OSCAR GRAN: – Håndballlivet er snudd opp ned – ØIF Arendal

OSCAR GRAN: – Håndballlivet er snudd opp ned

Etter å ha pådratt seg ikke mindre enn tre prolapser, leverte Oscar Gran en god sesong i 2.divisjon forrige sesong. I sommer ble to-metersmannen hentet opp i ØIF Arendal som hospitant. Livet har med andre ord blitt snudd opp ned – eller ned opp, om man vil…

Oscar Gran, her avbildet på fredagens trening i duell med rumenske Dragos Hantaru.

– Jeg var drittlei hele håndballen for noen år tilbake, men nå er motivasjonen tilbake. Veldig tilbake, smiler strekspiller Oscar Gran.

Hospitant
For å være sønn av Asle Gran – med en fortid både på landslag, Viking på 90-tallet, trener og assistentrener i ØIF Arendal, ungdomstrener og nåværende trener sammen med Kjetil Øygarden på rekruttlaget i Øyestad i 2.divisjon, var selvsagt medvirkende til at han startet opp med håndball i barneårene og videre inn i ungdomsårene. Men så det sa det stopp for 2001-modellen som rager to meter over bakken. Det ble bråstopp. Bokstavelig talt.
– Jeg pådro meg tre prolapser. Drømmen om å bli elektriker og å leve et normalt liv var i fare. Håndball var utelukket i tillegg til at motivasjonen for alt som hadde med håndball å gjøre var borte. Etter å ha trent ryggen opp igjen, prøvde jeg meg på håndballbanen for gøy. Det ga mersmak og etter en sesong i 2.divisjon har jeg virkelig fått blod på tann igjen. Jeg har aldri vært bedre trent og mer motivert enn jeg er nå. Så hverdagen og håndballivet er mildt sagt snudd opp ned. Nå er det jobb, trening, spising og restitusjon livet handler om. Jeg stortrives og har endret meg totalt, mener Gran som for øvrig er ansatt som elektriker i Nedig – en av klubbens sponsorer. Fagprøven ble bestått i vår.

https://arendal.nth.webcore.no/2022/08/08/nestor-oygarden-det-blir-en-liten-omveltning-for-oss/

– Og drømmen om en kontrakt med ØIF Arendal er vel ikke blitt mindre når du nå har en fot innafor?
– Nei, det er det jeg skal jobbe beinhardt for. På treningene er både Strupstad, Børm og Jakob (red.anm: Lorentzen) virkelig fine. Aksel, Børm og gutta lærer meg utrolig mye og jeg må bare ta til meg alt jeg kan. Jeg må bli bedre på alt og så får vi se om det blir en kontrakt i fremtiden, sier Gran som ble en viktigere og viktigere spiller utover i sesongen som mini-veteran for unggutta i 2.divisjon.
– Alle forstår at topp eliteserie og 2.divisjon er to ulike ting. Det tar tid å komme opp i fysikk, tempo, forståelse og alt som behøves. Jeg skal legge ned arbeidet som trengs, legger han til.

Oscar Gran prøver å stoppe Mathias Larsons skuddforsøk på trening sist uke.

Lærer mye
Lørdag ettermiddag står Gran – som en av bærebjelkene, sammen med Sondre Paulsen og Lars Jakobsen – klare for sesongpremiere i 2.divisjon mot det antatte topplaget Vålerenga hjemme i Nedeneshallen. Sistnevnte bidrar på banen ettersom Øyestad G18 spiller kvalifisering til den landsomfattende Lerøy-serien.
– Som sagt har jeg aldri vært i bedre form, mer motivert og klar for å gi alt for laget. Jeg gleder meg til å spille kamp igjen, sier han videre.
ØIF Arendal-trener Luka Panza sier Gran ble hentet opp i stallen som hospitant som en kombinasjon av strekspillerens motiavasjon og dedikasjon til treningsarbeidet, vilje til å bli bedre og ikke minst fysikken. For to-metersmenn behøves i topphåndballen. Kombinasjonen 2.divisjon og en fast hverdag i ØIF Arendals elitemiljø – samt treninger med 2.divisjonslaget, er en fin miks i arbeidet med å bli bedre.
– Oscar er motivert og seriøs. Han vil utvikle seg, har bra fysikk og ikke minst har han et potensial til å utvikle fysikken videre. Han spør mye og er nysgjerrig på alt av detaljer. Han er en spennende og ung spiller, konkluderer Panza til oifarendal.no
Panza sier hospitering er viktig for å inspirere yngre spillere til å legge ned innsats og tålmodighet over tid og vise yngre håndballspillere at det er mulig å få kontrakt om man legger ned arbeid og viser utvikling.
Gran er etter prolapsene svært nøye med å lytte til kroppen.
– Nå merker jeg fint lite til ryggen. Jeg er flink til å gjøre øvelser, trene styrke og være i forkant.
– Håndball på toppnivå kan da umulig være forenlig med en klein rygg?
– Ja, det kan du si. Men etternavnet forplikter og ryggen kan holdes i sjakk, humrer han.
Etternavn eller ei. Det handler om å pløye ny mark i treningsarbeidet. Så får vi se hvor langt det går for hospitant Oscar Gran. Det vil kun fremtiden vise.

PS: Som en lokal forrett til tirsdagens toppoppgjør mellom ØIF Arendal og Drammen (Drammenshallen), kan du se Gran, et par gamle veteraner og et kobbel av sultne unggutter i aksjon når Vålerenga gjester Øyestad til 2.divisjonsåpning i Nedeneshallen klokken 16 lørdag ettermiddag.