#LAGETBAK: – Største utfordringen er lange etternavn uten vokaler – ØIF Arendal

#LAGETBAK: – Største utfordringen er lange etternavn uten vokaler

Det var ikke gitt at Knut Georg Kvifte skulle bli speaker i en idrett han aldri tidligere hadde brydd seg om. Etter tolv år som speaker for klubben i hans hjerte er han blitt håndballfrelst på sin hals.

Knut Georg Kvifte

– Jeg hadde aldri sett en herrehåndballkamp før jeg ble involvert i speakertjenesten i ØIF Arendal. Det var avdøde Robert Tvede som fikk med meg på laget. Det har vært en fantastisk reise i disse tolv årene, sier Knut Georg Kvifte – eller KG – som mange kaller ham.

Tilfeldig
Før Robert Tvede fikk ham med på speakerlaget i daværende Nedeneshallen, startet speakerkarrieren for sønnens fotballag i Øyestad IF.
– Speakerjobben var det ingen som vil ha da guttungens lag behøvde en. Jeg tok den og siden har jeg blitt stående, selv om jeg aldri har vært interessert i hverken fotball eller håndball. Nå gleder jeg meg til hver eneste kamp og er egentlig ganske heldig som får oppleve hver eneste hjemmekamp live. Det er noe helt annet å se en håndballkamp i hall enn foran tv’en, mener Kvifte som til daglig jobber med IT i BW Offshore med ansvar for den globale nettverkssatsingen.
For alle som følger ekstra godt med ser at Kvifte ofte kommer løpende om det er tekniske problemer i Sparebanken Sør Amfi. Han hadde også et finger med i spillet da programvaren til kuben i taket ble utviklet.
– Det er litt gøy at produsenten tok i mot en del innspill jeg hadde da alt dette kom på plass da hallen var ny, forteller han.

200 kamper
Sondre Paulsen og Eirik Heia Pedersen er herrene som har flest kamper i ØIF Arendal-drakta, men de har også bortekamper i statistikken. Kvifte mener han kan telle på ei hånd de kampene han ikke har stått med mikrofonen i hånda etter opprykket i 2009.
– Si det, men det må vel være rundt to hundre kamper gjennom disse årene, sier han høyt mens han regner på det.
– Og det må gjerne bli to hundre til. Så lenge det er gøy og det er behov for mine tjenester, så stiller jeg opp for klubben i mitt hjerte.
Det er det mange som gjør hver eneste uke. Kvifte er også en del av rigggjengen på hjemmekampene. Han omtaler seg selv som en liten potet i et fantastisk miljø.
– Det må jeg bare si, vi blir tatt så godt vare på. Miljøet blant de frivillige er helt unikt og det er hardbarka stamme som har vært med hele veien siden klubben begynte ferden mot norgestoppen. Jeg våger å påstå at i norsk sammenheng finnes det ikke makan til frivillighetsmiljø. Klubben legger også til rette for en sommerfest, en høstfest og en vinterfest for alle som bidrar. For meg er det en ren glede å stille opp og gjøre frivillig arbeid i og for denne klubben, sier han videre.


Vanskelige navn
Det er likevel ikke bare bare å være speaker. Utfordringene løses ofte på strak arm, men når lag fra land med andre lyder og alfabet enn vårt eget avlegger Sparebanken Sør Amfi en visitt kan det blir problemer for selv en erfaren speaker. Mot polske Gornik Zabrze i september brukte han lang tid på å lese korrekt uttale av de polske etternavnene.
– Det har hendt at jeg har uttalt noen navn veldig feil, og særlig når det er lange etternavn uten vokaler som skal leses opp. Noen gøye tabber har det blitt, men det mest flaue er når jeg uttaler ØIF Arendals egne spillere sine navn feil. Jeg håper det er mange år siden nå, men det har skjedd, humrer han og forteller om et betydelig forarbeid for nettopp å respektere motstanderne som gjester Arendal.
– Hvis jeg er i tvil tar jeg alltid kontakt med motstanderne før kamp slik at vi sammen kan gå gjennom navnene og uttalen. Jeg skriver ned navnene slik de uttales. Dette handler om å vise respekt for laget og spillerne som blir lest opp før kamp, mener han.
Kvifte har i en årrekke også hatt ansvar for musikken på hjemmekampene. Den biten av arrangementet har Einar Lande Johansen og Christopher Rode overtatt.
– Det betyr at jeg kan bruke forberede meg enda bedre til speakeroppgaven.
– Hva er de beste tilbakemeldingene du har fått på jobben som utføres?
– Når folk har sagt at håndballkamper i Sparebanken Sør Amfi uten meg som speaker ikke er det samme. Det rører og slike tilbakemeldinger setter jeg utrolig pris, sier Kvifte.

Cupfinalen
Kvifte trekker naturlig nok frem cupfinalefesten i 2014 som hans desiderte høydepunkt. Da heiet han seg hås på tribunen. I romjula kan det være at Kvifte blir med som speaker til Oslo Spektrum.
– Det er ikke helt avklart, men hvert lag kan stille med en speaker hver. Vi får se hvordan det blir og hvilken rolle jeg eventuelt skal ha der inne. Det blir garantert en ny opplevelse for livet, håper han.
For ett prinsipp har Kvifte alltid hatt ifølge ham selv.
– Skal jeg drive med frivillig arbeid er det for Øyestad IF eller ØIF Arendal. Det er klubbene i mitt hjerte.
– Du er blitt hørt i andre sammenhenger også?
– Jeg har hjulpet til når Granes 1.divisjonskvinner har vært i beita, men det gjør man når en god venn spør, avslutter Knut Georg Kvifte.

En mann du garantert vil høre mer til i fremtiden.