– Håndball må være eneste idrett hvor «menn» på bakrommet skal avgjøre hvem som spiller Champions League! – ØIF Arendal

– Håndball må være eneste idrett hvor «menn» på bakrommet skal avgjøre hvem som spiller Champions League!

I fremtiden skal 16 lag spille Champions League. 9 av dem kvalifiserer seg åpent, ett lag fra hver av Europas 9 beste nasjoner. Det laget som har gjørt det best i Euopa Ligaen siste 3 årene kommer også med. Resten, hele 6 lag, og nesten 40% av lagene skal bestemmes i "mørke" rom i Wien. Dette liker vi ikke!

Det Europeiske Håndballforbundet har lenge ønsket å gjøre endringer i Europacupene. Også oppmuntret av Europas beste herreklubber. Endringene som er gjennomført er dramatiske. Champions League snevres inn til noe så smalt som 16 lag. Det er altså bare 16 herrelag fra hele Europa som får anledning til å delta i det beste selskapet i fremtiden.

Skal Norge ha en minste sjanse er vi faktiske alle som en avhengig av at Elverum gjør braksuksess i årets Champions League. Har man ikke heiet på Elverum i Europacup tidligere sesonger, er det bare å gjøre det i år. Elverum spiller denne sesongen for norsk herrehåndballs eksistens i Champions League for mangfoldige sesonger fremover. Norge er rangert som nasjon nr. 16. Den veien er alle dører til CL-spill stengt. Det er bare ekstraordinære resultater fra Elverum i år som kan åpne dører på lang, lang tid!

Omlegging av Europacupene skjer samtidig som TV-rettighetene selges for, det som for håndballen er, astronimiske 500 millioner årlig.

Man skal ikke være mattegeni eller særlig god til å forstå sammenhenger for å skjønne hva som har vært de store drivkreftene. Og for å krydre noe til «de andre klubbene» kommer altså nyvinningen Europa Ligaen. Akkurat som hos storebror fotball.

Men i motsetning til fotballen så velger altså det Europeiske Håndballforbundet å si at de selv skal bestemme nesten 40 % av lagene i CL-turneringen. Hvordan hadde medieeuropa og fotballfans reagert om UEFA hadde gjort det samme?

I fremtidens Champions League er det altså ikke godt nok å være sportslig god. For dersom nasjonen din ikke er blant topp 9 i Europa, kan du glemme å få delta. Med det vil forskjellene i Europisk herrehåndball øke dramatisk. Det Europeiske Håndballforbundet har samlet de 16 beste klubbene rundt sitt bord og trukket opp stigen etter seg.

Og forklaringen er enkel. De mener at de gjør det i samarbeid med klubbene gjennom Forum Club Handball. Klubbenes interesseorganisasjon som nå har fått plass ved EHFs bord.

Det er bare et problem med Forum Club Handball. Det er det store og rike klubbenes lekegrind. Til all overmål er det slik at Champions League-klubbene har vær seg 3 stemmer når det skal stemmes. De mindre nasjonene og klubbene som f.eks. spiller i Challange Cup (som ØIF Arendal gjør) har en stemme. Det er vel ikke akkurat den form for demokrati vi ønsker oss? Eller er det det?

Men det er altså denne foreningen som EHF har sin «legitimet» til disse endringene hos.

Er alt så galt som artikkelen kan gi preg av da? Tja. Ikke fullt kanskje. Det skjer mye bra i europeisk håndball. Også i EHF. Men ikke når det kommer til disse tingene.

Det skal altså sitte menn (og noen damer) å bestemme nesten 40% av fremtidens Champions League-lag. Det er jammen ikke greit. Ennå vanskligere er det å forstå når det mangler objektive kriterier, transparante for søkere og andre interesserte på hvilke forhold som vektlegges hva. Kun noen enkle beskrivelser av «områder» som skal vurderes.

Hvorfor skal det ikke være 100% avklart på forhånd hvordan man sportslig skal kvalifisere seg til Champions League? Hvorfor skal det sitte noen å «peke» på de klubber man ønsker å ha med etter søknader. Ja, du leser riktig. Klubbene skal etter sesongen søke om å få bli med i Champions League.

Dette er en beste-venns-metodikk som så absolutt ikke tjener håndballen. Dette er rett og slett ikke greit!