#GamleHelter: Hva gjør du nå, Thomas Bauer? – ØIF Arendal

#GamleHelter: Hva gjør du nå, Thomas Bauer?

Kameleonen er et navn som går igjen om vår gamle østerriker. Men, hva gjør han nå?

Thomas Bauer, kona Laura og sønnen Jonathan har rukket å være innom Porto og Aten siden de forlot Arendal sommeren 2018. I disse dager blir det klart hvor ferden går videre for våre venner fra Østerrike.

-Å, som vi savner Arendal, ØIF Arendal og Grane, sier Thomas Bauer.

Ektepar
For det var ikke bare Thomas som livnærte seg i Arendal våren 2018. Hans kone Laura Bauer – tidligere Magelinskas – spilte i samme periode for våre venner i Grane. Sammen har de over tre hundre landskamper for hvert sitt landslag i Østerrike. Nå har ekteparet og deres sønn residens Athen i Hellas. Dit blir de ikke værende lenge. Mer om det senere.

Thomas Bauer, her avbildet med noen av våre yngste supportere etter en sluttspillkamp mai 2018.


Tragisk
Bauer kom til Arendal etter EM i 2018. Med seg i bagasjen hadde han tonnevis av erfaring fra spill tysk bundesliga flere internasjonale mesterskap med hjemlandet. Etter at Bauer forlot Arendal, fikk han et solid eventyr med en av Europas mest fremtredende klubber, portugisiske Porto – ledet av Magnus Andersson.
Der ble han også godt med den daværende målvaktkollegaen Alfredo Quintana. For en drøy måned siden døde som kjent den cubansk-fødte verdensstjernen, etter at hjertet uten forvarsel stoppet. Bauer flyttet i fjor sommer videre til Hellas. Dødsfallet har gått hardt inn på vår tidligere målvakt.

– En total, urealistisk opplevelse. Det å miste en lagkamerat, en venn fra det ene øyeblikket til det andre. Tøft og urealistisk, sier Bauer.
Bauers tid i Porto huskes likevel for de sterke resultatene. Portugisisk håndball har tatt stormskritt de senere årene, og Bauer kom inn og ble en del av oppturen.
– Vår sønn Jonathan ble også født i tiden vår i Porto. Jeg vil alltid huske Porto som en fantastisk plass for min familie, og minnet etter Alfredo som en fantastisk målvakt og støttespiller for meg, sier Bauer videre

Brått eventyr
Det ble imidlertid ikke mange månedene med spill i eks-klubben til vår egen Lars H. Jacobsen, før koronaen stengte nær sagt alt.  
Den greske ligaen ble stoppet allerede i oktober og ut mars. AEK Aten var imidlertid den eneste klubben som fikk lov til å trene, grunnet deltakelsen i europacupen.
– Vi er faktisk med i kampen om tittelen. Ellers lever vi et stille og avslappet liv her nede. Vi har stranda like nærheten.
Han sier forskjellen på gresk og norsk håndball ikke kan sammenlignes.
– For å være ærlig er ikke den greske ligaen veldig konkurransedyktig. I praksis har vi ikke noen konkurrenter. Det er den store forskjellen mellom norsk og gresk håndball. I norsk håndball kommer det stadig nye talenter som kan gjøre det sterkt.


Stor jobb
Han trekker frem de sterke tradisjonene håndball har i land som Norge og Tyskland.
– Her er det lite fremskritt å spore. I eksempelvis Norge og Tyskland står håndball ekstremt sterkt sammenlignet med gresk håndball. Håndball er en amatørsport her.Bauer sier han følger gamleklubben i Arendal tett. Han tror på satsingen frem mot 2025 kan skape nye gull og deltakelse i Europa. Han viser til at våre rivaler i Elverum har vist vei for norsk klubbhåndball med deltakelsen i Champions League, selv om de nylig fikk sitt pass påskrevet over to kamper mot Barcelona. Han minner om at det er en sterk vinnerkultur i ØIF-veggene.
– Jeg vil fortsette med å følge ØIF Arendal utvikling, og med masse hardt arbeid og en godt, samkjørt stall kan de ta gull og sikre seg de beste billettene til Europa.


Selv om lite tyder på at Bauer flytter til Arendal med det første, har 35-åringen gode nyheter om hva skjer videre.
– Jeg kommer til å forlate AEK, og jeg tar gjerne med meg tre titler med fra Hellas. Det som er sikkert er at min neste kontrakt vil vekke oppsikt.
-Hvor?
– Jeg må nok holde på hemmeligheten noen dager til.

Vi ønsker Thomas, Laura og Jonathan lykke til med ny ferd og ny by – hvor enn det måtte bli.

PS: Bauer fikk tilnavnet kameleonen da han hadde for vane å gå ut av målfeltet når eget lag var i angrep, for å «gjemme seg» nær publikum, for deretter å spurte tilbake til eget mål for å stoppe skudd i det som tilsynelatende var åpen kasse.