#GamleHelter: – Jeg har aldri opplevd en oppbakking som Svermen ga oss spillere – ØIF Arendal

#GamleHelter: – Jeg har aldri opplevd en oppbakking som Svermen ga oss spillere

Marcus Dahlin kom til Arendal i 2014, tok med seg noen gull, og dro igjen året etter. Nå kjemper han med sitt Sønderjyske om titler i det danske sluttspillet. Han har spesielt én i tankene fra oppholdet fra tiden i ØIF Arendal.

Marcus Dahlin var svært sentral i gullsesongen 2014/2015 for ØIF Arendal. Nå spiller svensken for danske Sønderjyske, men ØIF-skjerfet fra tiden i Arendal er ikke kastet. Foto: Privat

– Pollen, sentrum og nærheten til vannet og havet. Det er mange gode minner fra tiden i Arendal. For ikke å glemme snøen, som gjorde at jeg hadde en bratt læringskurve som sjåfør. Det var ikke lett å bo oppe på et fjell for en svenske, ler Marcus Dahlin.

Hedersmann
Selv om ØIF Arendal svevde høyt i perioden da hedersmannen – eller «hel ved», som Kjetil Øygarden ville ha kalt spillere og personer som Marcus, dunket inn det ene målet etter det andre fra sin høyreback-posisjon, skjønte alle at han kun var til låns her i Norge. Er man keivhendt, 2,04 meter høy og nærmere 110 kg, er ikke veien veldig lang til større penger, ligaer og klubber.

– Det jeg husker aller best var det mektige matchene i Sør Amfi, publikummet og ikke minst Svermen. Jeg har aldri opplevd en slik støtte siden. De er gull verdt, mener den snart 30 år gamle svensken som reiste rett til Champions League-spill for svenske Kristianstad etter oppholdet i ØIF Arendal. Siden har Mors-Thy, og Sønderjyske vært hans arbeidsgiver. Felles for alle oppholdene: Svensken har bøttet inn mål.
– Nå er det riktignok noen år siden jeg spilte i den norske toppdivisjonen, men den største forskjellen er den fysiske biten. Det smeller kraftig i den danske serien, men nå er det som sagt noen år siden jeg spilte i Norge. Der gjorde det ikke så vondt den gangen, forteller han og mener at nivået må ha hevet seg kraftig ettersom norske klubber gjør det stadig bedre i Europa.

Marcus Dahlin i kjent driv på høyresiden under oppholdet i ØIF Arendal i 2014/2015. Arkivfoto.

Følger med
Selv om blåmerkene ikke er det den joviale svensken husker best fra perioden i ØIF Arendal, følger han gamleklubben tett.
– Ja, jeg følger veldig godt med, sier han.
-Jeg streamer en del kamper, følger med på resultatene og ikke minst på tabellen. Jeg er også fast gjest på klubbens hjemmeside. Så jeg vet hva som skjer i klubben, sier han videre.
Hva som skjer videre for svensken, vet han ikke. Han sier han trives godt i Sønderjyske, som fra neste sesong av slår seg sammen med konkursboet til Århus. Århus er for øvrig klubben som landslagstrener Christian Berge fikk sin treneropplæring i – gjennom å være assistent til den legendariske treneren og spilleren Erik Veje Rasmussen.
– Også jeg begynner å bli eldre, men de siste årene har jeg tenkt å bli så god jeg kan bli her i Danmark. Om jeg spiller i Tyskland eller Danmark spiller ingen rolle for meg. Jeg vil heller ikke reise til et tysk lag i bunnen av Bundesligaen, bare for å spille i Bundesligaen. For meg er det viktigere å være en del av et miljø hvor jeg trives for deretter å prestere godt.

En del av Solbergs?
Ambisjonen om spill for søta bror, har han mer eller mindre lagt bort. Glenn Solbergs svenske killar tok som kjent sølv i VM i Egypt i januar.
– Jeg tror også det blir vanskelig å bli en del av det svenske landslaget igjen. Den nye generasjonen er på vei opp og frem. Derfor tror jeg det blir veldig vanskelig, men ingenting er umulig. Jeg må forsøke å spille så godt jeg kan for klubblaget mitt. Landslagsspill blir en ren bonus, mener han.
Selv om det svenske landslaget antakelig blir å se uten Dahlin fremover, liker han godt gamleklubben i Norge sine planer for fremtiden. Å bli en solid, nordisk toppklubb innen 2025 er ikke umulig, tror han.

Dahlin forserer her Elverums Alexander Børressen (t.h) og Luka Mitrovic.

– Jeg liker de ambisjonene som er satt. Ingenting er umulig i håndballverden, men først og fremst må man vippe Elverum ned fra tronen. De har imponert i Europa. Derfor blir første steg å ta Elverums plass, deretter er spill i Champions League mulig. Dessuten tror jeg André Jørgensen Hofstøl er en bra trener som gjør at laget kommer til å løfte seg enda mer i årene som kommer. Det ser bra ut, mener Dahlin.

Krever sitt
Livet som profesjonell håndballspiller i dansk håndball passer vår eks-svenske godt. Han har også skaffet seg en kjæreste, men barn lar vente på seg. Kjæresten spiller også håndball på høyeste nivå. Om jeg begynner å nevne en eller to som jeg ønsker å hilse ekstra til i Arendal, så må jeg nesten nevne alle sammen. Jeg har mye å takke ØIF Arendal og menneskene rundt klubben for. Jeg har mange gode minner fra tiden i Arendal.
-Eller, Svermen må jeg nesten nevne. Støtten de gav meg og laget har jeg faktisk aldri opplevd siden, gjentar og avslutter vår høyreiste eks-svenske fra gullsesongen 2014/2015, Marcus Dahlin.

Dahlin og hans Sønderjyske møter Bjerringbro i ettermiddag. I Danmark er de gjenværende lagene, delt opp i to grupper med fire lag i hver. De to beste fra hver gruppe spiller Final 4 senere i vår.