Skarpnes Invitational 2021: Dette er Christian Berges eks-klubb – Viking Stavanger – ØIF Arendal

Skarpnes Invitational 2021: Dette er Christian Berges eks-klubb – Viking Stavanger

Fredag står en av Norges mest tradisjonsrike håndballklubber klare for å yte motstand, men hva har vår tidligere trener Leif Gautestad og Asle Gran med fredagens motstander å gjøre?Stavanger var sammen med Sandefjord selve symbolet på norsk herrehåndball i flere tiår. Siden har flere byer kommet opp og frem – deriblant vår egen, men det betyr ikke at kraften i få Stavanger som håndballby opp og frem igjen ikke lenger er til stede. Det produseres fortsatt godt med talenter i oljebyen, selv om det er naboklubben Nærbø fra Jæren som har stukket av sted med mest oppmerksomhet og gode resultater de siste årene.

Vi går tilbake i tid. Viking ble stiftet i 1986 og ble raskt en fremadstormende klubb, med landslagstrener Christian Berge som en av flere store stjerner på laget. Vår egen Asle Gran var også en del av Viking-kulturen i flere sesonger.

Asle Gran spilte for Viking i flere år. Arkivfoto.

Steinar Ege voktet som kjent Øyestad IFs mål i flere sesonger, men det var i Viking han tok det siste, store steget før håndballverden for alvor kalte på Norges beste målvakt gjennom tidende.

Etter å ha startet i 3.divisjon brukte klubben få år på å spille seg oppover i divisjonssystemet. I 1989/1990 spilte Viking i eliteserien for første gang, og samme sesong slo klubben erkerival Stavanger IF 21-17 i NM-finalen for 5000-tilskuere. En kultur var satt. Siden tok klubben fire NM-gull og et seriemesterskap (1997/1998). Klubben beviste også sitt nivå da laget i 1997/1998 tok seg til semifinalen i daværende Cupvinnercupen. Viking har også kommet til EHF-cupen og vært i Champions League.

Dog, grunnlaget for at Stavanger Håndball i det hele tatt så dagens lys for 21 år siden var at både Viking og Stavanger hadde et sterkt ønske om å overta håndballhegemoniet i Norge med å bli en gigant sammen. Kulturen var på plass og mye lå til rette, men det er ofte enklere å tegne et prosjekt enn å få det til med resultater, begeistring og pokaler i andre enden. ØIF Arendals tidligere trener Leif Gautestad var også trener i Stavanger helt i begynnelsen av perioden. Samboerskapet med Stavanger IF røk i 2009, etter at den daværende klubben rykket ned fra eliteserien.

Viking Håndball overtok Stavanger Håndballs plass i divisjonssystemet. Med på lasset fulgte milliongjeld og en sliten håndballby. Viking har siden vært et såkalt heislag mellom nivå 1 og nivå 2, særlig etter at samarbeidsklubben Stavanger Håndball la ned driften i 2009.

Viking Stavanger rykket ned fra Rema 1000 ligaen sist sesong, og skal etter planen kjempe om opprykk til det gode selskap igjen kommende sesong. Det er derfor ingen hvem som helst som gjester Arendal til helgen.

Etter sigende er Erik Rafoss (37) og målvakt Ole André Lerang (33) fortsatt å finne i Viking-troppen etter nedrykket forrige sesong. Helgi Hildarson Høydal er en av de gjenværende profilene, skal vi tro spillertroppen som er rapportert inn for kommende sesong.

Viking Stavanger har egentlig tilholdssted i Hetlandshallen, men spiller de fleste hjemmekampene i Stavanger Idrettshall. Laget trenes av Scott Harrington.

Vi ønsker Viking velkommen til Sparebanken Sør Amfi!