STORT OVERGANGS-INTERVJU: – Jeg har alltid hatt en sterk tilhørighet til Sørlandet – ØIF Arendal

STORT OVERGANGS-INTERVJU: – Jeg har alltid hatt en sterk tilhørighet til Sørlandet

I kveld ble det kjent at Danmark-proffen Magnus Søndenå har skrevet under for ØIF Arendal. Søndenå betrakter Sørlandet og familiehytta i sommeridyllen Kilsund som sitt andre hjem. Men, det er én ting som han ikke kan vente med å oppleve i sin ny klubb.

– Det jeg først og fremst gleder meg skikkelig til, er å spille foran Svermen i Sparebanken Sør Amfi – og å bo i en by med lidenskap for håndball. Det er med hånden på hjertet at jeg kan si dette, for Arendal er ekte håndball-by. Dette blir utrolig moro, sier mannen som har sovet mer enn én natt på Nedenes skole i barndommen. Mer om det siden.

Tror på prosjektet
29-åringen forteller at han har fulgt nøye med på hva som har rørt seg i norsk herrehåndball, etter at han prøvde lykken på Jylland. Da kontrakten hans med Ribe-Esbjerg var i ferd med å gå ut, var det mange klubber som kom på banen for å sikre hans signatur. Søndenå forteller at samtalene med ØIF Arendal startet ved nyttår. Der ble han presentert for langtidsplanen som i første omgang løper mot 2025. Planen skal rettesnoren for arbeidet med å gjenerobre tronen i norsk herrehåndball.

– Derfor var jeg egentlig aldri i tvil da klubben presenterte seg selv, prosjektene og utviklingen som skjer her i Arendal. Det er liten tvil om at klubbledelsen mener alvor med den langsiktige satsingen. Nå kan jeg egentlig ikke vente med å komme i gang, sier mannen med 13 landskamper for Norge.
Søndenå slutter seg til ØIF-troppen førstkommende onsdag, når fysisk trener Hans Olav Uldal åpner andre del av oppkjøringen med fysiske tester i Atletica i Sparebanken Sør Amfi.

Medaljer
Den tidligere Ribe-Esbjerg spilleren bringer med seg hjem internasjonal erfaring. Den skal brukes til å flytte prestasjonskulturen ytterligere i retningen både hovedtrener André Jørgensen Hofstøl og klubben sikter mot. Søndenå er primært hentet for å være bakspiller i ØIF Arendal. Han ønsket rett og slett å være mer involvert i spillet. De som følger norsk herrehåndball tett, vet at Søndenå markerte seg kraftig som bakspiller i Haslum. Like etter ble han proff i Danmark.
– Det er ikke gjort over natta å overta tronen i norsk herrehåndball, men hadde ikke jeg ment at grunnlaget er til stede, hadde jeg heller ikke valgt å signere med ØIF Arendal. Først og fremst skal jeg være bakspiller i ØIF Arendal. Jeg ser veldig frem til å samarbeide med Mario Matic og de andre bakspillerne i klubben, sier den joviale vestfoldingen som ikke har store utfordringer med å fortelle om hva han trives best med på banen.

– Å spille bak på banen gjør at man styre enda mer av spillet, er mer involvert og ikke minst får brukt mer av eget potensial. Nå må vi egentlig bare komme i gang, sier Søndenå videre og tenker spesielt på utfordringene norsk håndball og generelt alle som har forsøkt – og forsøker – å drive toppidrett i kongeriket, under krevende corona-restriksjoner.
– Jeg er neppe alene om å ønske en tilnærmet normal hverdag igjen, fortsetter han.

Magnus Søndenå spilte fire sesonger for Haslum. Her avbildet da han måtte ta to minutter på benken etter litt for røff behandling av en ØIF Arendal. Bildet ble tatt i hjemmekampen mot Søndenås daværende klubb Haslum våren 2017.

Tilhørighet
Tilbake til Nedenes skole. For det har blitt noen netter på luftmadrass på skolen ved siden av Nedeneshallen, der ØIF-kulturen over mange tiår ble meislet ut og utviklet. Minnene fra Nidelv Cup som spiller i Sandefjord TIF er mange.
– Når man legger til de obligatoriske sommerferieukene på hytta i Kilsund, begynner vi å ane et andre hjem?
– Absolutt. Jeg kjenner godt til og har vært mye i Arendal og Tvedestrand, utenom alle gangene jeg har spilt håndball her nede. Sommeren på Sørlandet er fantastisk og jeg har vært og er heldig som får oppleve dette ennå, sier han om basen på familiehyttene på Tverrdalsøya. Av mange gode minner husker han spesielt godt Class-1 racene rundt Tromøya. Det vil garantert glede ØIF Arendals arrangementssjef, Per Carsten Michelsen. Han var i sin tid drivkraften i båtracene som satt Arendal på kartet om sommeren. Nå er det andre stemninger som regjerer – Svermens håndballstemning i hans nye hjemmearena.

Her er Magnus Søndenå i aksjon for Haslum mot ØIF Arendal i Sparebanken Sør Amfi, mot vår tidligere storskytter Martin Lindell. Nå er Lindell i fransk håndball, mens Søndenå ikler seg ØIF-drakta kommende sesong. Bildet er tatt i 2017/2018-sesongen.


– Stemningen som publikum skaper i Sparebanken Sør Amfi er spesiell, det samme var stemningen i Nedeneshallen. Når man nærmer seg 30, husker man også Nedeneshallen godt. Jeg har spilt foran Svermen tidligere, og det er noe jeg gleder meg ekstra til, gjentar han.
Det er nettopp i gode, gamle Nedeneshallen store deler av oppkjøringen er lagt, grunnet vaksineringen som pågår for fullt av byens flotte helsepersonell i Sparebanken Sør Amfi.

– Jeg har også spilt med og mot en rekke av spillerne i ØIF Arendal. Derfor tror jeg overgangen til ny klubb vil gå veldig fint, sier Søndenå som kommer til å bo på hytta de nærmeste ukene.
– Man kan knapt få det bedre når sommeren på Sørlandet regjerer og oppkjøringen løpes i gang, sier han og videre og legger ikke skjul på båten kommer til å bli flittig brukt om finværet holder seg – både for å nyte sommeren og ikke minst være sosial med venner og bekjente.
For det er liten tvil om at 29-åringen er en sosial og livlig kar.
– Jeg er så heldig at jeg har venner både i idretten og venner utenfor idretten som ikke vet hva en håndball er. Jeg kommer for øvrig til å savne alle mine nye venner i Danmark – for øvrig et herlig folkeslag med mange fantastiske mennesker. For jeg er en sosial type, humrer han.
-Fortell?
-Jeg trives egentlig veldig godt med mennesker rundt meg, sier han – som underbygges av mastergraden i pedagogikk han tok i årene han bodde i Oslo.
– Jeg trives generelt med å sosialisere meg andre mennesker, gjerne ulike type mennesker. Derfor gleder jeg til å bli kjent med enda flere mennesker her i Arendal, avslutter Magnus Søndenå overfor oifarendal.no.

Det er vel liten tvil om at Magnus skal bli kjent med byen og klubben – og vi med ham. Vi gleder oss!

Velkommen «hjem» til ditt andre hjem, Magnus Søndenå – Arendal!