Får besøk av stormakt i januar – ØIF Arendal

Får besøk av stormakt i januar

Et spennende og interessant bekjentskap som vi gleder oss til å møte, mener ØIF Arendals hovedtrener André Jørgensen Hofstøl.

André Jørgensen Hofstøl (t.v), Frederik Børm og ØIF Arendal får besøk av Robert Hedins USA i januar.

– Jeg kan ikke så mye om USA sin håndballkultur og herrelandslag, utover å kunne si at dette blir et spennende bekjentskap og en fin anledning til å bli kjent med hva de står for. Vi sier ikke nei takk til treningskamper, og særlig ikke en periode der det er kampfri ettersom det er EM-pause, sier ØIF Arendals hovedtrener André Jørgensen Hofstøl.

To kamper
Stormakten USA er kanskje alt annet enn en stormakt i håndballsammenheng, men like fullt gjester USA sitt herrelandslag Sparebanken Sør Amfi og ØIF Arendal til to treningskamper i begynnelsen av januar. I utgangspunktet skal USAs landslag spille mot ØIF Arendal onsdag 12. november og torsdag 13. november. Tønsberg Nøtterøys hovedtrener, svenske Robert Hedin, er landslagstrener for USA.
Svensken, som trente det norske herrelandslaget i perioden 2008-2014, skulle ha vist frem sitt landslaget under VM i Egypt i januar i år. Grunnet smitte i den amerikanske troppen, stilte aldri USA til start i verdensmesterskapet. USA skulle ha møtt Norge i gruppespillet. Sveits overtok plassen.

Bakgrunnen for satsingen er å få frem et godt landslag til OL i Los Angeles i 2028. Det vakte for øvrig oppsikt da det kom frem at Hedin holdt digitale auditions for å finne frem til potensielle landslagsspillere som kunne være aktuelle for landslaget i VM i Egypt. Det vakte også stor oppmerksomhet da USA ble tildelt plass i VM på bekostning av Grønland, som etter alle solemerker ville ha vunnet den pan-amerikanske VM-kvalifiseringen mot blant andre USA. USA deltok forøvrig i VM i 2001. Da havnet laget sist.

Plasserer
Som følge av et utviklingsprogram i regi av det Internasjonale Håndballforbundet (IHF) og det amerikanske håndballforbundet, er en rekke spillere med amerikansk pass, plassert ut i europeiske toppklubber mot et månedlig bidrag for å dekke klubbenes kostnader. USA sitt landslag har en rekke spillere med europeiske aner og dobbelt statsborgerskap. En av dem er den tyskamerikanske målvakten Nicolas Aaron Robinson, som i følge TEAM USA offisielt står registrert som Elverum-spiller. Høyrekant Ty Reed sto oppført som Flensburg-spiller i forkant av VM i 2021. Det er med andre ord en langsiktig satsing som ligger til grunn for tanken om å skape et godt amerikansk landslag inn mot OL i 2028.

– I håndballsammenheng er USA en miniputt, men det sier seg selv at det er kommersielt interessant å skape en håndballkultur der borte for å få amerikanere til å finne håndball spennende, sier Jørgensen Hofstøl som aldri har spilt mot hverken USA da han var på landslaget eller mot klubblag fra USA som spiller.
– Det blir som å møte Sør-Korea eller Japan, men vet ikke hva man får før kampen har begynt?
– Som sagt aner jeg lite eller ingenting av hva som venter oss. Vi skal benytte oss av anledningen til spilltrening og godt med spilletid for samtlige i troppen. Det blir spennende, avslutter Jørgensen Hofstøl som selv ble kontaktet av Robert Hedin med tanke på de to treningskampene.
Hedin uttalte i forbindelse med at USA måtte trekke laget fra VM i Egypt grunnet smitte, at USA hadde forhåpninger om poeng utenom lag som Norge og Frankrike.
Spoler vi tilbake til det omstridte OL i Tyskland i 1936, spilte amerikanerne seg til 6.plass. I OL i Atlanta i 1996 ble det 9.plass av 12 lag. I 1987 vant USA de panamerikanske lekene.

Robert Hedin har foreløpig ikke besvart nettredaksjonens henvendelse. Vi ønsker USA og Hedins landslagsprosjekt velkommen til Arendal i januar!

PS: Jørgensen Hofstøl opplyser at datoene kan bli endret på. USA er for øvrig på treningsleir i Norge utenom treningskampene som spilles i Sparebanken Sør Amfi.