Neste års E-cup: Dette er EHF European League! – ØIF Arendal

Neste års E-cup: Dette er EHF European League!

ØIF Arendal er kvalifisert til neste sesongs EHF European League. Og aldri har ØIF Arendal spilt i noen turnering med så mange gode lag som det kommer til å være i neste sesongs E-cup!

Slik ser Det Europeiske Håndballforbundets (EHF) rangering av nasjoner foran neste sesongs Europacup:

Norge er rangert på 16 plass som Europacup-nasjon. Det gir automatisk to plasser i den ny opprettede og svært så gjeve EHF European League, samt to plasser i den 3. rangerte turneringen som har fått navnet EHF European Cup. Aller øverst henger selvsagt Champions League.

Elverum vil helt sikkert forsøke å søke opprykk til den gjeveste turneringen. Om de lykkes vil være avhengig av hvor mye de imponerte de «høye herrer» i EHF med fjorårets fantastiske kamper i Håkonshall. Sportslig er nok ingen norske lag pt kvalifisert blant de 16 lagene som skal spille Champions League.

Det norske laget som er høyest rangert i Europa League, vil være direktekvalifisert til gruppespillet i denne turneringen. Det andre norske laget (som i utgangspunktet er ØIF Arendal pt) må gjennom en eller to kvalifiseringsrunder. Skulle Elverum få plass i Champions League, vil det også bety at ØIF Arendal vil være direkte kvalifisert til gruppespillet i Europa League. Det ville vært en fantastisk mulighet!

Swedol

Slik spilles EHF European League:

Først møtes 24 lag i første kvalifiseringsrunde. 12 lag går videre til 12 utfordrere som er direktekvalifisert til andre kvalifiseringsrunde. I begge disse rundene spilles det en borte- og en hjemmekamp. Akkurat som i tidligere Europacup.

De 12 lagene som kommer gjennom andre kvalifiseringsrunde, møter 12 lagene som er direktekvalifisert til gruppespillet. Disse 24 lagene deles inn i 4 grupper av 6 lag. Her blir det gruppespill, hvor alle møter hverandre hjemme og borte.

De to lagene som havner sist i gruppespillet er slått ut. I 1/8-dels finalene krysses pulje A med pulje B og pulje C med pulje C. Nr. 1 i den ene gruppen, møter nr. 4 i den andre gruppen. 2érne møter 3érne.

Vinnerne går videre til kvartfinale. Og vinnerne av kvartfinalene går til eget Final4 – som for Champions League.

Ny spilledager og tidspunkter

Mens det tidligere har vært ganske liberalt når det kommer til spilledager og tidspunkter og hvor disse fortrinnsvis har vært i helgene, blir det helt nye spilledager i fremtiden. Første kvalifiseringsrunde skal riktignok spilles i helgene, men fra andre kvalifiseringsrunde er spilledagen tirsdag. Og det er bare to klokkesletter å velge mellom, enten skal kampen spilles 18:45 eller 20:45.

Tøffe betingelser

Det er ikke lengre lov å spille Europa League-kamper på gulv som har annen oppmerking enn håndball. Og fra andre kvalifiseringsrunde skal det spilles på det samme lagoon-blåe gulvet som det også spilles Champions League på.

I tillegg så må klubbene installere LED-skjermer på minst 80 meter, fortrinnsvis 42 meter på langsiden og 20 meter på hver kortside.

Klubbene mister rettigheter

TV-rettighetene er allerede solgt til Infront & DAZN Group. Og klubbene må garantere TV-produskjon i følge internasjonal standard på alle hjemmekamper. Dersom det er en tv-partner på plass, vil klubbene slippe denne siste forpliktelsen fra gruppespillet.

Klubbene mister også rettighetene til å vise egne sponsorer, men unntak av tradisjonell draktreklame, samt to sponsorvisninger på boards, gulv og pressekonferanse profilering.

Først masse penger inn, så kanskje noe tilbake!

Påmeldingsavgiften til EHF European League er på EUR 20 000 pr. klubb. Klubbene må i tillegg betale følgende «entry fees»:

Qualification Round 1 € 500
Qualification Round 2 € 500
Group Phase € 3000
Last 16 € 1000
Quarter-finals € 1000
MEN’S EHF European League Finals € 2000

Kommer man langt nok i turneringen, er det noen mulige oppsider også. Dette kan klubbene tjene:

Group phase:
Compensation per away game € 9.000
Bonus per point € 1.000

Last 16:
Compensation per away game € 9.000
Bonus per point € 1.500

Quarter-finals:
Compensation per away game € 9.000
Bonus per point € 2.000

MEN’S EHF European League Finals:
Winner: € 100.000
Second placed team: € 50.000
Third placed team: € 40.000
Fourth placed team: € 30.000