– Dette verken ser eller høres bra ut. Jeg forstår at noen tenker dette er litt sykt – ØIF Arendal

– Dette verken ser eller høres bra ut. Jeg forstår at noen tenker dette er litt sykt

At idrettsmenn har rare, dels syke kampritualer er ikke noe nytt. Men hva gjør vår egen Jørg William Fiala Gjermundnes før kamp? Vi har vært i kulissene før fredagens hjemmekamp mot Fjellhammer.

På dette toalettet – og ikke på et annet, må Jørg William Fiala Gjermundnes avlegge en visitt foran hver eneste hjemmekamp. Det er en del av hans kampritual.

– Det verken høres eller ser bra bra ut dette her, ler ØIF Arendals Jørg William Fiala Gjermundnes mens han sitter på en stol inne på doen bak den ene hovedtribunen i Sparebanken Sør Amfi.
– Men, sånn er det nå engang, humrer han på sedvanlig vis.

Vin og fik
For det er noe med idrettsfolk på jakt etter de siste detaljene som kan bikke skuddet, kampen, taklingen eller hva det måtte være i sin og gjerne lagets favør. I amerikansk fotball har John Hendersons kampriutal blitt en vinner viralt. For å komme i rett kampmodus måtte lagets assistentrener fike til ham. Først da var han klar for en skikkelig fight i NFL.
I norsk sammenheng har Kjetil Rekdal avslørt at han må spille med de samme leggbeskytterne samt være siste mann ut og inn i lagets spillerbuss. Vår egen komet er ikke det grann bedre.
– Det er ganske mange ting jeg har på planen på kampdagen, smiler han.
Og som du sikkert har skjønt på bildet er en toaletttur blant gjøremålene, noe som kanskje i seg selv ikke er så unikt. Men en tur på do kan ikke bare gjøres når kroppen har behov. Det er et langt mer omfattende ritual enn som så.

– På hjemmekampene må jeg gå på dette samme toalettet hver eneste gang, sier han mens vi er inne i selve ritualets sjel: toalettet ved siden av driftslederens kontor i Sparebanken Sør Amfi.
– Det må være dette toalettet du må inn og bare få testet hver gang?
– Ja, det er det. Ganske nøyaktig en time før kamp, smiler han.
Når han og ØIF Arendal spiller på utebane kan det by på utfordringer, men her avslører han slingringsmonn.
– Det viktigste er å gå på do før jeg skifter til kamptøy, men her hjemme må det være den samme doen hver gang. Hvis ikke går det galt, presiserer han.
Han har likevel et lite stykke igjen til tidligere Liverpool-keeper Jose Reina. Han måtte visstnok drikke en halv flaske rødvin kvelden før kamp, samt fylle bensin på bilen – enten tanken var full eller ei.

Om det var toalettbesøket eller at skoa ble satt på i hallen før hjemmekampen mot franske PAUC for tre uker siden, som utgjorde forskjellen for Jørg William Fiala Gjermundnes i denne duellen vites ikke sikkert.

Lang dag…
Men vår egen Fiala Gjermundnes’ ritualer starter ikke på doen i hallen. En god frokost fortæres selvsagt aller først, før han går en fast tur på formiddagen på kampdager. Så skal det dusjes i hallen. Deretter må spillerbagen legges igjen i garderoben før han må inn på det samme toalettet.
– Det er slagplanen. Nesten, fortsetter han.
For etter at toalettet er avlagt en visitt ikler han seg matchtøy. Og trodde du han var ferdig da?
– Nei, så må skoa tas på og knyttes i hallen. Så er jeg klar for kamp, smiler han.
Hans faste ritual har tydeligvis fungert for hans egen del denne sesongen så mye at landslagssjefen har satt navnet hans på blokka over spillere han følger ekstra nøye med på.

Overtro?
Man er neppe alene om å rynke på nesa over ritualene både Fiala og andre idrettsutøvere har lagt til seg i streben etter suksess, ære og berømmelse. Det har vært nok av historier om hva idrettsutøvere bare må gjøre før kampen eller konkurransen kan komme i gang. En amerikansk baseball-spiller hadde et heller bisarr rituale om å urinere (!) på henda før kamp, mens andre har mer sosialt aksepterte ritualer som å høre på musikk mellom hotellet og kampearenaen. Christiano Ronaldo har uttalt at han alltid entrer gressmatta med høyre fot først. Fiala Gjermundnes er med andre ord i godt selskap.

– Overtro?
– Det er dette som fungerer for meg. Det sitter nok i hodet, men jeg liker ritualer. Da vet hodet og kroppen at det er kamp. Jeg har hatt mine faste ritualer i hele min ØIF Arendal-karriere, forteller han.
– Likevel ikke rart om vanlige folk tenker sitt når alt dette må gjøres på kampdag for å fungere?
– Altså, det verken høres eller ser bra ut, men det er bedre at kampen bikker i vår favør og at ritualene har vært blant årsakene, smiler Jørg William Fiala Gjermundnes.

Derfor bør du ikke være overrasket om du ser en høyreist, blond og ung kristiansander på vei ut av toalettet i Sparebanken Sør Amfi en times tid før kampstart neste gang du er i hallen. Det bare er slik. Det er tross alt kampdag.

ENNÅ IKKE KJØPT BILLETT TIL FREDAGENS KAMP MOT FJELLHAMMER? Det finner du i appen/på nettsiden.