– Marinko må gå hjem hvis de taper – ØIF Arendal

– Marinko må gå hjem hvis de taper

Han har vunnet serie og cup både med Viking og ØIF Arendal. Før søndagens kamp mot Viking i Stavanger er han nokså klar: -Hvis ikke ØIF vinner i Hetlandshallen, bør Marinko gå hjem.

Asle Gran vant tre cupgull med Viking og ett seriegull som spiller. Han var med som hjelpetrener for ØIF Arendal da laget vant kongepokalen i 2014, og han har også ett seriemesterskap med ØIF som assistent-trener.

Asle Gran herjet på høyrekanten for Viking fra 1988 til 1998. Han spilte på lag med kjente spillere som nåværende landslagstrener Christian Berge, nåværende Halden-trener Jan Thomas Lauritzen, landslagets keepertrener Steinar Ege, Stig Penne og nåværende Nærbø-trener Rune Haugseng – for å nevne noen. Det skapte furore da Viking HK, som var lillebror i håndballbyen Stavanger, overtok hegemoniet sent på 80-tallet til langt ut på 90-tallet. Storebror var Stavanger, men i 1988 smalt cupsensasjonen. Viking slo Stavanger 21-17 i finalen og sentral i denne cuptriumfen var Asle Gran. Han var deretter en sentral spiller for klubben frem til han flyttet hjem i 1998. Nå er Asle 51 år.

Asle er imidlertid flasket opp i Øyestad hvor han spilte på aldersbestemte lag.

– Og du følger fortsatt godt med i stavangerklubben Viking?

– Ja, så absolutt. Jeg har blant andre en kamerat som har en sønn som er Viking-spiller, og jeg holder kontakten med flere av de jeg spilte og vanket sammen med i min tid i Viking.

– Hva venter ØIF Arendal på bortebane søndag?

– Viking er et ungt lag som har en lett blanding av lokale talenter og spillere utenfra. En av profilene er utvilsomt lagets keeper Ole-André Lerang. Han er utrolig god og en av stjernene. Laget har en jevnt ba førstesekser, de er hardtarbeidende, men har ikke økonomi til å hente inn de store stjernene, sier Asle Gran.

– Men ØIF bør matche siddisene?

– Ja, hvis de ikke vinner bør Marinko gå hjem, sier Asle før han fortsetter: – Neida, men ØIF må spille mye bedre enn mot Fjellhammer. Slipper gutta seg ned, taper de.

– ØIF Arendal har som mål å bli landets beste håndballklubb. Synes du utviklingen går den rette veien?

– Laget er på riktig vei. ØIF har heldigvis en rekke lokale spillere som er med på å trekke lasset i motsetning til blant andre Elverum. Nå har jo Elverum bevisst satset på importspillere og har som uttalt mål å hevde seg i Champions League. Men jeg er glad for at ØIF fortsatt satser på lokale spillere og det er herlig å se at så mange lokale spillere er villig til å satse.

Like fullt er det vanskelig for de fleste lag i disse koronatider. Mange kamper minner mer om treningskamper ettersom det nesten ikke er publikum til stede, så vi får kanskje ikke se det rette styrkeforholdet klubbene  imellom, sier Asle Gran.

– Blant annet ser det ut til at hjemmebanefordelen nå er totalt fraværende, , og vi får kanskje jevnere kamper av den grunn.

– Men det er moro med ØIF for tiden. Og jeg er imponert. Laget har vært i toppen hvert eneste år siden klubben rykket opp i toppserien – bortsett fra ett eneste år. Jeg tror egentlig ikke folk helt forstår hvor stort dette er, sier Asle Gran som ga seg som assistenttrener i 2016. Men fortsatt trener han lag i Øyestad. Han trener G17-laget sammen med en annen klubblegende, nemlig Kjetil Øygarden. Dessuten har han av og til en finger med i spillet for jenter-15-laget.

Og søndag kl 1800 forventer han altså seier mot gamleklubben Viking.