Ruller opp mulig kampfiksingsskandale – ØIF Arendal

Ruller opp mulig kampfiksingsskandale

Minst fire kamper i europeiske klubbturneringer skal være kampfikset i fjor høst. En stor skandale kan være avslørt.

Skjermdump fra det svenske håndballnettstedet handbollskanalen.se.

Det melder og skriver det anerkjente svenske håndballnettstedet handbollskanalen.se, som siden nyttår har publisert en rekke artikler som går i dybden på påstandene om mulige kampfiksing i europeiske klubbturneringer i fjor høst.
Sist søndag publiserte nettstedet deres første sak om kampfiksingen som angivelig har skjedd i minst fire kamper i henholdsvis Champions League menn, Champions League kvinner, EHF European League menn og i en kvalifiseringskamp til EHF European League for kvinner. Det er ikke kjent hvilke kamper som skal være berørt i det som seiler opp til en ny skandale i sporten som tidligere har slitt med rekke saker som omhandler kampfiksing av ulik karakter.

Handbollskanalen.se skriver at de har flere kilder uavhengig av hverandre som mener å kunne bevise den angivelige kampfiksingen. Rent konkret handler kampfiksingen om betting på konkrete resultater i kampene. I artikkelserien skriver nettstedet at det Europeiske Håndballforbundet (EHF) har bekreftet at å ha mottatt en rapport etter en kamp der et svensk lag har vært i aksjon. I en av kampene som mistenkes for å ha vært kampfikset deltok et svensk lag, som senere anmeldte kampen til organisasjonen WhistleB, som hjelper varslere.

I den mulig berørte kampen i Champions League for menn, skal oddsen blitt senket før avkast på at det ene laget skulle vinne. Ifølge nettstedets opplysninger skal det ikke vært ha informasjon om det andre laget spilte med sitt reservelag eller lignende, men tross dette gikk oddsen under 20 minutter fra å ligge på 1.55 til det første lag og helt ned i 1.05. Handikapp-oddsen gikk fra minus 2,5 til minus 5,5 på det første laget, noe som betyr at lag A behøvde å vinne med seks mål for at et veddemålet skulle innfris. I praksis betød dette at det første laget gikk fra å være knapp favoritt til å være en soleklar favoritt, skriver nettstedet om det ene kampen som er i søkelyset. Det første laget vant med nettopp seks mål. Laget som tapte har ifølge en av kildene nettstedet baserer sakene sine på aldri sett en så åpenbar kampfiksing.
– I min profesjonelle bettingkarriere har jeg aldri sett en så åpenbar kampfiksing. At dette kan skje på den største scenen og at det var så åpenbart gjør meg ekstremt sint, sier kilden som i intervjuet opplyser om at vedkommende ikke spilte på den aktuelle kampen. Kilden er anonym.
– Når det gjelder kampene du spør om har de alle blitt oppdaget av Sportsradars system for oppdaging av bedragerier, skriver EHF i en uttalelse og tilsvar til det svenske håndballnettstedet. Nettstedet refererer at EHF ikke har utredet sakene videre etter det forbundet beskriver som «ufullstendige rapporter».
Nettstedet skriver at de følgelig sitter på bevis og bekreftelser fra flere hold om kampfiksingen i de fire nevnte kampene, men EHF sier at de ønsker at bevis sendes dem slik at alle nødvendige undersøkelser, inkludert politiet arbeid, kan settes i gang umiddelbart.
– EHF har nulltoleranse når det kommer til kampfiksing. Å konkludere med at kampfiksing ikke tas på alvor av EHF er feilaktig, skriver EHF blant annet i tilsvaret til nettstedet.
EHF har foreløpig ikke foretatt noen rettslige skritt på nåværende tidspunkt, ifølge artikkelen.

Nevnte Sportradar sier i en oppfølgingsartikkel på nettstedet at kampfiksing har eksplodert etter pandemien.

Siste ord er neppe skrevet i saken.

Kilde og artikkelserien i sin helhet: https://handbollskanalen.se/matchfixning/