FINALE: 19 (!) straffekast og ekstraomganger – portugisere med håndballsjokk! – ØIF Arendal

FINALE: 19 (!) straffekast og ekstraomganger – portugisere med håndballsjokk!

Portugisiske Benfica slo overraskende tyske SC Magdeburg i finalen i EHF European League i mektige Altice Arena i Lisboa. Kampen inneholdt ekstraomganger og 19 (!) straffekast.

Christian O’ Sullivan. Foto: SC Magdeburg

Den tyske klubben, som leder Bundesliga med god margin, kunne ta sin femte tittel i EHF European League (klubbturneringen som er ranket som nr. 2), men det satt Benfica en effektiv stopper for.
Portugiserne leverte en heroisk innsats gjennom hele oppgjøret. Etter ti minutters spill ledet portugiserne noe overraskende 6-3, men det tyske maskineriet – med kommende Kolstad-spiller Magnus Gullerud og landslagskaptein Christian O’ Sullivan i troppen – ville det annerledes og løp seg inn i kampen igjen. Etter 20 minutters spill sto det uavgjort 10-10. Benfica, som for øvrig trenes av den tidligere spanske storspilleren Chema Rodriguez, gikk til pause med ledelse 15-14.

Etter hvilen overtok Magdeburg initiativet og etter 40 minutter ledet tyskerne 21-18. Et kvarter slutt hadde portugiserne spist opp Magnus Gullerud & co sin ledelse og det sto 23-23. Benfica tok ledelsen 25-24 foran et ellevilt portugisisk publikum. Magdeburgs trener Benny Wiegert måtte se seg nødt til å ta timeout på stillingen 28-27 drøye fem minutter før slutt. Det ga umiddelbar effekt og islandske Gisli T. Kristjansson utlignet først til 28-28 før han serverte en målgivende til 29-28. Halvminuttet før slutt sto det 30-30 – som må på alle måter kan betegnes som overraskende – på måltavla.

Da dukket Omar Ingi Magnusson frem med sin spisskompetanse og satt inn 31-30. I angrepet etter – med et halvt minutt igjen – utlignet Lazar Kukic, hans sjette mål for kvelden.
Magnusson serverte også pasningen som Phillip Weber ekspederte inn til 32-31 og det alle trodde var seier for det tyske maskineriet. Så tok Benficas trener timeout og etter lange diskusjoner og usikkerhet sto det først fem sekunder igjen på tavla. Deretter tre sekunder. Tre sekunder holdt akkurat for portugiserne. Benficas Alexis Borges scoret (!) og sikret 32-32 og ekstraomganger. Brasilianeren trampet åpenbart, men dommerne – selv etter å ha sett situasjonen på video, godkjente målet.

Dramatikken fortsatte i ekstraomgangene. Omar Ingi Magnusson liker tydeligvis finalespill og gikk foran for tyskerne. Magdeburg ledet 35-34 etter den første ekstraomgangen. Magnusson var høyt og lavt i ekstraomgangene og satt inn 38-37 etter 68 minutters spill. Benfica utlignet til 38-38 og i angrepet etter prøvde tyskerne seg på en dobbel flyver (!) som mislyktes. Da satt tre spillere på benken for å ha pådratt seg to-minutter utvisninger.
Benfica tok igjen ledelsen til 39-38 med femti sekunder igjen på tavla. Den ledelsen rotet de ikke bort og Benfica kontret inn 40-38 like etter. Magnusson satt inn sitt mål nummer 12 i kampens 19. (!) straffe ved full tid til 40-39.

Dermed smalt en av håndball-Europas største overraskelser denne sesongen.

Benficas tyske høyrekant Ole Rahmel ble toppscorer for portugiserne med elleve mål. Nevnte Magnusson satt inn tolv for Magdeburg. Magdeburgs andre isledning, Gisli T. Kristjansson leverte også en solid finale for tyskerne. Han satt inn syv mål.

Dommerne blåste ikke mindre enn 19 (!) straffekast til lagene gjennom kampen, i en finale som kun kan regnes som en solid reklame for håndballsporten. Finalen hadde rett og slett alt!

Og det beste av alt? SC Magdeburg, som vant klubb-VM og EHF European League i 2021 er et av fire lagene som gjester Skarpnes Invitational i Sparebanken Sør Amfi i august. De øvrige lagene som gjester ØIF Arendal er det danske stjernegalleriet Aalborg – med Mikkel Hansen i spissen – og danske Bjerringbro/Silkeborg.