NORGE: Nedturen fortsetter – nå venter nivå 4 (!) – ØIF Arendal

NORGE: Nedturen fortsetter – nå venter nivå 4 (!)

Lørdag kveld ble en av 2.divisjonsavdelingene avsluttet. To gamle eliteserieklubber rykker ned til nivå 4. Kragerø skal også spille 3.divisjon neste sesong.

Stord, her representert ved sin tidligere spiller danske Henrik Knuden – i sin tid en storsignering i norsk håndball, har siden 2016 spilt i 1.divisjon og siden 2.divisjon (nivå 3). Neste sesong skal Stord og naboene fra Haugaland spille i 3.divisjon på nivå 4 i norsk håndball. Her den tidligere danske storspilleren i aksjon mot Eirik Heia Pedersen og ØIF Arendal i 2013/2014.

Haugaland HK, en overbygningsklubb på Haugalandet, så dagens lys i år 2000. Siden gikk det mer eller mindre oppover, til glede for håndballsporten og interessen i Haugesund og omegn. I 2005/2006 rykket haugalendingene opp på toppnivå og markerte seg med entusiasme og en rekke lokale spillere på laget. Historien har likhetstrekk med dagens Nærbø-historie.
I 2006 spilte Haugaland cupfinale mot Sandefjord, men tapte. I 2009/2010 rykket laget ned i 1.divisjon, for øvrig sesongen ØIF Arendal spilte sin første sesong på toppnivå i norsk håndball.
Dog, klubben fikk til et par gode forsøk på å komme tilbake i det gjeve selskap som toppet seg med 5.plass i 1.divisjon i 2010/2011-sesongen. Siden har det gått nedover med satsingsklubben på Haugalandet. Klubben rykket ned i 2.divisjon (nivå 3) og i april i år ble det klart at Haugaland rykker ned til 3.divisjon og nivå 4 fra høsten av. Der møter Haugaland sine moderklubber Åkra, Avaldsnes og Rival.

I dag vant riktignok Haugalendingene 35-30, takket et solid bidrag fra 14-målsscorer Olli Pekka Korpimäki, i siste serierunde borte mot Stord. Det bidro til at Haugaland og Stord byttet plass helt nederst på tabellen i 2.divisjonsavdelingen.
Haugaland har blant annet blitt ledet av svenske Jesper Svensson denne sesongen, som i flere sesonger ledet Bodø HK da bodøværingene spilte i toppserien. Svensken har også ledet Stord tidligere i karrieren.

Stord var i en årrekke også et fast innslag på nivå 2 og øverste nivå i norsk topphåndball. Etter å ha vært i eliteserien i tolv strake sesonger rykket Stord ned etter sesongen 2010/2011. Klubben rykket opp til eliteserien igjen i 2013 og hentet nevnte Henrik Knudsen til klubben. Klubben rykket ned til 1.divisjon i 2016.
Før kveldens og siste serieunde i 2.divisjon avdeling 3 var det allerede klart at stordabuene ville rykke ned til 3.divisjon og nivå 4.

Haugaland ble nest sist med 8 poeng i årets sesong, mens Stord sanket 7 poeng i det som ble en nedrykksesong for de to klubbene i vest. Dermed blir både Stord og Haugland å se i 3.divisjon kommende sesong.

Stord og Haugland er for øvrig ikke den eneste gamle storheten som neste sesong må innstille seg på spill i 3.divisjon. Kragerø, som spilte i eliteserien i 30 år, endte poengløse i årets 2.divisjon avdeling 2 og rykker dermed også ned i 3.divisjon (nivå 4).

PS: Øyestad-rekruttene avsluttet nylig sesongen i 2.divisjon, avdeling 2. Henrik Øygarden, Sverre Asser & co ble nr. 6 i avdelingen. ROS vant avdeling 2. Nærbø 2 vant avdeling 3. Nordstrand vant avdeling 1 mens Melhus kan snyte LFH09 (Lillehammer/Faaberg) kan snyte for avdelingsseieren i avdeling 4 søndag kveld.