PANZA: – Jeg tror denne spesialistrollen forsvinner – ØIF Arendal

PANZA: – Jeg tror denne spesialistrollen forsvinner

Den nye avkastregelen faller i god jord hos ØIF-trener Luka Panza. Kroaten tror en av konsekvensene vil være at rene forsvarsspesialister vil forsvinne i fremtidens håndball.

Luka Panza.

– Jeg liker den nye avkastregelen. Den inviterer til mer fart og underholdende håndball for publikum, mener ØIF-trener Luka Panza.

https://arendal.nth.webcore.no/2022/08/06/omstridt-forsok-hergeirsson-raser/

Større avkastfelt
Kort fortalt kan avkast på toppnivå fra og med denne sesongen tas fra et utvidet avkastfelt på midten av banen enn tidligere. Det nye, sirkulære avkastfeltet på toppnivå og i internasjonale konkurranser har en diameter på 4 meter. Avkastet kan tas fra hvor som helst inne i midtsirkelen/avkastfeltet. Kastet kan tas uavhengig av medspillernes posisjon og i fart, og ingen motstander har lov til å befinne seg inne i den samme sirkelen når kastet tas. Regelendringen inviterer til mer fart og raskere håndball. Det gleder kroaten som tror konsekvensen vil endre topphåndballen på flere punkter.
– Jeg tror rene forsvarsspesialister kommer til å forsvinne, eller bli langt færre av i fremtiden om ikke annet. Regelendringen inviterer til å få frem toveisspillere i enda større grad, mener han.
På håndballspråket er en toveissspiller en spiller som både kan spille angrep og forsvar. De siste tiårene har rene forsvarsspillere vokst frem som en spesialitet. Den nye avkastregelen krever at et bytte før og etter ballkontroll kan sinke spillet på grunn av omveien rundt midtfeltet blir lengre.
– Vi spiller håndball for å score mål og jeg synes det er bedre å se spillerne i begge deler av banen. Jeg tror også regelen vil føre til langt mindre 7-6-spill. Det blir mindre tid og mer tungvint å bytte, tror han.
Det betyr at mål direkte fra avkast eller direkte fra målvakt etter redning også i stor grad vil forsvinne.

https://arendal.nth.webcore.no/2022/08/06/barthold-jeg-far-vondt-nar-du-tar-det-opp/

Mer taktikk
Selv om det begynner å bli en god stund siden håndballkamper på toppnivå endte med få mål og typiske resultater 17-16, tror Panza vi likevel ikke nærmer oss 40-40 som standard resultater i topphåndballen. ØIF Arendal havnet i forrige sesongs Rema 1000-liga på et målsnitt på 30-28. Sølv-vinnere Drammen havnet på rundt 33-27.
– Jeg tror ikke 40-40 blir den nye normalen selv om tempoet blir enda høyere. Jeg mener det kommer til å bli mer og mer taktisk spill både defensivt og offensivt om man ikke får en rask avslutning. Det har vi sett de siste sesongene. Derfor tror jeg ikke vi ser 40-40 som et normalt resultat med det første, sier han.
– Vil publikum se en revolusjonernede håndball takket være den nye avkastregelen allerede under Skarpnes Invitational?

– Jeg tror utviklingen heller vil kommer utover i sesongen for de fleste lagene, men for oss blir det uansett en god skole å møte Aalborg, Bjerringbro og Magdeburg og se hvordan de generelt spiller og løser den nye regelen. Tyske lag prioriterer ofte kraft, mens danske lag både har kraft og fart. Det blir fine opplevelser for oss og vi får et sammenligningsgrunnlag på hvor vi står selv i de ulike fasene i spillet. Vi skal også bruke turneringen til å spille inn våre nye spillere, rullere på mannskapet og å teste ut nye konstellasjoner i forsvar og angrep, avslutter ØIF-trener Luka Panza.

Det er en rekke andre, nye regler som også innføres denne sesongen. Foruten avkastregelen vil også antall pasninger etter at en dommer har hevet hånden for passivt spill reduseres fra seks til fire.
Den tredje regelen som er verdt å legge merke til er at spillere som skyter en målvakt i ansiktet, umiddelbart får to minutters utvisning.