Denne mannen styrer botkassa med jernhånd – ØIF Arendal

Denne mannen styrer botkassa med jernhånd

Det er ikke grenser for hva ØIF Arendal-spillerne må passe på. Hvis ikke, står denne mannen klar med til dels kraftige bøter. Men, hva kan man egentlig få bøter for gjennom ei treningsuke?

Om det er bøter som deles ut, eller skryt i forbindelse med en scoring, er ikke alltid like lett å si når Laurits Rannekleiv (t.v) deler ut bøter. Her antar vi at Mario Matic får skryt…

At prestasjonsmiljøer, særlig i lagidretter som håndball, fotball og ishockey, har egne, intrikate bot-systemer og bot-kasser er etter hvert blitt et klassisk tegn. Etter at David André Rui ga seg på toppnivå i ØIF Arendal, er det Laurits Rannekleiv som sammen med vise-botkasse-sjef Olaf R. Hofstad som forvalter den interessante og morsomme oppgaven.
– Å sitte på tronen er en grei oppgave. Bekvemt, rett og slett. Verken meg eller Olaf bedriver demokrati her. Det er vel verre enn som så. Du kan trygt skrive at vi bedriver et aldri så lite botkasse-diktatur. Vi tar ansvaret på alvor. Målet er få inn flest mulig bøter. Sånn er det bare, gliser Laurits Rannekleiv.

For sent?
Og lista er lang over hva Laurits og Olaf mer enn gladelig deler ut bøter for. Det hele ligger åpent og enkelt tilgjengelig for spillerne i en egen app kun til formålet. Passordet voktes som en statshemmelighet, skal vi tro ØIF Arendals robuste herremann. Rannekleiv ønsker ikke å dele alt med våre lesere, men her er deler av lista som Laurits deler med våre lesere:

 • Unødig rødt kort, usportslig eller kjefting/kommentarer: 2000 kroner
 • Unødig 2 minutters utvisning, usportslig kjefting/kommentarer: 500 kroner
 • Å glemme bursdagskake på treningen på egen bursdag: 300 kroner
 • Å krangle med bøtesjefene Laurits og Olaf: Vil ikke oppgi.
 • Dele ut hi-five med begge hender: 50 kroner
 • Skudd som målvakt holder fast (!): Vil ikke oppgi.
 • Feil treningsutstyr: Varierende bøtenivå
 • Ball på tribunen: 50 kroner eller høyere
 • Kommer for sent på trening: Varierende bøtenivå
 • Glemme utstyr på treningen: Varierende bøtenivå
 • Skade seg om det er fotball til oppvarming: 250 kroner (spilleren må også «late som» han er skadet litt utover i den ordinære treningen, for ikke å miste ansikt)

Varsler
-Det er generelt lite å hente på formelle ting som det å komme for sent til trening og kamp. Derfor må vi som er bøtesjefer finne frem til en del andre ting som kan fylle opp kassa. Vi kommer til å bli enda strengere fremover. Spillerne må akseptere at vi kommer til å løfte opp treningsbukser for å påse at det er riktige sokker og den type ting, smiler han.
Rannekleiv forteller også om en særegen trekning i begynnelsen av hver måned. Alle spillernes navn legges i en boks. Navnet som trekkes opp, får en bot på 400 kroner. Vedkommende kan velge å høyne egen bot til 500 kroner, som deretter kan gi en bot på 300 kroner videre til nestemann. Denne kan gjøre det samme og gi ytterligere en bot på 300 kroner. Så er det stopp.

– Det høres ikke bra ut, men vår oppgave er å skaffe inn så mye penger som mulig i botkassa. Da må det noen ordentlige virkemidler til, humrer Laurits igjen.
Man bør heller ikke krangle for mye med bøtesjefene. De har også sikret seg noen gode hjelpere i spillergruppa, som trer inn om det skulle oppstå uenigheter knyttet til om lovbrudd har skjedd eller ei uten at Laurits og Olaf har fått dette med seg. På godt norsk snakker vi om en angiver eller to.
– Nå kommer vi til å bli hardere i klypa. Etter bare en drøy måned kniver Jurisic og Thysted om å ligge i front, sier han.
Forrige sesong skilte eks-ØIF-spiller Hermann Gjekstad seg godt ut.
– Det virket nesten som om han ville havne øverst. Det er klart at nye spillere og ungdommen må lære seg å tilpasse seg. Problemet er at om alle tilpasser seg, blir det lite penger i kassa. Det er et tungt ansvar å følge opp dette, humrer Laurits Rannekleiv.
Og hva skal botkassas kroner og øre brukes til?
– Det er tradisjon for å bruke kassa til en felles utenlandstur etter sesongslutt.
– Det viktigste er at vi likevel kan le mye sammen. Det bidrar botkassa til, Utvilsomt. I alle fall for meg og Olaf. Det er bare litt over ei uke igjen av oppkjøringen på forsommeren. Derfor kommer den kommende uka til å bli interessant. For er det en ting som er sikkert, så er det at botkassa mangler penger, avslutter håndball-Norges største botsjef.