STOR OVERSIKT: Sjekk monsterbudsjettene PAUC og de franske toppklubbene rår over – ØIF Arendal

STOR OVERSIKT: Sjekk monsterbudsjettene PAUC og de franske toppklubbene rår over

Ser man kun på budsjettstørrelsen til vår motstander i kvaliken til EHF European League, bør det bli rått parti. Historien viser likevel at det er håp – selv om budsjettene går mangegangen våre egne.

SE HELE OVERSIKTEN I BUNNEN AV ARTIKKELEN.

Selv om penger ikke er alt, sier det likevel relativt mye om styrkeforholdet mellom klubber. Det er en kjensgjerning at budsjetter betyr noe over lengre tid. Fransk håndball nevnes, særlig etter at den spanske ligaen nærmest gikk for tom for penger og høye budsjetter i kjølvannet av finanskrisen i 2008, som den store utfordreren til den tyske bundesligaen hva samlede budsjetter og nivå angår.

Håndballoksen William Accambray spiller for PAUC. Den meritterte franskmannen har OL-gull, VM-gull og EM-gull. Hans klubb PAUC opererer med det fjerde største budsjettet (58 millioner) i fransk toppserie, identisk med klubbens plassering i den franske serien sist sesong.

Nettstedet Handball World presentere i helgen en oversikt over budsjettene de franske toppklubbene opererer med. Tallene er offentliggjort av franske LNH, topphåndballforeningen som administrerer den franske håndball-ligaen. Budsjettene er oppgitt i euro, og vi har i denne artikkelen satt én euro til ti norske kroner.

Ikke overraskende er det olje- og sjeikstyrte Paris SG (178 millioner) som troner suverent øverst. Den franske toppklubben har superstjerner som Mikkel Hansen, Nikola Karabatic og den latviske kjempen Dainis Kristopans på lønningslista – og trioen er godt gasjert.
Videre se vi at ligatabellen og budsjettene nærmest går hånd i hånd. Montpellier og våre overmenn – med kun ett fattig mål fra kvalifiseringen til EHF European League høsten 2019, Nantes, har begge 78 millioner å rutte med denne sesongen.

58 millioner
Deretter følger våre kommende motstandere i PAUC med sine 58 millioner. Lagets meritterte trener Thierry Antis lag havnet på 4.plass i den franske serien, på samme plass som budsjettet. Det må kanskje til for å matche lønnskravene til spillere som William Accambray, Roman Lagarde, Nicolas Claire og resten av den meritterte troppen som har flere spillere med OL, VM og OL-medaljer hengende i stua.
Til sammenligning var planen at ØIF Arendal skulle styre inn mot et budsjett på rundt 20 millioner for 2021 – om det ikke hadde vært for corona-situasjonen. Grunnet pandemien og mindre aktivitet i store deler av regnskapsåret 2021 blir det endelige regnskapet mindre enn som så.
ØIF Arendal kunne også ha trukket USAM Nimes i den siste, avgjørende kvalifiseringen. Nimes har «kun» 50 millioner å skape god håndball ut av.

Jurisic og Børms gamleklubber
Ellers er det verdt å legge merke til at Kristijan Jurisic utlånsklubb i vår, Nancy, har 32 millioner i budsjett. Denne klubben rykket som kjent opp fra nivå to på forsommeren. Vår forsvarsgeneral Frederik Børm bidro sterkt til at Istres Provence reddet plassen etter en sterk vårsesong. Denne sesongen har klubben 26 millioner i budsjett, noe som betyr nedrykk om de økonomiske lovene samsvarer med sportslig utbytte.

Men, det er ikke alt som kan kjøpes for penger. Paris SG har tross stjernegalleri, enorme budsjetter og et uttalt mål om å vinne Champions League, enda ikke klart bragden. Vi skal heller ikke glemme at det ikke så ut som om Nantes hadde 4-5 ganger så stort budsjett målt mot ØIF Arendal i 2019. Nantes vant kun med ett mål sammenlagt over to kamper da.

Her er den komplette oversikten over franske toppklubbers budsjett:

1. Paris SG: 178 millioner (kvalifisert til EHF Champions League)
2. Montpellier HB: 78 millioner (kvalifisert til EHF Champions League)
3. HBC Nantes: 78 millioner (kvalifisering til EHF European League)
4. PAUC: 58 millioner (kvalifisering til EHF European League)
5. USAM Nimes: 50 millioner (kvalifisering til EHF European League)
6. Limoges Handball: 43 millioner (Martin Lindells klubb)
7. Dunkerque Handball: 42 millioner
8. Chambéry Savoie: 40 millioner
9. St. Raphaël Var: 40 millioner
10. Chartres Handball: 37 millioner
11. Cesson-Rennes Handball: 36 millioner
12. Fenix Toulouse: 33 millioner (kvalifisering til EHF European League)
13. Grand Nancy: 32 millioner (nyopprykket)
14. US Creteil: 31 millioner
15. Istres Provence Handball: 26 millioner
16. Saran Loiret Handball: 23 millioner (nyopprykket)

Kilde: LNH (organisasjonen som styrer fransk topphåndball) og nettsiden World Handball