Færøyene (!) med historisk triumf over storebror – ØIF Arendal

Færøyene (!) med historisk triumf over storebror

Færøyene er ikke et land man forbinder med håndball. I dag slo U20-landslaget Danmark (!) i U20-EM.

Det er første gang det lille landet har slått Danmark i noen av de største lagidrettene. Færøyene vant 33-32 i gruppespillet mot Danmark. EM spilles i Portugal.


Selv om dagens seier både kan anses som en bragd og historisk, er det likevel ikke helt overraskende at Færøyene markerer seg selv om det var en av verdens ledende håndballnasjoner. Øystaten i Atlanterhavet har en spennende årgang på vei. Selv 12 mål fra kommende Aalborg-spiller Thomas Arnoldsen (fra 2023) var ikke nok til å stoppe mannen med det fine navnet og svært sterke håndballtalent, Elias Ellefsen á Skipagøtu og hans lagkompiser. Skipagøtu har imponert for den svenske seriemesteren Sävehof både i Sverige og i EHF European League. Playmakeren satt inn ni mål for Færøyene i matchen.

Færøyene har siden Kiel-freden i 1814 vært en del av nettopp det danske kongeriket. I middelalderen var Færøyene et såkalt skattland til Norge.

Ifølge dansk TV2 Sport var Skipagøtus fetter og klubbkamerat Oli Mittun også sentral med sine seks scoringer.
Skipagøtu er for øvrig blitt en hit i sosiale medier takket være sine ekstreme talenter og underholdende spillestil. Her er et lite innblikk i hva stortalentet er god for:

Norge deltar også i EM, men det er uten ØIF Arendals Jakob F. Lorentzen i troppen. Han slet mer eller mindre i hele vårsesongen med skade og ble derfor ikke klar for spill. Norge tapte for øvrig åpningskampen mot Spania med hele 38-25 torsdag kveld.

Norge møter vertsnasjonen Potugal fredag klokken 20:30. Kampen sendes på V Sport 2 og Viaplay.