STORT INTERVJU: – Det vil du ikke vite – ØIF Arendal

STORT INTERVJU: – Det vil du ikke vite

I dag ble det klart at Bergens toppscorer Birk Hermann Inselseth skal spille for ØIF Arendal de to neste sesongene. Vi har tatt en lengre prat med den joviale sandefjordsmannen.

Bergens Birk Hermann Inselseth vraket flere klubber til fordel for ØIF Arendal. Høyrebacken er her i aksjon mot Bækkelaget tidligere i sesongen.

– Jeg valgte ØIF Arendal fordi jeg vil bli bedre. Klubbens prosjekt er sterkt og lovende. Så enkelt er det, forklarer Birk Hermann Inselseth overgangen til ØIF Arendal.

Toppscorer
Sandefjordsgutten har levert stadig bedre i hans nåværende klubb Bergen. I skrivende stund har høyrebacken banket inn 89 mål for laget som dessverre rykker ned etter inneværende sesong. Inselseth har spilt nær 40 landskamper for juniorlandslaget og ungdomslandslaget. 21-åringen startet imidlertid karrieren i barndomsklubben Sandefjord TIF. Der var han lagkamerat med blant annet Olaf R. Hoffstad. Deretter gikk ferden til Sandefjord Håndball, før han fikk én sesong i Fold HK i Rema 1000-ligaen. Deretter dro han til Fyllingen Bergen som senere ble omdøpt til Bergen Håndball. Nå venter større oppgaver i ØIF Arendal.
– Tilbudet klubben kom med var veldig spennende. ØIF Arendal er en av Norges største toppklubber som også ønsker å spille i Europa. Jeg har tatt såpass store steg i karrieren min og nå tar jeg to steg opp. Å komme til en håndballby som Arendal gjør meg stolt og litt spent. Arenaen er kjempefin og jeg har hørt mye om publikum, sier Inselseth som ennå ikke har opplevd Sparebanken Sør Amfi på sitt aller beste.

Birk Hermann Inselseth slutter seg til ØIF-troppen etter sesongslutt.

– Da jeg spilte i Sparebanken Sør Amfi like før jul var det strenge publikumstrestriksjoner. De andre gangene har det enten vært pandemi eller med G20-laget. Derfor har jeg til gode å spille en fullsatt festsal som jeg har hørt så mye om. Dessuten er prosjektet som klubben jobber med og etter spennende. ØIF Arendal er et storlag og nå skal jeg bidra så godt jeg kan nå for at klubben når sine mål de neste årene. Du må også få med at Svermen er en gjeng jeg gleder meg til å løpe ut foran, sier han videre.

Gamechanger
Høyrebacken, som er en såkalt toveisspiller, sier konkurransen i toppen av norsk håndball trigger ham. Kolstads storsatsing og Elverums foreløpige hegemoni gjør at norsk håndball utvikles ytterligere.
– Først og fremst er det utrolig moro at det satses så stort i norsk herrehåndball. Kolstad vil nok markere seg kraftig, men Elverum har vel neppe planer om å la de få det lett. ØIF Arendal har vært en storklubb i mange sesonger og forventningene ligger der. Vi skal bli enda bedre og være med i toppen. Dette trigger meg, svarer han.
ØIF Arendals svar på trøndernes millionsatsing er å profesjonalisere driften ytterligere. For spillernes del betyr taktskiftet at hverdagen legges om slik at arbeidsdagen starter klokken 8 om morgenen og avsluttes i 16-tiden.
– Jeg er godt vant med å trene to økter til dagen, men det blir en endring fra å reise hjem mellom øktene til å være i hallen hele dagen. Det blir annerledes, men jeg kommer nok fort inn i det nye systemet og forventningene, tror han.
For det blir et taktskifte i Sparebanken Sør Amfi fra sommeren av. Nåværende Nærbø-trener Heine Jensen overtar som ny hovedtrener etter sesongslutt. Den danske playmakeren Mathias Larson og Bækkelagets Aksel A. Strupstad er de to nye ansiktene i tillegg til Inselseths som foreløpig er klare for ØIF Arendal.
– Hvem er håndballspilleren Birk Hermann Inselseth?
– En høyrehendt toveisspiller som er litt flink på alt. Jeg er god til å se linjespiller, spille ut til kant og sterk defensivt. Jeg kan både spiller toer og treer i forsvar (back og midtre forsvarsspiller) og har de siste sesongene utviklet et bedre skudd. Jeg har også løftet på meg noen kilo uten at det har gått utover kravet til tempo og fart, beskriver han egne ferdigheter.

Birk Hermann Inselseth, her i aksjon for Bergen mot Haslum.

Temposkifte – bokstavelig talt
Neste sesong trer for øvrig en relativt revolusjonerende regelendring i kraft i norsk og internasjonal håndball. Fra neste sesong kan avkast etter innsluppet mål tas hvor som helst inne i midtsirkelen. Midtsirkelen får en diameter på fire meter, noe som til sammen utgjør over 12 kvadratmeter. Motstanders spillere kan ikke befinne seg inne i sirkelen når kastet tas. Regelen betyr høyst sannsynlig at tempoet økes ytterligere, noe som passer toveisspiller Inselseth godt.
– Regelen vil føre til mer fart. Lagene som klarer å utnytte regelen vil profitere på dette. Regelen passer meg som er en toveisspiller bra. Tempoet vil øke, mener han.

Livlig kar
Inselseth beskriver seg selv om en livlig og positiv kar og har et nært vennskap med ØIF Arendals Jørg William Fiala Gjermundnes – en spiller han ble godt kjent med gjennom yngre landslag.
– Jeg liker selv å tro at jeg passer fint inn i alle spillergrupper. Jeg prater mye og har godt humør, men kan også være litt stille av meg. Ellers er jeg veldig glad i sport og ser mye sport sammen med venner. Jeg spiller og har det moro med kompiser. Å gjøre ting alene liker jeg ikke. Derfor blir det noen timer med basket eller padel-tennis og andre aktiviteter når sjansen byr seg. Jeg er vel på godt norsk en sosial type, sier han.
– Og hva skal vi ikke vite om deg?
– Det vil jeg ikke kommentere, og det vil du ikke vite, humrer humørsprederen.
– Neida, jeg er en livlig kar som ikke ser på The Kardashians, humrer han igjen.
– Men, en ting kan jeg fortelle offentlig: Jeg er stolt av å være mammas gutt. Jeg er utrolig glad i mamma og tilbringer mye tid med henne når jeg er hjemme i Sandefjord, svarer han etter betenkningstid.
– Det er vel ikke det verste å være mammagutt?
– Nei, det er det ikke, avslutter ØIF Arendals nye høyreback, Birk Hermann Inseleth.

Mye tyder på at klubben har fått en ny gledesspreder. Og en toveisspiller med tydelige ambisjoner.