ØYGARDEN: – Å være toppidrettsutøver med denne sykdommen er en liten seier – ØIF Arendal

ØYGARDEN: – Å være toppidrettsutøver med denne sykdommen er en liten seier

Henrik Øygarden har skrevet ny kontrakt med ØIF Arendal. Unggutten er storfornøyd med å være en del av ØIF Arendal også neste sesong.

Henrik Øygarden har skrevet under for ØIF Arendal. Her sammen med en annen ungutt, Fredrik U. Venemyr.

– Jeg er priviligert som får sjansen til å oppleve drømmen i hjembyen, sier en fornøyd Henrik Øygarden til oifarendal.no.
Øygarden skrev nylig under en 1-årskontrakt med ØIF Arendal.

Kontrakt
Øygarden er dermed siste mann ut av totalt fire spillere fra 2003/2004-generasjonen som har skrevet kontrakt med ØIF Arendal for neste sesong. Sverre Asser, Fredrik U. Venemyr og Sebastian L. Simonsen har alle skrevet kontrakter med ØIF Arendal gjeldende for 2022/2023-sesongen. Jakob F. Lorentzen og Adrian G. Evensen har som kjent også skrevet under nye kontrakter med ØIF Arendal. Dermed blir ungutta godt representert det neste året.
– Hadde du sagt til meg i fjor vår at jeg denne sesongen skulle få oppleve europacup-spill, eliteseriespill, cupfinale og sluttspillfinaler, ville jeg ikke helt trodd på deg. Det har så langt vært en fantastisk sesong for min del. Jeg føler utviklingen går riktig vei. Det tar tid å venne seg til nivået på trening, men jeg føler at jeg har tatt fine steg gjennom sesongen, sier Henrik Øygarden som denne våren avslutter skolegangen ved Sam Eyde VGS.

Taktskifte
Øygarden, som har gode håndballgener gjennom pappa Kjetil og mamma Siv å slekte på, er tydelig på at det blir en krevende kamp for å få spilletid det neste året. Mario Matic har levert sterke prestasjoner i ØIF-drakta – til inspirasjon for 18-åringen. Danske Mathias Larson slutter seg til ØIF Arendal-troppen i sommer. Etter nyttår har den danske playmakeren levert solid spill for den danske seriemesteren GOG.
– Hvordan skal du ta opp kampen med disse to?
– Jeg må være klar når sjansen byr seg. Denne sesongen har jeg lært mye bare ved å trene med elitelaget. Særlig Mario har støttet, rådet og tipset meg i treningshverdagen. Det å være en del av et slikt treningsmiljø er utviklende for meg. Det er ikke noe annet å gjøre enn å gjøre jobben på en god og systematisk måte hver bidige dag. Samtidig er utfordringen gitt og den tar jeg. Jeg er ung og må kjempe meg opp og frem gjennom hardt arbeid. Det er få hemmeligheter i jakten på utvikling, mener han.

Henrik Øygarden og klubblegenden Sondre Paulsen. Her avbildet etter cupfinalen 14. mai.

Talent
Øygarden har i en årrekke vært beskrevet som et stort håndballtalent. Han medgir at rollen som playmaker er en ekstra krevende posisjon å bli god i. De beste playmakerne i internasjonal håndball er sjelden yngre enn 25 år.
– En playmaker trenger matchtrening som alle andre. Det tar tid å utvikle egne ferdigheter. At jeg får sjansen til å utvikle meg videre i hjembyen og i egen klubb er stort. Nå har jeg brukt en sesong på å komme inn i troppen. Nå må alt utvikles videre. Det er en jobb jeg gleder meg til, gjentar Øygarden.
For det mye omtalte taktskiftet ØIF Arendal legger opp til er som musikk å regne for det unge talentet.
– Jeg liker planene klubben legger opp til. Jeg synes også det er morsomt at klubben gir oss ungutta sjansen til å vise oss frem og være en del av denne satsingen, sier han videre.
For beskjeden om at han ble tilbudt kontrakt med ØIF Arendal ble godt tatt i mot i barndomshjemmet på Hisøy.
– Man blir litt stolt når en toppklubb ønsker å satse videre på meg, erkjenner Henrik Øygarden.

Arena
Øygarden spilte sin barnehåndball i Hisøy ILs grønne drakter, før han og lagkompisene meldte kollektivt overgang til Øyestad IF Håndball som 15/16-åringer. 2003-kullet har for øvrig dannet kjernen i Øyestad IF Håndballs 2.divisjonslag denne sesongen. Øygarden ble for øvrig lagets toppscorer i 2.divisjon med 168 mål på 19 kamper. Det ga et snitt på småpene 8,8 mål.
– Kombinasjonen med å være en del av eliteserielaget i treningsarbeidet og kamptreningen i 2.divisjon har vært riktig og nyttig for meg denne sesongen. Som sagt kreves det noen timer for å bli best mulig, sier han videre.
For det er ikke sikkert at Øygarden hadde vært i stand til å satse på håndball i det hele tatt. Stortalentet har cøliaki. Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at man er overfølsom for gluten.
– At jeg har denne sykdommen er det kanskje ikke så mange som vet. At jeg kan leve som en toppidrettsutøver med en slik sykdom er en liten seier, innrømmer han.
For utfordringene er overvunnet med systematikk siden barndommen. Sykdommen krever planlegging.
– Cøliakien har preget hverdagen min mye, men nå er ikke den til hinder eller noe som stresser meg i det daglige. Det handler om å møte utfordringer og være systematisk, avslutter Henrik Øygarden.

Og det har 18-åringen tydeligvis tenkt til å fortsette med på alle plan i livet.

Vi gleder oss til fortsettelsen!