MACHARASHVILI:- Situasjonen er vanskelig, men vi holder ut så langt – ØIF Arendal

MACHARASHVILI:- Situasjonen er vanskelig, men vi holder ut så langt

ØIF Arendal fikk endelig kontakt med klubbens tidligere spiller, ukrainske Oleg Macharashvili mandag kveld. Han forteller om dystre scener i hjemlandet.

Ukraineren Oleg Macaharsvhili spilte i 2017 for ØIF Arendal. Han oppholder seg nå i hjembyen i Øst-Ukraina.

– Situasjonen er vanskelig, men vi holder ut så langt, skriver Macharashvili i en melding til ØIF Arendal mandag kveld.
36-åringen forteller om en dårlig internettlinje som gjør kommunikasjon med omverdenen krevende.

Øst-Ukraina
Macharashvili kom til Norge i 2017 og spilte vårsesongen og høstsesongen for ØIF Arendal. Siden reiste han til Falk Horten før han forsøkte lykken i andre europeiske klubber. Han har også vært i fransk håndball etter oppholdet i Norge, før han dro hjem til Ukraina hvor han befinner seg nå. Alle menn mellom 18-60 år får ikke lov til å reise ut av Ukraina. Han beretter om uvirkelige scener som utspiller seg der han befinner seg. Ukraineren oppholder seg etter det ØIF Arendal erfarer i Zaporozhe i Øst-Ukraina.
– Deler av familien er hjemme og noen er på flukt. Det er stille akkurat nå der jeg bor, men det er luftangrep mot byen min hver eneste dag. I mesteparten av tiden foregår skyting på andre siden av byen. Vi får bare håpe det snart går over, skriver han videre.

Macaharasvhili, her på gjennombrudd mot Bodø. Til venstre står Alexander Ø. Westby Jog til høyre Binai Aziz. Arkivfoto fra 2017.

Macaharashvili fortalte i et lengre intervju med Agderposten for nesten fem år siden om forholdene i Ukraina som han kom til Arendal fra da.
– Jeg drømte alltid om å spille håndball i andre land enn Ukraina da jeg var liten. Da agenten min sa jeg kunne dra til Arendal sa jeg ja med en gang, Det er tøffe forhold i Ukraina, sa han til Agderposten den gang.
I 2014 startet krigen mellom pro-russiske og ukrainske styrker i nettopp Øst-Ukraina, noen titalls mil unna hjembyen hans. Nå angripes hjemlandet hans fra nær sagt alle kanter.

Vil bidra
ØIF Arendals daglige leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, som var i kontakt med ukraineren via en meldingstjeneste mandag kveld, sier klubben står klar til å bistå den tidligere spilleren med praktisk bistand og nødvendig hjelp til ham og familien når muligheten foreligger. Bruun Hansen sier han er lettet over endelig å ha fått kontakt med klubbens tidligere spiller.
– Jeg tror mange kjenner både på en maktesløshet og en avsky for de bildene og scenene vi er vitne til. Vi som klubb må hjelpe der vi kan. Oleg er en av våre og vi står klare til å hjelpe ham og familien med det vi kan når det blir og er mulig, sier han til oifarendal.no.
– Og det betyr helt konkret?
– Det er foreløpig uklart slik situasjonen er nå, men Oleg vet nå at hans norske håndballfamilie står klare til å bistå ham når det blir mulig. Han ble veldig glad for dette, men nå er situasjonen vanskelig, sier Bruun Hansen som har snakket med mange bekymrede personer i vår lokale håndballfamilie de siste dagene.
– Jeg ble veldig lettet da Oleg endelig fikk svart på meldingene våre. Det gir håp, avslutter Bruun Hansen.

Markerte
I helgen markerte en rekke klubber i håndball-Norge symbolsk støtte til Ukraina og situasjonen ukrainerne nå står i. I Sparebanken Sør Amfi markerte publikum og spillere støtte ved å farge hallen i de ukrainske fargene gul og blå i forkant av kampen.
Mandag ettermiddag ble det klart at blant andre EHF (Europeiske Håndballforbundet) og FIFA suspenderer russiske og hviterussiske lag ut av europacuper og internasjonale turneringer grunnet krigen i Ukraina. Mandag kveld ble det også klart at det internasjonale ishockeyforbundet har utestengt det russiske og hviterussiske landslagene og klubblag i internasjonale turneringer.

ØIF Arendal oppfordrer alle til å gi støtte via en av disse hjelpeorganisasjonene. Her er noen av organisasjonene du kan støtte:

Alle organisasjonene over er godkjent av Innsamlingskontrollen (kilde: Vipps).