FREMTIDEN: – Det er nesten naturstridig det som skjer med rekruttene – ØIF Arendal

FREMTIDEN: – Det er nesten naturstridig det som skjer med rekruttene

Mens store deler av idretten blør hva frafall angår, er det en helt annen historie som utspiller seg blant fremtidens lokale helter. Antall rekrutter øker (!), selv om pandemien fortsatt herjer.

Håkon Venaas viser vei med vilje blant rekruttene i ØIF Arendal. Her avbildet i en kamp mot Kristiansand i høst.

-Vi har fra pandemien snudde alt opp ned for ett år siden, aldri vært færre enn 20 gutter på trening. I kveld er vi 28 påmeldte gutter på rekrutt-treningen. Det er rett og slett utrolig moro, stråler Mr. ØIF Arendal, Kjetil Øygarden, trener for G17/G18/G19 – som også danner grunnlaget for ØIF Arendal Elite 2 i 2.divisjon.

Fremtidens ØIF Arendal-spillere utvikles og trenes av Kjetil Øygarden og Asle Gran. Bildet er tatt på trening torsdag kveld.

Tre kvelder i uka inviterer Øygarden og trener Asle Gran til tre økter på rad og rekke. Smittvernsreglene gjør at gruppe ikke kan trene på samme tid.
– Det fine er at vi får med alle på dette opplegget. Vi har spillere som er fornøyd med tre ganger i uka, til spillere som må beordres til å ha én hviledag i uka, men akkurat der når jeg ikke gjennom, smiler han.
-Gruppa løfter hverandre. Veldig moro og inspirerende for en gammel gubbe som meg.

ØIF junior – Viking i høst, G17: Henrik Øygarden skyter. Sverre Rodvelt Asser er bak.

Fremtiden
Det er ingen hvem som helst som trekker i trådene, og styrer ØIF Arendals rekruttmiljø om dagen. Øygarden fikk for to år siden tildelt den prestisjetunge prisen «Årets ungdomstrener». Han har de siste årene hatt hjelp av tidligere ØIF Arendal-spiller og trener Asle Gran på treningsfeltet.

Duoen er storfornøyd med opplegget som er spikret sammen, for å utnytte muligheten som faktisk ligger i en krise. Det er mange som ble fratatt muligheten for å spille i nasjonale serier som følge av smittevernsituasjonen.

Det blir heller ikke turneringer og lite spill mot andre lag i regionen. Treningsleirer er også fraværende. En viktig del av gullperioden hva utvikling og matching angår, er dermed tatt ut av spillerens liv. Alle som har spilt håndball på høyt nivå i ungdomstiden, vet hvor viktig deltakelse på høyeste nivå – de ulike landsseriene – ofte betyr for motivasjon og utvikling.

Vilje og jubel på ØIF-benken. Til høyre står trener og mannen som startet ØIF Arendal-eventyret i 2006, Kjetil Øygarden. Han er i dag trener for klubbens G17/G18/G19-gruppe, som også utgjør ØIF Arendals rekruttlag i 2.divisjon.


– Ser vi bort fra ukene med total nedstengning for ett år siden, har vi trent jevnt og trutt tre ganger hver eneste uke. Når man ser ungdom og gir de gode tilbakemeldinger hver eneste dag, kommer belønningen. Jeg er imponert over hvordan guttene responderer og tenker positivt. Vi kommer styrket ut av denne krisen. Det er jeg helt overbevist om, sier Øygarden.

Asle Gran er trener for rekruttlaget, sammen med Kjetil Øygarden. Her er Gran avbildet da han var midlertidig ØIF Arendal-sjef.

Egne turneringer
Med smittevernsreglementet i bakhånd, har trenerne og støtteapparatet lagt opp til tre treningskvelder hver uke, med oppdelte kohorter. En til to ganger i måneden syr støtteapparatet sammen et større arrangement, med treningskamper de tre lagene mellom. Tiltaket gjøres for at guttene på de tre lagene ikke bare kan se hverandre, men også få reell spilltrening. De er tross alt ett, stort håndballmiljø – ikke tre separate lag – og rekruttlaget til elitetroppen i 2.divisjon, slik det fremstår i terminlistene.
-Du ser det selv her. Det er 28 gutter her. Det er nesten naturstridig å øke antall rekrutter slik situasjonen er rundt oss nå, sier han fornøyd.
De mest ivrige rekruttene skulle ha dannet ØIF Arendals rekruttlag i 2.divisjon. Som kjent er det ikke spilt en eneste kamp i den nasjonale 2.divisjonen etter 12. mars 2020.

ØIF junior – Viking høsten 2020: Hårek Nyland Amundsen skyter, Sverre Rodvelt Asser ligger nede og Håkon Venaas står bak.

Tilbake til de interne klubbturneringene for den voksende rekruttgruppa. For at alt kan gjennomføres etter boka, har støtteapparatet utviklet et Excel-system. Det må til for å holde styr på kohorter, hvem som kan være hvor og ikke minst hvor store grupper som kan trene sammen. Det går også med noen liter håndsprit hver måned.
– Det handler om å se hva som er mulig. God planlegging fikser det meste, sier Øygarden.

August Christiansen bryter gjennom Kristiansands forsvar og scorer. Bildet er tatt høsten 2020.

Naturstridig
Konsekvensene av pandemien for barn og unge er en nasjonal utfordring. Hvor stort frafallet i idretten blir, vet man først når pandemien er over og idretten venter tilbake til normalen. Frafallet rundt om i landet er alarmerende, særlig blant eldre ungdom og unge voksne i alderen 14-20 år.


-Vi har ikke bare beholdt alle guttene, men det er som sagt også kommet til flere. Det betyr at vi klarer å sy sammen et opplegg for alle, basert på interesse for egen utvikling og nivå. Noen er fornøyd med å trene tre ganger ukentlig, andre trener hver dag utenom fellestreningene. Jeg er ikke i tvil om hvor viktig det er å få med flest mulig, lengst mulig. Noen blir eliteseriespillere, andre blir ressurser i klubben på en annen måte – enten det er på mosjonsnivå etter hvert, eller om det blir som trenere og dommere. Alle skal med. Det tror jeg er hemmeligheten for å få frem både bredde, tropp og ikke minst skape et sunt idrettsmiljø der ungdom trives. Håpet er at vi får frem en til to spillere i hver generasjon opp på elitenivå. Mye er opp til guttene selv. Det handler om å prioritere, forklarer Øygarden engasjert.

Sportslig ser duoen det samme bildet.
– Spillerne utvikler seg litt for hver eneste dag. Vi må holde det gående, for det kommer en tid der alt blir mer normalt igjen. Jeg er lite bekymret på vegne av denne gjengen, avslutter Kjetil Øygarden.

Foruten Øygarden og Gran, spiller også Erik Christiansen og Jostein Tellefsen en sentral rolle rundt laget. Rekruttgruppa består av spillere fra hele Arendal kommune. Flere av spillerne har også vært innom yngre landslag – og enda flere på regionale samlinger. All landslagsaktivitet er for tiden innstilt grunnet smittvernsreglement.