SEIERSTAD: – De spiller rett og slett den kuleste håndballen – ØIF Arendal

SEIERSTAD: – De spiller rett og slett den kuleste håndballen

Få kan matche oversikten VSport/Viaplay-kommentator Peder Seierstad har om internasjonal topphåndball. Han mener Magdeburg blir verdt inngangspengene alene i Sparebanken Sør Amfi i august.

Peder Seierstad. Foto: Privat

Han er krystallklar på hva publikum kan forvente seg når SC Magdeburg gjester Arendal og Skarpnes Invitational 12.-14. august.
– Magdeburg spiller rett og slett den kuleste håndballen i verden. Det går så fort. Det er ekstremt moro å se på og etter min mening spiller de håndball slik håndball skal spilles, fastslår den folkelige håndballkommentatoren som er kjent for å av med en noe unorsk kommentatorstil og begeistring når håndballkunst utarter seg foran ham i kommentatorbua.

Må oppleves
Seierstad er tydelig på at den tyske storklubben er verdt inngangspengene alene når vi skriver 12.-14. august. SC Magdeburg har ventet og kjempet i 21 år på et nytt seriegull i det som omtales som verdens beste håndballiga – den tyske bundesligaen. Tyskerne vant i fjor EHF European League og klubb-VM. I juni tok de sølv i EHF European League. En merittert klubb med andre ord.
– Da de vant Bundesligaen i 2001 var det med Tysklands nåværende landslagstrener Alfred Gislason som trener. Mange nordmenn nikker når man hører Kiel og Flensburg takket være nordmennene i klubben, mens Magdeburg har havnet litt i skyggen her hjemme selv om Christian (red.anm: O’Sullivan) er sentral. De har ikke deltatt i Champions League og da havner man under radaren her hjemme i Norge. Kommende sesong blir de mer synlige for norske tv-seere og da tror jeg interessen og fascinasjonen for laget vil ta seg opp. De er en toppklubb som vel hadde tre tredjeplasser i serien før de nå vant Bundesligaen. Det er en opplevelse å se de gutta der på nært hold. På aldersbestemt nivå kaller man angrepsspillet deres for rullespill. De er veldig, veldig dyktige til å spille ut motstanderen og identifisere den beste sjansen til å sette kula i mål, fastslår Seierstad.

1-2-3 og der satt’n
Den moderne håndballen går stadig raskere. Kommende sesong trår den omdiskuterte avkastregelen i kraft. I praksis vil regelen legge opp til at lagene kan ta enda hurtigere avkast fra en sirkulær sone på rundt tolv kvadratmeter. Seiersted tror regelendringen nesten er det eneste som kan få tyskerne til å spille raskere håndball enn de gjorde sist sesong, fortsetter han.
– For det går så raskt, legger han til med ettertrykk.
– Den raskeste et herrelag noensinne har spilt?
– Det handler om å sette press på motstanderen og gode til å sentre i angrep. Det er undervurdert at ballen gjør jobben. De er rett og slett ekstremt dyktige til å sentre og vekte pasningene til riktig tid. Noe så enkelt, faktisk. Faren er at det kommer noen feil, men legger man sammen alt de gjør lønner det seg likevel. Resultatene deres er udiskutable, mener han.

Islending 1 og 2
Foruten den norske landslagskapteinen er det spesielt to islendinger som han mener publikum bør kose seg ekstra med i Sparebanken Sør Amfi i august. Den ene er naturlig nok høyreback og målgarantist Omar Ingi Magnusson. 25-åringen ble toppscorer i Bundesligaen 2020/2021-sesongen, men måtte gi tapt for Hans Lindberg sist sesong. Magnusson satt inn småpene 237 mål og hadde en scoringseffektivitet på 70.
– Magnusson er den ene islendingen som imponerer kraftig. Den andre er playmakaren og Gísli T. Kristjánsson. Han ble i sin tid hentet til Kiel som et skikkelig vidunderbarn ála det Aron Palmarsson var. Denne sesongen har han virkelig hva som bor i ham. Personlig ville jeg heller hatt Kristjánsson enn Palmarsson. Han må holde seg skadefri, men vi snakkr utvilsomt om en ekstrem spiller. Publikum kan glede seg, fastslår han.

Venter mer bevegelse
Den norske landslagsstreken Magnus Gullerud, som kommende sesong spiller for hardt satsende Kolstad, var også en sentral nordisk spiller i den tyske klubben sist sesong. Han er nå erstattet av Lukas Meister (GWD Minden). Den danske målvakten Jannick Green er erstattet av sveitseren Nikola Portner (Montpellier) i sommer.
– Jeg vil tro at det blir mer bevegelse i overgangsmarkedet denne sommeren for Magdeburgs del. De har en konkurransedyktig stall, men jeg er litt spent på om Portner blir en fullgod erstatter for Green. Portner var andremålvakt i Montpellier og førstemålvakt i Chambery, men alt i alt er Magdeburg et solid lag som er en nytelse å se på, mener VSport/Viaplay-kommentatoren.

Fanbase
Om herrehåndball er stort i Arendal, Jæren eller på Elverum – kan ingenting sammelignes med interessen i den østtyske byen. Getec Arena (6600 tilskuere) er alltid full når grønntrøyene spiller.
– Det er stinn brakke hver gang de kaster en ball hjemme i Getec Arena, og det sies at det er hallen som rett og slett er den kuleste å oppleve håndball i. Håndball er rett og slett skikkelig populært i Magdeburg.
– Og når klubben skal spille Champions League vil nordmenn virkelig få opp øynene for dem?
– Det håper jeg virkelig på. For de spiller rett og slett den kuleste håndballen, avslutter VSport/Viaplay-kommentator Peder Seierstad overfor oifarendal.no

Har du ennå ikke kjøpt billett for å oppleve SC Magdeburg 12.-14. august i Skarpnes Invitational i Sparebanken Sør Amfi?