#GamleHelter: Hva gjør du nå, Elias Mar Haldorsson? – ØIF Arendal

#GamleHelter: Hva gjør du nå, Elias Mar Haldorsson?

ØIF Arendals første islending scoret 55 mål på 28 kamper i 2011/2012. Det er likevel ikke målene han husker best. Det er nemlig Trygve Røisland og kakene til Sondre og Eirik.

Elias Mar Haldorsson spilte kun en sesong i ØIF Arendal. Igjen sitter gode minner for 38-åringen som fra og med denne sommeren skal trene Fredrikstads eliteseriekvinner.

– Først og fremst er det gøy å ha vært den første islendingen i ØIF Arendal, sier den blide islendingen til oifarendal.no.

Mimrer
Mar Haldorsson har gode minner fra Nedeneshallen. For den høyrehendte kant- og bakspilleren rakk aldri å bli med over til Sparebanken Sør Amfi.
– Jeg husker en full Nedeneshall med bra stemming. Klubben var i første fase til å bli en av de største i Norge. Jeg er stolt over at jeg fikk muligheten til å bli med på det, sier 38-åringen.
Selv om han løp og fintet inn 55 mål i sesongen han fikk i Arendal, er det verken målene eller kampene som har satt de kraftigste sporene hos ham i ettertid.

-Det er mange gode mennesker jeg husker fra tiden i Arendal. Det er krevende å trekke ut noen få, men jeg må si at Trygve Røisland (oppmann, alt-mulig-mann og humørspreder) var en fantastisk fyr som gjorde en veldig god jobb for laget og klubben.
Han har også holdt kontakt med treneren som hentet ham fra Haugaland i 2011, Leif Gautestad. Vår tidligere trener er i dag trener for vår eliteseriekollega Runar.
-Et fantastisk menneske! Selv om jeg er venn med de fleste av spillerne fra året jeg var i Arendal, blir det ikke så mye kontakt. Dessverre, forteller han videre.

Begge i manesjen
En av årsakene til at vennskapet mellom den tidligere ØIF-treneren – og samboeren til Svermen-symbolet Kari Sunde, er ikke bare relasjonen i seg selv. Islendingen overtar som trener for Fredrikstads eliteseriedamer denne sommeren. Dermed er de begge i samme trenerbåt også – i samme land, men henholdsvis for Runar (herrer) og Fredrikstad (kvinner). Egen håndballkarriere la han derimot selv på hylla i 2016. Rørleggeren har EHF sin høyeste trenerutdannelse, EHF Master Coach. Den gleden får som nevnt Fredrikstad nyte godt av de neste årene.

– Jeg fikk et tilbud fra Fredrikstad om å overta som trener. Det var et ganske lett valg, en meget spennende klubb. Etter 5 år som elitetrener her hjemme på Island og assistenttrener for damelandslaget, hadde jeg lyst til å trene på høyere nivå, sier han videre.
-Har trenerplanen alltid vært?
-Ja, det kan man si. Jeg har vært trener i nesten 20 år og alltid tenkt mye håndball. Mange beskriver meg som en handballnerd. Det blir noen timer foran tv-skjermen for å si det slik, alt for at jeg kan utvikle meg som trener.

Et stykke
Selv om hans nye klubb, Fredrikstad, har ambisjoner om å klatre enda høyere opp på tabellen i årene fremover, har gamleklubben en enda vassere visjon. Han tror ØIF Arendal kan lykkes med å bli en fast del av gruppespillet i EHF-cupen eller å ta det som omtales som Norges “faste” plass i Champions League med tid og stunder.
-Det er mange fantastiske mennesker som er rundt laget. Med den flotte hallen og sterk interesse er ikke ØIF Arendal så veldig langt bak Elverum, tenker jeg.

For det er noe med vår vakre og fremtidsrettede sørlandsby man ikke glemmer, enten man spiser kirsebær mot storlag som Nantes eller spiller cupkamp mot lokale underdogs som Greipstad; Sørlandet.
– Jeg savner sommeren på Sørlandet. Det var en veldig god følelse å våkne opp med 25 grader og sol. Det skjer ikke så ofte på Island, for å si det slik. Jeg har ikke vært på besøk I Arendal, siden jeg dro i 2013, men jeg kommer helt sikkert til med å besøke Arendal til sommeren. Da håper jeg at Eirik og Sondre har laget kaffe og kake til jeg kommer, smiler han.
I håndballens verden vet man aldri hvor veiene møtes neste gang, men Haldorsson er tydelig på hvor og hva han vil med egen trenerkarriere.
– Jeg har ambisjoner om å trene noen av de beste klubber eller landslag i verden.
For som han selv sier til alle som vil opp og frem på håndballbanen.
-Sett deg et høyt mål, ha tro på deg selv, gi aldri opp. Alt er mulig, om man tror og har nok vilje, avslutter Elias Mar Haldorsson.

Siste ord er neppe skrevet om vår eks-islending, Elias Mar Haldorsson. Velkommen til Norge og lykke til!