– Gleden i øynene deres var ikke vanskelig å se for å si det slik – ØIF Arendal

– Gleden i øynene deres var ikke vanskelig å se for å si det slik

Gamle ØIF-drakter har fått fornyet liv og glede i Zambia. Det gleder både barn og tromøymannen og ildsjelen Christoffer Jacobsen.

-Veldig givende og gøy at en stor klubb som ØIF Arendal ønsker å bidra til å utbre håndballen, sa Christoffer Jacobsen til oifarendal.no tidligere i høst da han hentet rundt 40 drakter i Sparebanken Sør Amfi med formål om å gi draktene videre liv i det gryende zambiske håndballmiljøet.
Nå er draktene og utstyret som tromøymannen tok med seg i kofferten til Zambia og byen Livingstone kommet på plass. Ungdommene i den lille håndballklubben i Livingstone fikk nylig overlevert draktene. Det gikk ikke upåaktet hen i det relativt ferske håndballmiljøet – som Jacobsen i sin rolle som frivillig i organiasjonen Sport in Action, har vært primus motor for å skape. Sport in Action samarbeider med Idrettens Fredskorps.
– Gleden i øynene deres var ikke vanskelig å se for å si det slik. Et kraftfullt og minneverdig øyeblikk, sier Jacobsen til oifarendal.no.

Sør-Zambia
Håndballlaget, som nå trener, løper og spiller i de ØIF-draktene ligger i det sørlige Zambia, Livingstone. Laget bærer navnet Livingstone Handballclub. Det er noen få håndballag i hovedstaden Lusaka, men dette miljøet som Jacobsen har vært en god bidragsyter til å skape, hadde hverken håndballtradisjoner, lag eller utstyr før tromøymannen tok grep gjennom sitt arbeid i Sport in Action.
– Før pandemien ble håndball introdusert på fire skoler i området. Det kom raskt på plass lag for begge kjønn i alderen 14-18 år, forteller Jacobsen.
Det var derfor ekstra hyggelig for ham å se at håndballmiljøet ikke hadde forvitret mens han har vært hjemme i Norge.

ØIF Arendals gamle drakter har fått nytt liv i Zambia.

Godt miljø
– Veldig gøy å se at miljøet fortsatt var levende. Det skal lite til for å spre idrettsglede. Draktene ble tatt veldig godt i mot, gjentar tromøymannen som hadde med seg rundt 40 ØIF-drakter i kofferten.
– Da de fikk vite at draktene hadde vært brukt av profesjonelle toppspillere i Norge, var det liten tvil om at draktene ble tatt godt i mot. Jeg så selv at det skapte ekstra motivasjon. Det betyr mer enn mange tror å være kledd opp i like drakter når man spiller. De blir nå brukt med verdighet, forklarer Jacobsen som mener håndball som idrett begynner å bli populært i området.

Christoffer Jacobsen var tidligere i høst tilbake i Livingstone, Zambia, for å overlevere drakter fra ØIF Arendal og ikke minst sjekke ståa i det vesle håndballmiljøet han har vært med å bygge opp. Arkivfoto.

Årsaken til at Jacobsen og Sport in Action startet arbeidet med introduksjon av håndball, var ikke for for å skape verdensmestere – heller for å bidra til en hverdag med lek, mening og gode miljø barn og unge kan ferdes i. For livet i Zambia er ikke sammenlignbart med livet norske barn og unge lever i.
– Håpet og tanken er at barn og unge vil avstå fra ulovlig handel i gatene og bruke mer tid på utdannelse og et bedre liv der de bor. Derfor er det ekstra fint at draktene ble tatt godt i mot og at miljøet blomstrer, avslutter tromøymannen til oifarendal.no.

Og ingenting er mer gledelig enn at Sondre Paulsen, Eirik Heia Pedersen, Sander L. Simonsen og alle de andre ØIF Arendal-spillernes drakter lever videre. Vi ønsker det zambiske håndballmiljøet og Christoffer Jacobsen lykke til med det solide og viktige arbeidet videre.