NYE REGLER: – Det er en markant endring som kommer – ØIF Arendal

NYE REGLER: – Det er en markant endring som kommer

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vedtok nylig nye regler rundt skudd i hodet, passivt spill og fire meter med løpende muligheter ved avkast!

Illustrasjonsfoto.

Det var TV2 Sporten i Danmark som omtalte de ferske regelendringene, som trer i kraft fra og med neste sesong.

Færre pasninger
Når dommerne viser tegn for passivt spill har angrepslaget hatt seks pasninger. Nå blir det kun fire pasninger som gjelder, noe som gjør at det blir mer krevende å sette opp et raskt system før skudd. Dette vil høyst sannsynligvis resultere i at muligheten for å spille langsomt etter passivt tegn fra dommerne blir langt mer krevende. Det vil også telle som en pasning om et skuddforsøk blir blokkert.

Ikke rødt
Den andre regelen som ble vedtatt er at skudd mot hodet blir belønnet med en to-minutters utvisning, fremfor rødt kort som regelverket i dag sier. Regelen har vært omdiskutert ettersom det ligger i sakens natur at spillere som skyter ønsker å få ballen i mål. Regelen som gjelder i dag tok sikte på å beskytte målvaktene, men regelen blir nå endret fra og med neste sesong. Et skudd som treffer ansiktet skal belønnes med en to-minutters utvisning i stedet for rødt kort.

Størst endring
Den tredje regelendringen blir etter alle solemerker den som griper mest inn i dagens moderne håndball, der det såkalte 7 mot 6-spillet har fått stadig mer innpass. Ut denne sesongen må avkast tas fra midtfeltet, mens fra og med neste sesog økes og utvides avkastfeltet til en sirkel med fire meter i diameter. Avkast kan også gjøres løpende og som tidligere må motstanderne holde seg borte fra det nå utvidede avkastfeltet. Den anerkjente danske eksperten Bent Neygaard mener regelen vil være en markant endring.
– Det er en markant endring, som kan få avgjørende betydning for lag som ofte spiller 7 mot 6, fastslår Nyegaard overfor egen TV-kanal.
Mye tyder på at lag vil utnytte dette til å løpe enda mer målrettet etter å ha sluppet inn mål, eller for å straffe lag som spiller 7 mot 6.
– Når du kan være opp til to meter fra midtlinjen og sende ballen videre, vil det helt sikkert gjøre spillet hurtigere. Det kan lag vinde flere sekunder på sammenlignet med i dag. Det vil være problematisk for lag som angiper med syv spillere om de kan kan få byttet inn målvakten i tide, vurderer Nyegaard.
Det såkalte 7 mot 6-spillet ble innført før OL i 2016.

De nye regelendringene er testet ut i ulike arenaer det siste året. Endringene ble som nevnt vedtatt på kongressen som ble avholdt i Tyrkia.