EHF European League: Dette er Gornik Zabrze – ØIF Arendal

EHF European League: Dette er Gornik Zabrze

Søndag spiller Kristijan Jurisic og ØIF Arendal den første kvalifiseringskampen mot Gornik Zabrze. Men, hva venter guttene våre i byen som tidligere bar navnet Hindenburg?

Kristijan Jurisic og ØIF Arendal møter sterk, polsk motstand denne helgen – og neste.

– Spennende trekning for vår del, uten at vi skal undervurdere polakkene. Polsk klubbhåndball har lenge hatt to lag helt i toppen av europatoppen. Dette blir steintøft, sa Kristijan Jurisic til oifarendal.no like etter at trekningen ble offentliggjort tidligere i sommer.
Han tenker selvsagt på toppklubbene – og tidligere mester i Champions League, Kielce og det som med tiden har blitt den faste «toerklubben» Wisla Plock.

Toppklubb
Selv om de færreste av oss har inngående kunnskap av helgens polske vertskap, skal en ting være sikkert. ØIF Arendal møter et polsk topplag.
Zabrze endte på 4.plass i den polske ligaen sist sesong, fire poeng bak bronsen og 18. poeng (!) foran 5.plassen.
Gorbin Zabrze, kom seg til 3.runde i EHF European League i 2019/2020-sesongen. Da slo de ut de israelske mesterne Maccabi Rishon LeZion sammenlagt, før den tyske storklubben SC Magdeburg, ble ett hakk for hvasse i den tredje, og avgjørende kvalifiseringsrunden. SC Magdeburg skulle som kjent ha vært motstander for ØIF Arendal i Skarpnes Invitational tidligere i sommer, men måtte trekke seg grunnet reiserestriksjoner. Tyskerne vant for øvrig EHF European League sist sesong.

Stolt klubb
Vår polske motstander hadde sin storhetstid rundt Berlinmurens fall. Klubben vant da to seriemesterskap og et cupgull i Polen. Byen Zabrze ligger for øvrig ikke så langt fra EM-byene i 2016, Katowice og Krakow. Zabrze bar i perioden 1915-1945 navnet Hindenburg. Byen har rundt 175.000 innbyggere. Klubben trenes av den tidligere storspilleren Marcin Lijewski, som i en årrekke dominerte i Flensburg sammen med blant andre landslagstrener Christian Berge.

Deltok ikke
Sist sesong måtte ØIF Arendal, grunnet den generelle usikkerheten knyttet til corona-situasjonen, trekke seg fra spill i Europa. Sesongen 2019/2020 holdt Jurisic og ØIF Arendal som kjent den franske storklubben Nantes på pinebenken i nær to fulle matcher. Franskmennene gikk videre til gruppespillet med kun ett måls forsprang over to kamper.
Den første kvalifiseringskampen spilles i helgen, mens det polske laget gjester oss i Sparebanken Sør Amfi neste søndag. Vinneren sammenlagt går videre til tredje og siste kvalifiseringsrunde. Vinneren der er kvalifisert til gruppespillet i EHF European League.

PS: En kuriositet er at tidligere Elverum-spiller, den nederlandske høyrebacken Iso Sluijters spilte for vår polske motstander frem til i sommer.