-Kommer du til oss, skal du være førstevalget vårt på «din» plass! – ØIF Arendal

-Kommer du til oss, skal du være førstevalget vårt på «din» plass!

Det er ikke så svært sjeldent vi hører at spillere baserer sine valg av fremtidig klubb på nettopp denne setningen – kommer du til oss, skal du være førstevalget vårt på din plass. Men blir det alltid slik?

For mange klubber er overgangsdelen av sesongen allerede godt i gang. Være seg om det er eliteklubber eller breddeklubber med ambisjoner om ny utvikling og nye spillere. Og i den forbindelse er det mange, både spillere og foreldre, som er rådville i hvilke valg man skal ta. Og like rådvill kan man kanskje være uansett om man er elitespiller eller yngrespiller.

Samtidig er det mange klubber som gjør sitt beste i å beholde de spillerne man ønsker å ha i klubben. Og det er klubber som gjør seg så attraktive som man bare kan for å trekke til seg spillere som kan være med på å utvikle treningsgruppen, laget eller en bestemt posisjon.

I slike situasjoner er det ofte endel av salgsprospektet til spesielt nye klubber at man forsøker å beskrive den posisjon man mener at spilleren skal få om spilleren kommer til nettopp denne klubben. Og disse tankene deler man med spilleren i tro på at det skal gi positiv påvirkning på beslutningsprosessen til spilleren, foreldre og andre som er involvert som rådgivere.

Da er i slike situasjoner at denne uttalelsen fort kommer:
– Kommer du til oss vil du bli førstevalget i din spillerposisjon!

Og da blir spørsmålet, kan man stole på en slik uttalelse fra en klubb som forsøker å gjøre seg «smekker» for å påvirke en spillers beslutning?

Svaret er enkelt. Og svaret er ja. Og det er ja, hver eneste gang. For der og da er det nok det klubben mener.

Spørsmålet man bør stille seg er imidlertid, hvor lenge har jeg den posisjon. Og en ærlig klubb bør svare at det har du bare til første treningen. Etter den, må du som spiller selv sørge for å opprettholde posisjon i laget. Vise den utvikling vi forventer og de holdninger som skal til.

For den klubben som lover deg en fast posisjon, uansett form, arbeidsinnsats, treningskultur og utvikling, den klubben gjør du lurt i ikke å høre på. Ja, med mindre du heter Sander Sagosen.

Så tenkt på det neste gang noen lover «gull og grønne skoger». Uansett hva du blir lovet, kan du ta for gitt at det er et kortsiktig løfte begrenset av din egen utvikling og fremtidige prestasjoner. Å love noe annet vil være et løfte du ikke vil ønske deg – om du har ambisjoner om å bli så god som du kan!

For har du ambisjoner om å bli den beste versjon av deg selv, da trenger du å vite at du må bruke enhver trening for å oppnå utvikling. Og at du ikke har fått en posisjon til odel og eie, uansett prestasjoner. I denne usikkerheten ligger det nemlig en helt spesiell og svært viktig faktor. Nemlig den som får deg til å ta ut det lille ekstra som bare dem som virkelig kommer til å lykkes får til. Det er hva vi kaller treningstalent.

Det er slike spillere vi ser etter. For det er disse spillerne som oftest lykkes!