STRANDRYDDING: – Hvorfor kaster folk sånt da? – ØIF Arendal

STRANDRYDDING: – Hvorfor kaster folk sånt da?

Nær sagt alt som kunne krype å gå av unge håndballspillere i Øyestad – og samtlige spillere i ØIF Arendal, ryddet nylig ikke mindre enn ti områder og strender rent for søppel og plast. Den vellykede aksjonen er et samarbeid med Arendals Fossekompani.

STORE OG SMÅ SAMMEN: Kristian Rammel (bak t.v) og Jørg William Fiala Gjermundnes (bak t.h). Foran står Svein Oskar Eide (f.v), Matheo Jensen og Henrik de Lange Nilsen (alle Øyestad IF). Kvintetten hadde sammen foresatte og resten av 2013-laget ansvar for idylliske Løkholmen (Vindholmen). Bak ses Bryggebyen på Vindholmen.


– Hvorfor kaster folk sånt da? Opp med posen og legg opp i her, smiler Matheo Jensen mens han og Henrik de Lange Nilsen og Svein Oskar Eide fyller de store søppelsekkene med det første de fant.
De to håndballguttene, som sammen med resten av lagkompisene i Øyestad IFs 2013-lag – og en rekke foresattte, hadde fått utdelt idylliske Løkholmen og omegn (Vindholmen) som område.

https://arendal.nth.webcore.no/2022/04/23/strandryddedagen-dette-blir-noen-skikkelige-festdager/

Mandat
For Jensen, de Lange Nilsen og Eide var mandatet krystallklart: Det skulle ikke være en plastbit, søppelpose eller annet rart som ikke hører hjemme på våre strender igjen etter at dugnadsøkten var ferdig. Med seg på laget denne dagen hadde trioen og 8-9-åringene fra Øyestad IF Håndball fått med seg ØIF Arendals kaptein Kristian Rammel og Jørg William Fiala Gjermundnes. De kom rett fra storseier og festhåndball i Sparebanken Sør Amfi.
– Bra spilt i går, skrøt flere av de unge håndballspillere.
– Takk, takk, svarte kaptein Rammel og Fiala.

Bærekraft
Men torsdag kveld var det ingen håndballkamp som skulle vinnes. Det var strendene som skulle klargjøres rundt omkring i Arendal & omegn. På Tromøy var det blant annet Pusnes-området, området rundt brua, Bjellandstrand, Marisberg, Øyna og Lille Danmark (Alve) prioritert i aksjonen. Nevnte Løkholmen (Vindholmen), Skinnfellen og EB-stranda på Tangen (His) var også blant områdene som ble ryddet.
– Plast og søppel i havene er dessverre et velkjent problem. I dag gjør vi en innsats for lokalmiljøet vi alle er en del av. At vi også er på dugnad kort tid etter en ny seier gjør alt enda lettere, smiler kaptein Kristian Rammel.
– Så er det gøy å ta litt ansvar sammen med disse flotte håndballspillerne her. Håndball er viktig, men dette miljøet går utenpå det meste, legger Fiala Gjermundnes til.

Samarbeid
Strandrydde-dagen, som var et samarbeid mellom ØIF Arendals hovedsponsor Arendals Fossekompani, ØIF Arendal, breddeklubben Øyestad IF og Våre Strender var tydelig vellykket. For selv om det var varierende fangst på de mange strendene, ble det likevel satt et fokus for store og små om hva vi ikke skal gjøre i fremtiden.
– Jeg forstår ikke at det går an å kaste ting i havet i det hele tatt jeg, sier Svein Oskar Eide.
Aksjonen tjuvstartet i Sparebanken Sør Amfi dagen før. Da fikk alle deltakerne utdelt sekker, hansker og informasjon for å nettopp gjøre strendene rene dagen etter.
– ØIF Arendal, de yngre spillerne i Øyestad og Arendals Fossekompani har vist et fantastisk engasjement gjennom denne aksjonen. Jeg er stolt av at folk bryr seg og stiller med opp med engasjement og motivasjon, sier daglig leder Kristoffer Lyngvi i Våre Strender til oifarendal.no.

Sammen
Direktør for bærekraft og samfunnsansvar hos Arendals Fossekompani, Ingunn Ettestøl, sa til oifarendal.no i forkant av aksjonen at denne delen av samarbeidet er vel så viktig som det sportslige.
– Vel så viktig som det sportslige, er engasjementet klubben viser for lokalsamfunnet. Vi er opptatt av å bidra til utvikling av landsdelen vår, med spesielt fokus på initiativ som fremmer bærekraft og likestilling. Deler av vårt sponsorbeløp er derfor øremerket Strandryddedagen, som gir oss en anledning til å bidra positivt til både klubben, regionen og miljøet. Ekstra fint er det at de unge klubblagene hjelper til. Vi håper og tror at aksjonen kan være med på å styrke miljøengasjementet blant disse.
For det ble det, eller som CEO i Arendals Fossekompani Lars Peder Fensli hadde håp om i forkant av aksjonen:
– Dette blir noen skikkelige festdager, sa Fensli i forkant av aksjonen.

Og han fikk rett!