I KULISSENE: – Ja, det har vært noen saftige diskusjoner her oppe – ØIF Arendal

I KULISSENE: – Ja, det har vært noen saftige diskusjoner her oppe

Ingenting overlates til tilfeldighetene når man jakter på en enda bedre prestasjon i neste kamp. Vi har vært i kulissene før morgendagens semifinale.

Luka Panza har akkurat ledet videoanalyse-seansen søndag ettermiddag. Han er dypt konsentrert.
  • For vår del startet semifinalen i morgen allerede fredag kveld. Det ligger mange timers analyse og arbeid bak analysemøtet som gutta kommer til nå om en halvtime, fastslår Luka Panza.

Mandag
For etter fredagens 34-29 seier i Drammenshallen, bar det rett i bussen. Der ble fredagens sterke prestasjon mentalt avsluttet. Etter å ha kjent på seiersrusen i en drøy time med feiring, intervjuer med media og litt mat ble fokus flyttet til mandagens semifinale i Sparebanken Sør Amfi. For i topphåndballen skal man alltid videre. Det er alltid en ny kamp.
– Lørdag morgen gikk både jeg og André gjennom fredagens kamp på video. Deretter sendte vi en del utvalgte klipp til spillerne som selv går gjennom før analysemøtet. Vanligvis forbereder vi oss i tre hele dager før kamp. Foran denne kampen er det kun to, forklarer Panza.
Dem kroatiske håndballnerden bruker nærmere fire timer på videoanalyse på kjøkkenbenken hjemme i forkant av kamper. Når kampene kommer så tett som de gjør i «best av fem»-oppgjørene i sluttspillet, er detaljene mellom hvert slag enda viktigere.
– Vi må prioritere, fastslår han mens han klargjør pcen med de siste klippene som skal opp på storskjermen på analyserommet.

En søndagstime
Ute er det varmt og mai viser seg fra sin beste. Inne, i møterommet øverst i Sparebanken Sør Amfi, er diskusjonene i full gang. Detaljer gjennomgås på nytt og på nytt. Klubbens erfarne spillere er gode til å være nettopp erfarne. De tar ofte ordet og stammespråket skrus på i høyt tempo. På skjermen fokuseres det på overtallsspill.
– Hvordan skal vi løse denne situasjonen, spør Panza mens han sitter bak pc-en.
– Akkurat her må vi ikke glemme oss, sier forsvarsgeneral Frederik Børm.
– Enig, men vi må ikke glemme å justere, kommenterer playmaker Mario Matic.
For enighet er det Panza og hovedtrener André Jørgensen Hofstøl søker i analysemøtet før hver eneste kamp.

– Her oppe diskuterer vi frem til vi blir enige, mens nede i hallen jobber vi med detaljer. Det er arbeidsdelingen. Vi diskuterer aldri nede på banen. Diskusjonene tar vi her oppe, fastslår Panza.
– Og hvis det ikke blir enighet?
– Da bestemmer André og meg, smiler han.
For det er mye – mye –  å diskutere når prestasjonene står høyere på agendaen enn resultatene. For det siste er et resultat av det første. Når kampene kommer tett som hagl må det prioriteres hva det skal bli enighet om.
– Det blir kanskje vel mange spillere med kroatiske aner som skal mene noe?
– Alltid, humrer han før han fortsetter:
– Når vi møter et lag som Drammen så mange ganger på kort tid som nå, handler det mye om taktikk og justeringer. Begge lag kjenner hverandre godt. Vi får ikke tid til å justere alt, men vi får sett på noen små detaljer. Analyse handler alltid om å finne det man er god til og det man må bli bedre. Så blir det også et taktisk spill om hva vi forventer av Drammen og hva de forventer av oss. Da må vi klare planer, forteller han.
– Litt som sjakk?
– Ja, det vil jeg si, smiler han.

Fremgang
Panza erkjenner at det ikke alltid er enighet i første diskusjon. Ikke i andre diskusjonsrunde heller. Det gjør ingenting. For diskusjoner skaper fremgang og kompetanse i spillertroppen. Han gleder seg også over at stadig flere spillere i troppen melder seg på i diskusjonene på videorommet.
– Ja, men det er greit. Vi kan ta hverandre i hånda på den der, fastslår Børm etter at hans synspunkter har møtt motbør sammen med en god dose latter basert på danskens sedvane gode humør.
– Greit, svarer Matic.
– Er vi fornøyde med forsvarsspillet nå?
– Nei, svarer klubblegenden Sondre Paulsen.
– Spol tre minutter tilbake, sier han.
Diskusjonene fortsetter. Håndballbegreper som «Moskva», «jugge» (som stammer fra Jugoslavia), «lavt press», «høyt press», «tellefeil» diskuteres. Stammespråket går for full maskin.

Avhengig
Fredag kveld kom aldri Drammens playmaker Gøran Sørheim på banen. Panza forklarer at slike usikkerheter knyttet til motstanderes enkeltspillere er sjelden noe man bruker mye tid på når analysen og klippene og kampplanen skal diskuteres. For man vet aldri.
– Det er motstanderens konsept vi ser på, men vi må alltid ha en plan A og en plan B – og gjerne en plan C – med oss inn i hver kamp. Hvor er motstanderne svake? Hvordan kan vi stoppe deres angrep? Hvordan skal spillerne stå i forsvar? Spør han høyt.
– Alle forstår at vi ønsker å ha noen alternativer å bruke gjennom kampen. Det viktigste er vårt eget konsept, men det handler også om å utnytte svakheter hos motstanderen, gjentar han.
Toppalderen for en håndballspiller sies å være i alderen 27-32 år. Det krever noen år på baken for at analysen skal bli en avgjørende faktor når de beste møtes. Panza sier klubben har kommet langt i analysearbeidet. Tilgang på solid analyseverktøy gjør jobben hjemme på kjøkkenbordet enklere.
– For vi skal bli litt bedre hver gang vi møtes. Det er derfor vi holder på, avslutter ØIF-trener Luka Panza.

For lite overlates til tilfeldighetene. Bare spør Luka Panza.

PS: Mandagens semifinale har avkast klokken 19:15 i Sparebanken Sør Amfi. Billetter kjøper man i ØIF-appen eller her på hjemmesiden. Semifinalene spilles som kjent best av fem.