Skarpnes Invitational: Europeiske superlag må trekke seg – ØIF Arendal
Bjørn-Gunnar Bruun Hansen

Skarpnes Invitational: Europeiske superlag må trekke seg

I går ble det kjent at regjeringen ikke gir unntak for turneringer med internasjonal deltakelse jfr. covid-forskriften. Det betyr at mesterlagene Aalborg, Bjerringbro-Silkeborg og SC Magdeburg har sett seg nødt til å trekke seg fra Skarpnes Invitational. Klubbledelsen jobber nå på spreng med å lage en mindre variant av eliteturneringen neste helg.

Daglig leder i ØIF Arendal Bjørn-Gunnar Bruun Hansen har hatt et tungt døgn. I går fikk ØIF Arendal beskjed om at myndighetene ikke gir dispensasjon for utenlandske lag i norske turneringer inntil videre. Avgjørelsen betyr at danske Aalborg og Bjerringbro-Silkeborg og tyske Magdeburg har trukket seg fra Skarpnes Invitational.

– Turneringen, med håndballens rockestjerner som trekkplaster, skulle gi klubben og Arendal som arrangør-by en plaster på såret, en real boost og ikke minst et solid startskudd for publikum, spillere og alle som hadde fortjent en håndballopplevelse.  Det har vært vår motivasjon for å skape dette formatet. Nå må vi kaste om på alt og å sy sammen en mindre variant av turneringen neste helg, sier daglig leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen.
– Det er ikke enkelt?
– Nei, dette er naturlig nok ekstremt skuffende. Jeg må innrømme at kvelden i går var tung, erkjenner Bruun Hansen som har brukt formiddagen til å informere alle involverte om dagens tunge nyhet.

Aalborg tok som kjent sølv i Champions League sist sesong, Magdeburg vant EHF European League. De to klubbene ble i sommer også plukket ut til å delta i klubb-VM i Saudi-Arabia til høsten. Bjerringbro-Silkeborg har i en årrekke vært en stabil toppklubb i dansk håndball, med flere år som deltakere i Champions League.

Ikke dispensasjon
Norges Håndballforbund (NHF) informerte ØIF Arendal mandag om at myndighetene ikke gir turneringer arrangert av klubb med internasjonal deltakelse unntak fra §6F. Det er NHF og Norges Idrettsforbund som har hatt den løpende dialogen med myndighetene. Mandagens presisering av covid-regelverket betyr at karanteneunntak ved internasjonal deltakelse i klubbturneringer i Norge begrenses til lag som kommer fra «grønne land» eller lag hvor deltakerne er fullvaksinert – eller har gjennomgått covid-19 sykdom. Danmark er henholdsvis vurdert som rødt og oransje på det såkalte fargekartet.

Det betyr at håndball-Europas store snakkis-klubb Aalborg og Bjerringbro-Silkeborg ikke hadde noe annet valg enn å trekke seg fra turneringen mandag kveld.
Det tyske SC Magdeburg har som en konsekvens av de danske lagenes belsutning, også valgt å trekke seg fra årets turnering.

Magdeburg neste år
– Magdeburg har bekreftet at de ønsker å delta i Skarpnes Invitational neste sesong. Det er tungt og viktig signal om at turneringsformatet vi hadde har planlagt står sterkt. Selv om vi er skuffet nå, betyr Magdeburgs signal mye for den langsiktige planleggingen, sier Bruun Hansen.
Klubbsjefen opplyser overfor oifarendal.no at det har vært arbeidet med en plan B – om ikke de danske lagene ville få dispensasjon fra covid-forskriften. Elverum og det svenske topplaget Savehof var høyst aktuelle, men dette falt også bort da tyske Magdeburg valgte å droppe Norge gitt situasjonen.
– Nå arbeider vi for at Nærbø kommer til Arendal for å spille en eller to kamper, men dette er ikke helt spikret ennå, sier han videre.

TV2-sendinger
Klubbens daglige leder er ikke bare skuffet på vegne av spillergruppa, som går glipp av verdifull europeisk motstand kort tid før den offisielle sesongen starter opp om tre uker. TV2 bekreftet på forsommeren at de skulle sende samtlige kamper fra Skarpnes Invitational.
– 8-9 timer med direktesendt tv betyr noe, sier han med ettertrykk.

– Vi skulle på ny vist oss frem som en arrangør av større kvalitetsarrangement av høy kvalitet gjennom hele året. Derfor er dette et slag i ansiktet, sier Bruun Hansen – vel vitende om at Skarpnes Invitational er det andre store arrangementet som har gått fløyten det siste året.
Håndballguttas siste turnering, før det som skulle ha vært OL i Tokyo i fjor, var lagt til Arendal og Sparebanken Sør Amfi. Den ble også avlyst. Danmark, Sverige og Frankrike (!) – eller den ultimate verdenseliten på herresiden – skulle ha vært menyen da.
– Det er ikke til å komme bort fra at vi gjerne skulle ha sett at myndighetene hadde gitt oss dispensasjon fra covid-forskriften. Rammebetingelsene er krevende om dagen, avslutter Bjørn-Gunnar Bruun Hansen.

Vi kommer tilbake med mer informasjon om hvordan en tilpasset og mindre utgave av Skarpnes Invitational blir, når dette foreligger.