål på direkten- som han er dømt til å tape? Kommer noen eliteseriearenaer til å bli fylt helt til taket med publikummere, eller kommer Bent Høie – eller hvem som blir corona-sjef etter valget i september- til å holde igjen bremsen frem til våren?
Det er neppe noen som kan gi skråsikre svar på alle spørsmålene over, men det som er helt sikkert er at det vil komme overraskelser, nye spillere, nye profiler, overraskende resultater, nye vrier og noen kjempesmeller her eller der. Det er det som gjør håndball fascinerende, spennende, engasjerende og ikke minst begeistrende. Det er derfor norsk håndball er i vinden som aldri tidligere. Norsk håndball leverer stadig bedre. Det har skjedd mye bare de siste ti årene, parallelt med landslagets status og resultater. Hva vil skje de neste ti? Vil norsk herrehåndball nærme seg dansk klubbhåndball hva budsjetter angår?

Men, dagens store, store spørsmål er hva som skjer i Sparebanken Sør Amfi i kveld. Da får vi i allefall ett svar – svaret på hvem som vinner det første «Slaget om Sørlandet». ØIF Arendal må finne seg i å være favoritt, men ordkrigen Kristiansand-trener Tobben Evjen dro i gang i går er antakelig ikke bare en krig i håndballspaltene. På banen kommer det alltid til å gå hett for seg når man skriver lokaloppgjør. Hiver man litt ændalsk stolthet og en sekk med kristiansandsk arroganse opp i gryta i Sparebanken Sør Amfi, kan det bli voldsomt for alle og enhver. Dette er et lokaloppgjør som vil berike norsk herrehåndball utvilsomt vil berike. For er det noe som er sikkert, så er det at Kristiansand er bedre enn hva vår erfarne rival i nabobyen selv vil ha det til. For Kristiansand har tatt mål av seg å bli blant de fem beste innen 2022/2023-sesongen. Det er neste sesong. Neste sesong, altså. Det er klart vår tidligere bakspiller Eirik Køpp og Kristiansand har en plan. Hvis ikke, hadde de fortsatt spilt i 1.divisjon. Og bare la det være sagt. Arendal vs. Kristiansand kommer ikke til å gå over. Det er slike ting som gjør hverdagen litt ekstra moro. Det trenger selv ikke en sørlending å legge skjul på. Det er ekstremt moro med rivalisering. De e jilt som bære tusan. Blir det delt ut noen røde kort i kveld?

«Nye» Bergen Håndball har ambisjoner om å bli landets nye Champions League klubb med tid og stunder. ØIF Arendal det samme. Drammen har neppe tenkt å la den konkurransen forbi i stillhet. Ei heller Kolstad og Trondheim. Kristiansand er nevnt. Elverum ligger foran, og blir laget alle vil slå. Det eneste som er bombesikkert er at fjorten (14!) lag verken kan overleve Rema 1000 ligaen – eller vinne den. Det går ikke. I sluttspillet er det kun plass til åtte. Hvem? Derfor blir det en del spillere, trenere og supportere som kommer til å bli skuffet. Noen vil gå inn i sommerferien 2022 med en kraftig jobb foran seg. For idrett og topphåndball er ganske enkelt. Det er kun plass til én vinner i hver turnering hver sesong. Det fine er at stadig flere klubber mener alvor. Flotte, moderne haller åpnes stadig og forventningene skrus opp land og strand rundt. Konkurransen blir hardere, budsjettene blir høyere. Hvem overrasker? Har jeg kommet til hundre – 100 – spørsmål? Hvis ikke, finner du nok resten selv. Det er en skattekiste ála Sabeltann å ta av.

Men, hvem vinner det første Slaget om Sørlandet? Akkurat det spørsmålet er hevet over alle andre spørsmål for alle som er glad i ØIF Arendal.
Dette blir en kveld der vi lever litt ekstra, enten man sitter benket foran skjermen eller på tribunen, streamer kampen på Direktesport – eller følger kampen gjennom Agderpostens livedekning. Eller ånder håndball, om man vil. Det er i dag 900 publikummere skal skape stemning i en hall, som tåler nesten tregangen. Det blir lyd. Svaret på hvem som vinner får vi svar på tidsnok. Eller halv ni for å være nesten nøyaktig.

Eller, går kveldens kamp over i historiebøkene med røde kort, sur stemning, god stemning, elektrisk stemning, knokkeltaklinger, fair-play mellom slagene, en nervøs Kurt Mosvold som går frem og tilbake på tribunen, mange mål og ikke minst en uregissert dramatikk kun et lokaloppgjør og en serieåpning etter nesten ni l-a-n-g-e måneder verdig? Kommer Preben Vildalen til å dukke opp på tribunen?

It’s showtime! Det er endelig serieåpning! Sceneteppet kan falle.
Svarene kan komme. Litt etter litt. Endelig!