Skarpnes Invitational: Dette er SC Magdeburg – ØIF Arendal
Christian_O´Sullivan. Foto: Klubben

Skarpnes Invitational: Dette er SC Magdeburg

En tysk og europeisk håndballstormakt med en egen evne til å utvikle internasjonale klassespillere.

Den norske landslagsspilleren Christian O’Sullivan er en av Magdeburgs største profiler. Foto: Wikipedia

Sander Sagosens THW Kiel og norskeklubben Flensburg Handewitt er kjent for de fleste, men klubben som kanskje er best til å forvandle talentfull ungdom til å bli internasjonale toppspillere ligger øst i Tyskland. Bare spør Håndballguttas Christian O’Sullivan.

For oss over 35 er SC Magdeburg synonymt med en tysk håndball-legende, mannen med tatoveringer nær sagt over alt, den tyske venstrekanten, showmannen og ballkunstneren Stefan Kretzschmar. I sesongene 1994-1995 fikk han den ene prisen etter den andre for bragdene på parketten. Sagt med ungdomsspråk: Han rulte. Tyskeren var den alle så opp til. Etter at han la opp i 2007 har han livnært seg som sportsdirektør i Magdeburg, tv-ekspert og mannen «alle» skal ha en uttalelse fra om det som rører seg i tysk håndball. Om du ikke husker denne mannen, sjekk denne videoen:

I dag nikker derimot de fleste nordmenn anerkjennende til Christian O’Sullivan når man nevner SC Magdeburg. Under VM i Egypt kom det litt for godt frem hvor viktig den norske playmakeren er for flyten defensivt og offensivt på landslaget.

Den tidligere Bækkelaget-spilleren har samme rolle i den tyske storklubben, som sist vant den tyske Bundesligaen i 2001. Magdeburg var for øvrig en gullgrossist da klubben var en del toppserien i gamle Øst-Tyskland, DDR.
Etter trofeet i 2001, løftet spillerne opp Champions League-trofeet året etter. Siden har THW Kiel, Flensburg Handewitt og Rhein Neckar Løven overtatt de tre øverste plassene, med Magdeburg like bak.
Den tyske klubben – med sine røde og grønne drakter – er en tradisjonsrik maktfaktor i tysk og internasjonal håndball, velsignet med en fanskare få andre kan skilte med. Laget spiller kampene sine i Getec Arena med plass til noe over 7000 tilskuere.

Den østtyske klubben har i en årrekke vært kjent for å forvandle ungdomstalenter til fremragende toppspillere. Lista over spillere som vokste seg store i Magdeburg er nesten endeløs. Tidligere landslagsmålvakt Ole Erevik har også hatt en sesong i SC Magdeburg. Det samme har Espen Lie Hansen hatt. Magnus Gullerud er for øvrig den andre nordmannen som hever lønn i Magdeburg om dagen.

Det er med andre ord ikke «bare en tysk klubb» som venter ØIF Arendal, Kristianstad og Aalborg i Skarpnes Invitational. Det er en institusjon av ekte tysk merke.
SC Magdeburg ligger i skrivende stund på 4.plass i den tyske bundesligaen. Den tyske klubben er også klar for kvartfinale i EHF-cupen. Et godt tips, følg ekstra nøye med på SC Magdeburgs islending Omar Ingi Magnusson.

I morgen onsdag presenterer vi Aalborg.