Hva spiller vi egentlig for? – ØIF Arendal

Hva spiller vi egentlig for?

Så er vi akkurat der vi fryktet. Vi aner ikke lengre om vinneren av det norske sluttspillet får en plass i Champions League i fremtiden… og sesongen er godt i gang!

Sesongen 2019/20 er godt igang. Tidligere sesonger har herrelagene i Norge visst at vinneren av sluttspillet får den gjeveste Europacup-plassen. En prioritering som er gjort for å gi sluttspillet en høy status.

Og akkurat det har sluttspillet også fått med god hjelp av nettopp Champions League-plassen. Høy status. Men nå er det ingen som vet noe som helst hva kommer til neste sesongs europacuper. Eller for den saks skyld, hvilken Europacup kan vi komme til å spille neste sesong om vi vinner sluttspillet?

Hvorfor?

Jo, fordi Det Europeiske Håndballforbundet har vedtatt at de skal sitte på bakrommet å bestemme hvilke lag som kommer med.

I fremtiden skal 16 lag spille Champions League. 9 av dem kvalifiserer seg åpent, ett lag fra hver av Europas 9 beste nasjoner. Det laget som har gjort det best i Europa Ligaen siste 3 årene kommer også med. Resten, hele 6 lag, og nesten 40% av lagene skal bestemmes i «mørke» rom i Wien. Dette liker vi ikke!

Det betyr at sluttspillsvinneren ikke har peiling på hvilken Europacup man er kvalifisert til, før altså høye herrer har satt seg sammen i Wien. For vi vet at Norge ikke er blant Europas 9 beste nasjoner. I alle fall ikke på en lang stund. Pr. i dag er vi nummer 16!

Fra sesongen 2020/21 blir det Champions League for kun 16 lag. Disse vil deles inn i 2 forskjellige puljer av 8 lag. Hvorav de 6 beste lagene i puljene går videre. De to beste i hver pulje går direkte til kvartfinaler, 3-6 plassen må spille såkalte «playoff» for å kvalifisere seg til de siste 4 kvartfinaleplassene. Vinnerne av kvartfinalene går til Final4 slik om i dag.