EN ÆRA ER OVER: Etter 25 år gir Mr. ØIF Arendal seg – ØIF Arendal

EN ÆRA ER OVER: Etter 25 år gir Mr. ØIF Arendal seg

Erik Smedsrud gir seg som styreleder i ØIF Arendal. Han kan se tilbake på en karriere i styre og stell få andre kan matche.

Erik Smedsrud, her i front. Resten av det forrige styret i ØIF Arendal står bak. Arkivbilde.

– Det er og har vært en livsstil og et livsprosjekt for meg min kone Astri. Nå gir jeg meg som leder. På tide vil noe si, men dette er en avgjørelsen jeg har tenkt lenge, sier håndballentusiasten som fyller 67 i oktober.

Sølv
Smedsruds innsats over 25 år gir for alvor begrepet «mannsalder» en mening. I kjærlighetslivet kalles slike forhold for sølv-bryllup. For å oppsummere Eriks liv i og for klubben – uavhengig om man kaller det bredde eller elite, hold deg fast:

  • Leder eller styremedlem i Nidelv Cup 1995-2013
  • Leder eller andre styreverv i Øyestad IF 1996-2014
  • Administrativ leder for senior dame i 2002-2004
  • Soneleder Arendal, Region Sørvest-Norge 2005-2010
  • Medlem anleggskomite NHF Region SørVest-Norge 2006-2010
  • Nestleder i ØIF Arendal Elite 2009-2014
  • Leder av valgkomiteen i Norsk Topphåndball 2010-2019
  • Leder av ØIF Arendal Elite i 2014-2021

I tillegg kommer verv i hovedstyret i Øyestad IF, og fra 2009 i Øyestad IF sitt alliansestyre. Han har også engasjert seg i guttehåndball-prosjekter, kamparrangement, markedsarbeid og vært sentral aktør i prosessen rundt Sparebanken Sør Amfi. Er du ennå ikke svett? For de som har arbeidet tett med Erik, vet at lista er lenger enn som så.
-Vemodig å gi seg som leder?
– Klart det er vemodig å ikke lenger være leder av noe som betyr mye og er en del stor del av livet til både meg og kona mi. Dette har vært en fantastisk reise, både for meg og for klubben. Det har rett og slett vært gøy, oppsummerer han.
Samtidig var tiden inne for å hoppe av ledervervet. Alt har sin tid, sier Smedsrud som presiserer at han ikke ønsker å bli den syvende far i huset.
– Altså, jeg har da ikke sagt nei til klubben fra og med årsmøtet. Jeg har jo sagt ja til et annet verv om klubben ønsker mine tjenester de to neste årene da, sier han på sedvanlig ydmykt vis.

Ikke helt borte
Selv om han ikke lenger skal lede styrets arbeid, blir han mandag kveld etter alle solemerker valgt som ny leder av klubbens valgkomite. Dermed får han – om han blir valgt – en viktig rolle fremover likevel.
– Styret har over lengre tid diskutert at det vil være klokt at avtroppende styremedlemmer engasjerer seg i valgkomiteen. Vi tror at valgkomiteen dermed får gjort en enda bedre jobb med å finne gode kandidater. Nå må årsmøtet først få sagt sitt, presiserer han videre.

Erik Smedsrud. Arkivbilde.


Selv om den nye hverdagen vil inneholde et lederverv i valgkomiteen – om han blir valgt, er han ikke ferdig med ØIF Arendal som livsstil. For Smedsrud, som selvfølgelig er æresmedlem i breddeavdelingen og i elitesatsingen, kommer neppe til å legge beina på fotskammelen og skru på tv’en for å følge klubben i sitt hjerte.
– Nei, jeg kommer til å være på plass når det skjer noe. Denne pandemien er nesten ikke til å holde ut for oss som er glad i å følge laget vårt tett. Jeg kommer nok til å være tett på. Det er ikke snakk om å følge noen finaler eller viktige kamper fra godstolen, enten det skjer i Elverum eller Bergen, humrer han.

Tunge stunder
Smedsrud har vært gjennom opp- og nedturer med klubben i sitt hjerte. Han trekker frem tunge stunder, som permitteringer og prosesser der trenere på godt norsk har fått sparken.
-Er du blitt herdet?
-Nei, det er jeg ikke. Det er tungt å fronte avgjørelser overfor mennesker man er glad i og som man har lært å kjenne. Det er ikke lett å ta avgjørelser mange kanskje er uenige i. Det har ikke stått på antall meninger rundt det enn har vært med på å beslutte opp gjennom årene. Å være styreleder krever at man må fronte slike avgjørelser. Men, herdet vil jeg ikke si at jeg er blitt, svarer han.
Situasjonen på begynnelsen av 2000-tallet var også kritisk. Både bredde og elite var et hårsbredd fra å bli lagt ned. Det var få eller ingen som ville engasjere seg, mimrer han om.
– Vi kom oss gjennom den tiden der også. Det var tungt å se at engasjementet rett og slett ikke var der, men man kan trygt si at engasjementet har kommet sterkt tilbake. Det er mange som bryr seg og engasjerer seg i og for ØIF Arendal, sier han stolt.

Jill mosselukt i 09
Motiverende var det heller ikke å rykke ned i 2.divisjon i 2007, få uker etter at årsmøtet vedtok den ambisiøse planen om «Eliteserien i 2009».
– Vi rykket direkte opp igjen og oppholdet i 1.divisjon ble som kjent kort, sier han engasjert.
Med Leif Gautestad, Preben Vildalen og Kjetil Øygarden som ledestjerner på parketten og utenfor parketten nådde klubben målet om eliteseriespill i Nedeneshallen i 2009. Bak sto Smedsrud i kulissene. Derfor skulle man tro at eliteseriedebuten mot Sandefjord – som attpåtil ble kronet med seier, trekkes frem av Smedsrud som et høydepunkt. Men, den gang ei. Han trekker forløpet til den historiske debuten i eliteserien.
-Det var selvsagt en stor begivenhet å sitte på tribunen under klubbens første eliteseriekamp, men den kraftigste følelsen var da vi sikret opprykket til eliteserien i Mossehallen mot Herulf våren 2009. Kampen i Moss, sammen med cupgullet i 2014 og festen etterpå, var også magisk. Det er nok de to høydepunktene som står høyest, sier han.
– Om man tenker litt større på det hele, er reisen i seg selv et høydepunkt. Det var vel få som trodde på oss da «Eliteserien 2009» ble presentert for distriktet i disse tider for 14 år siden, fortsetter han.
– For å oppsummere: Det har vært en fantastisk reise, avslutter Erik Smedsrud.

Nettredaksjonen kommer tilbake med en kommentar om innsatsen Mr. ØIF Arendal har lagt ned.

PS: Selv om bautaen har overlatt ledervervet til Bjørn Jensen – og planlegger å bli pensjonist fra arbeidslivet til høsten, får både han og kona Astri nok å henge fingrene i. Det nevnte ledervervet i valgkomiteen er én ting: Kona Astri er med i valgkomiteen i Region SørVestNorge, samtidig som hun også er styremedlem i Norsk Topphåndball. Det er vel få som blir overrasket om man ser Astri i billettluka når verden forhåpentligvis blir normal igjen. Det er med andre ord ikke helt slutt, hverken for Erik eller Astri.