Hørt om hybrid-forsvar? – ØIF Arendal
André Jørgensen Hofstøl

Hørt om hybrid-forsvar?

Og hva gjør vår hovedtrener André Jørgensen Hofstøl sammen med tidligere storspillere som Gro Hammerseng, Kristine Lunde og ikke minst Portugals eksentriske, velkledde landslagstrener Paolo Fereira?

André Jørgensen Hofstøl studerer til å bli trener 3. Deretter venter trener 4, før den formelle trenerutdannelsen avsluttes med EHF Master Coach-sertifisering.

– Å fordype seg i hvordan moderne håndball kan spilles er lærerikt, givende og kompetansebyggende. Dette er i tråd med våre tanker om hele tiden ligge et steg foran i utviklingen. Jeg får påfyll, bidrar med min erfaring og ikke minst får vi som tar kursene sammen, gode samtaler, forteller hovedtrener André Jørgensen Hofstøl om kursrekka han bruker mye tid på om dagen.

Trenerutdanning
For å gjøre en lang historie kort: For å være godkjent trener på høyeste nivå i Norge og i Europa må trenere ha kursrekka og sertifiseringene i orden. I Norge betyr det å være sertifisert trener 4. Skal man lede klubblag i europacup-spill, må man ha fullført den såkalte EHF Master Coach. Hofstøl Jørgensen er ferdig med trener 2-sertifiseringen, og i full sving med studiedager, konferanser, oppgaveskriving og utviklingsoppgaver knyttet til det pågående trener 3-kurset. Her møter han tidligere storspillere som Gro Hammerseng og Katrine Lunde, som også er i starten av en trenerkarriere. De to er engasjert som trenere for aldersbestemte landslag.
– Planen er å bli ferdig med trener 3 neste sommer, sier han.

Deretter venter nye utviklingsoppgaver når trener 4-sertifiseringen påbegynnes. Når denne er godkjent, starter løpet med å bli EHF Master Coach. Denne lisensen fornyet for øvrig trener Luka Panza i Kroatia for snart to uker siden.
Jørgensen Hofstøl har for øvrig fått dispensasjon fra trenerlisenskravet – å være trener 4 – siden han allerede er i gang med sin utdannelse, og forventes ferdig innen normert tid.

Toppseminar
Det er likevel ikke bare de formelle prosessene Jørgensen Hofstøl deltar i om dagen. Topphåndballseminaret bød i år på en rekke internasjonale storheter. Portugal og portugisisk håndball, som har smigret en hel håndballverden med sitt spill og kraftige steg inn på den internasjonale scene, sto på plakaten.

Portugals landslagstrener, Paulo Pereira, er blant navnene som inspirerer André Jørgensen Hofstøl og enn rekke andre håndballpersonligheter om dagen. Foto: Handball-planet.com


Den eksentriske, portugisiske landslagssjefen Paulo Pereira, utdypet sine tanker om det som på fagspråket omtales som «hybrid-forsvar». På godt norsk betyr det at man ikke har et «ordinært» favorittforsvar, men veksler aktivt mellom 5:1 og 6:0-forsvar. Dette er tanker André Jørgensen Hofstøl tidligere har omtalt i gode ordelag.

– Håndballen utvikler seg kraftig. Det som var godt nok for et år siden, holder ikke i fremtiden. Vi må hele tiden finne mottrekk og svare på nye typer systemer, samtidig som vi må velge og prioritere systemer som vi ønsker. Dette er utrolig spennende, gjentar han.
For de som ikke henger med, må det nesten være innafor. For er det én ting som er sikkert, er det at vår hovedtrener jevnlig samles med de ypperste håndballnerdene i Norge.
Nettredaksjonen har tidligere omtalt ØIF Arendals ferske samarbeidet med UIA og ikke minst det tette arbeidet som gjøres sammen med Olympiatoppen Sør.

Og, slikt blir det forhåpentligvis både god håndball og underholdning av!

PS: Drammen-trener Kristian Kjelling er blant de andre trenerne på toppnivå i Norge som går formelle trenerkurs om dagen.