En avgjørelse er ventet innen mai er omme – ØIF Arendal

En avgjørelse er ventet innen mai er omme

Innen vi skriver juni måned skal en avgjørelse hvordan fremtidens Final 4-konsept – og ikke minst hvilken by eller landsdel som får tilslaget på det som skal bli en ny håndballfest, være tatt.

Slik så det ut da ØIF Arendal tok sitt første NM-gull i romjula 2014. Fulle tribuner og et enda sterkere NM-konsept – en langhelg med semfinale og finalespill – er formålet med fremtidens Final 4.

– Nå har Sørlandet/Arendal, Oslo og Hamar/Innlandet presentert sine forslag for Norges Håndballforbund, forklarer daglig leder Hein Barthold til oifarendal.no mandag ettermiddag.

Med både Agder fylkeskommune, Arendals næringsforening, Arendal By, Arendal kommune og Canal Street med på laget, la ØIF og daglig leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen fram sine planer for NHF, Norsk Topphåndball og de andre toppklubbene sist torsdag. Møtet ble fikk bred omtale i Agderposten dagen etter. Alle aktørene ytret på ny stor positivitet overfor planene om å få Final 4-festen til byen, ifølge Agderposten.
I etterkant av denne presentasjon har klubbene fått en spørreundersøkelse som skal besvares.
– Klubbenes innspill spilles inn i til NHF, som etter planen skal ta en avgjørelse om hvordan konseptet blir innen mai måned – og ikke minst hvor den potensielle håndballfesten Final 4 skal spilles i perioden 2023-2025, forklarer Barthold videre.
– Det som skiller vår presentasjon fra de andre er at her har hele byen stilt seg bak, sa Bruun Hansen til Agderposten etter møtet.

Fest
I norsk topphåndball har sluttspillet blitt selve gullegget alle jakter på, der den høyeste europacup-plassen både for kvinner og menn blir tildelt vinneren av sluttspillet. På kvinnesiden har et gull i sluttspillet i praksis vært ensbetydende med billetter til Champions League. På herresiden har gull i sluttspillet blitt en mulighet for å kapre en plass i Champions League året etter.
Selv om Elverum har levert solide resultater på flere nivå de siste årene, er ikke et sluttspill-gull i fremtiden gitt automatisk plass i det celebre selskap.

-Norsk topphåndball har seriespill, sluttspill og NM som bærende konkurranser og konsepter. Målet er å få enda flere mennesker til å la seg begeistre og underholde av norsk klubbhåndball, sier Barthold videre.
I skrivende stund ligger et cupgull an til å bli belønnet med den tredje, høyest rangerte europacup-billett.
Om vi spoler tilbake til 2017, begynte interesseorganisasjonen Norsk Topphåndball å en prosess – der den totale konkurransekabalen ble lagt på eget ídebord med formål om å styrke norsk topphåndball. Det store spørsmålet var hvordan enda flere kan bli begeistret av norsk håndball her hjemme. Å omgjøre den klassiske cupfinale-helgen i Oslo Spektrum, til å bli en langhelg med semifinaler og finaler.
– Derfor blir det spennende å se hvilke avgjørelse NHF tar, hvordan konseptet blir og ikke minst hvordan Final 4 blir lagt.

Køln
Final 4 – der semifinaler og finaler blir lagt til samme helg, enten man snakker om sluttspill eller cup – er et velrennomert konsept i resten av Europa. Selve ledestjernen i europeisk håndball – Champions League – avsluttes med Final 4 i tyske Køln i mai/juni hvert år. Der samles 20.000 publikummere fredag, lørdag og søndag. Helgen er ofte utsolgt få timer etter at billettene er lagt ut for salg.
Om Arendal og Sørlandet blir tildelt Final 4, ligger det i kortene hvor kjærkommen en utvidelse av Sparebanken Sør Amfi vil bli.

Februar er måneden som peker seg ut, i det som forhåpentligvis blir en turneringsform som vil gi norsk klubbhåndball ytterligere løft.

Da er det bare å vente på en avgjørelse.