NYE TILTAK I KVELD: – Nå er det alvor – ØIF Arendal
Bjørn-Gunnar Bruun Hansen

NYE TILTAK I KVELD: – Nå er det alvor

Regjeringens nye tiltak for å bremse smitteutviklingen er tung lesning, men toppidretten skjermes slik at kamper kan spilles. ØIF Arendals hjemmekamp mot Bergen spilles i praksis uten publikum.

Daglig leder i ØIF Arendal Bjørn-Gunnar Bruun Hansen var forberedt på at toppidretten og andre kulturarrangører ville få nye, kraftige innstramninger hva publikummere angår.

– Nå er det alvor, åpnet statsminister Jonas Gahr Støre kveldens pressekonferanse om de nye tiltakene Regjeringen presenterte. Tiltakene baseres på den overordnede tanken om at befolkningen må holde avstand for å begrense smitten. Tiltakene har i første omgang en varighet på fire uker og griper inn i en rekke sektorer og områder, deriblant arrangement, kultur og toppidrett som ØIF Arendal sorterer under.

Skjermes
NRK skriver i kveld at Regjeringens seneste koronainnstramming rammer bare de færreste av toppidrettsutøverne. Toppidretten får unntak fra avstandskravene ved gjennomføring av konkurranser. «De generelle anbefalingene om trening for voksne over 20 år gjelder derfor ikke for toppidretten. Det er viktig at toppidrett ikke defineres for vidt. Det legges til grunn en definisjon av toppidrettsutøvere som tar utgangspunkt i Norges idrettsforbunds avgrensning fra sommeren 2020», står det i regjeringens anbefaling.
Øverste divisjon på seniornivå, samt NM-finaler og kvalifiseringskamper til øverste divisjon skjermes fra de nye innstrammingene.
– Dette er utøvere på et høyt nivå som er fullvaksinerte og som er underlagt et strengt smittevernregime både under trening og konkurranser. Derfor vurderer helsemyndighetene det til at smitterisikoen innenfor disse miljøene er begrenset, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen ifølge NRK.no.

Bergen-kampen
Derfor kan ØIF Arendal og de øvrige topplagene i håndball fortsatt trene sammen og spille kamper mot hverandre.
Onsdagens hjemmekamp mot Bergen blir derfor høyst sannsynligvis spilt, men kun med 50 tilskuere. Disse plassene blir reservert nødvendige funksjonærer for å arrangere kampen.
ØIF Arendal har som en konsekvens av innstramningene stengt billettsalget til onsdagens kamp. ØIF Arendal tar uansett kontakt med de som allerede har bestilt billetter til kampen mot Bergen.

Krever
– Samfunnet krever dette av oss. Vi stiller oss bak tiltakene myndighetene presenterte i kveld for å begrense smitten. Alle forstår at dette er tungt, men det er slik situasjonen er. Vi kan ikke få gjort så mye fra eller til slik situasjonen er nå. Vi kommer til å bruke de neste dagene til å summere opp og drøfte tiltakene med Norsk Topphåndball, Norges Håndballforbund og internt. Nå må vi ta vare på hverandre, oppfordrer daglig leder i ØIF Arendal Bjørn-Gunnar Bruun Hansen til oifarendal.no. Han opplyser for øvrig at klubbledelsen i dag har hatt et forhåndsmøte med spillergruppa.

Bruun Hansen opplyser at endringer, med tanke på onsdagens planlagte kamp hjemme mot Bergen, kan komme i morgen tirsdag eller onsdag.

Klare tiltak
Dette er deler av tiltakene som ble presentert i kveld:

  • Maksimalt 20 personer på offentlige innendørs arrangementer uten faste tilviste sitteplasser og 50 personer ved bruk av slike sitteplasser (nytt)
  • Arrangøren skal sørge for at alle som er til stede ved innendørs arrangementer skal kunne holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller er tilsvarende nære. Det gjøres unntak for flere grupper, bl.a. for utøvere på kultur- og idrettsarrangement, deltakere på enkelte kurs og de som er i samme kohort i barnehage eller barneskole.
  • På innendørs arrangement hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser er det tilstrekkelig avstand dersom arrangøren legger til rette for at publikum har minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre etter ankomst.
  • På utendørs offentlig arrangement: Inntil 100 personer uten faste, tilviste plasser og inntil 200 x 3 med faste, tilviste plasser (nytt)
  • Arrangører skal sørge for en oversikt over hvor det enkelte publikum eller gjest sitter ved offentlige arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser (nytt)

Les hele pressemeldingen Regjeringen sendte ut i kveld:
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/strengere-nasjonale-tiltak-for-a-begrense-smitten/id2892042/