ØIF Arendal fyller 12 år i dag – ØIF Arendal

ØIF Arendal fyller 12 år i dag

ØIF Arendal fyller 12 år i dag. Klubben har vokst seg stor og sterk, men det har ikke alltid vært slik. Vi har pratet med en av klubbfedrene og ØIF-ambassadør Erik Smedsrud i anledningen.

Oslo ble Arendal i romjula 2014. Cupgullet ble feiret etter alle kunstens regler.

– Det var ikke mye om å gjøre at vi måtte legge ned hele herresatsingen like etter årtusenskiftet, men jeg er umåtelig glad for at vi sto gjennom stormen, fant ressurspersoner og klamret oss fast til ideen om å løfte herrehåndballen opp i eliteserien. Det har jo vært et eneste langt eventyr etterpå. Oppturer og nedturer, slik livet i toppidretten er. Det er både rart og fint å kunne se tilbake på historien rundt satsingen. Hadde det ikke vært for at vi kom oss gjennom noen ekstremt krevende år på begynnelsen 2000-tallet, hadde neppe ØIF Arendal sett dagens lys som utskilt, selvstendig organisasjon i 2009. 2021 år etter, til tross for pandemier og alt annet, ser fremtiden lys ut. Det er en livskraftig 12-åring som fyller bursdag i dag, sier klubbambassadør og mangeårig klubbleder Erik Smedsrud i anledningen.

Egen klubb
ØIF Arendal har sine røtter i Øyestad IF. Klubbens satsing på herresiden, og det mye omtalte juleselskapet hos Øygardens i 2006, ga startskuddet for en satsing som har banet for vei for toppidrettskultur på Sørlandet. Da familien Øygarden og Smedsrud, i tett samarbeid med noen få andre ildsjeler, bestemte seg for at tiden nå var moden for å satse skikkelig, endte våren sammen sesong med nedrykk til 2.divisjon. Planen og visjonen om eliteseriespill i 2009 ble likevel ikke kastet på båten. Oppholdet i 2.divisjon ble så kort som det kunne bli, før oppholdet i 1.divisjon sesongen etter også ble av det korte slaget.

Agderposten har fulgt ØIF Arendal tett. Her er kommentaren til tidligere sportsjef i Agderposten, Tom Bucher Hansen, i forkant av debuten i eliteserien i 2009. Våren 2009 ble imidlertid ØIF Arendal stiftet, derav 12-årsjubileet idag.

En kveld i Moss
Våren 2009 endret Sondre Paulsen & co idrettshistorien for alltid på Sørlandet. Opprykket fra 1.divisjon, med Leif Gautestad som trener, ble feiret i Moss. Da klubben var i ferd med å nå sitt mål om eliteseriespill, ble det også bestemt at dagens elitesatsing skulle skilles ut i egen klubb samme vår, det vi i dag omtaler som ØIF Arendal. Derfor er ØIF Arendal ikke eldre enn 12 år i dag, selv om røttene i Øyestad IF strekker seg helt tilbake til 1929.

En lang epoke var over på årsmøtet tidligere i vår. Erik Smedsrud (t.v) fikk blomster av ØIF Arendals nye leder, Bjørn Jensen.

I september 2009 var eliteseriedrømmen omsider blitt håndfast virkelighet. Hvem husker ikke Preben Vildalen, Kjetil Øygarden, Harald Johnsen som frontførere med klubbens talenter som løpsmaskiner? Den gamle storheten Sandefjord ble parkert i første serierunde i «nye» Nedeneshallen.
– I forkant av opprykket skjedde det også noe med tilgangen på frivillige. Jeg tror ØIF Arendal har betydd og betyr mye for mange, sier Smedrud videre.
Etter at opprykket ble sikret, har ikke klubben sett seg tilbake. Debutsesongen endte med 4.plass som resultat. Resultatet ble kopiert sesongen etter. Da var allerede arbeidet med å etablere Sparebanken Sør Amfi. Det ble som kjent en ny milepæl og grunnlag for utvikling.

Ny hall
Fremoverlent lederskap så muligheten for å utvikle en storhall, når tidligere Aust-Agder Fylkeskommune først skulle etablere en helt ny videregående skole på Myra. I 2014/2015-sesongen ledet Marinko Kurtovic klubben til to, historiske gull.
Sparebanken Sør Amfi stod klart til serieåpningen i august 2012
Seriegullet i 2014/2015
Cupgullet og invasjonen av Oslo i romjula 2014
Seriegullet i 2015/2016
Seriegull i 2018/2019

Klubben har også en rekke sluttspillfinaler på merittlisten.

Nå ser 12-åringen frem mot 2025, forhåpentligvis med en utvidet Sparebanken Sør Amfi som ramme for begeistring, visjoner, drømmer, oppturer og nedturer. Det eneste som er sikkert, er at arbeid er det eneste saliggjørende for at nye bedrifter skal feires, men i dag er det lov å spise kake. Det er tross alt en viril, revansjelysten og kampklar 12-åring som fyller år.


Gratulerer med dagen, alle som står bak ØIF Arendal. Gratulerer til tidligere og nåværende spillere, medlemmer, trenere, sponsorer, frivillige, administrasjon, våre dedikerte supportere i Svermen og alle andre som er en del av ØIF-familien. For klubben ØIF Arendal består av mennesker. Gratulerer med dagen!