WILLE: – Den signeringen ville ikke vært mulig for noen år siden – ØIF Arendal

WILLE: – Den signeringen ville ikke vært mulig for noen år siden

Den danske seriemester Mathias Larson kommer til ØIF Arendal i sommer. En slik overgang er et tydelig signal om en liga som blir stadig mer attraktiv, mener den ferske landslagssjefen Jonas Wille.

Landslagssjef Jonas Wille.

– Jeg har fulgt norsk håndball fra utsiden etter at jeg forlot Halden for fem år siden. Nå gleder jeg meg til å reise rundt, få innsikt i hvordan toppklubbene både driver og tenker, men inntrykket mitt er at klubber som ØIF Arendal signaliserer klart at de ikke har tenkt å se verken Kolstads ekstreme storsatsing eller Elverums utvikling gå sin gang uten å ville være med. For norsk håndball, rekrutteringen og for landslagets del er det viktig at flere tar opp hansken, sier Jonas Wille til oifarendal.no.

Signingsferd
Wille rakk både å være på plass i Terningen Arena og i Sparebanken Sør Amfi etter at han formelt overtok landslagsstrenerjobben etter Christian Berge i begynnelsen av juni. Haldenseren kommer til landslagsjobben fra den svenske storklubben Kristianstad.
– Det har vært en tydelig tendens at spillere med ambisjoner søker utenlands, men tendensen nå er at ligaen blir mer og mer interessant. Den kortsiktige fordelen kan være at nøkkelspillere får en hverdag i norsk topphåndball som er mindre belastende enn den er i større ligaer i Europa. Samtidig vet man ikke hvordan effekten er med tanke på nivået og fysikken man drar fra. Det er et dillemma vi antakelig aldri får et klart svar på, men en annen fordel med en sterkere liga er at guttespillere får oppleve idolene nærmere. På sikt er jeg overbevist om at det styrker rekrutteringen. Det er ikke like lett å se idolene om de ikke er nær i hverdagen. Jo, bedre lag i norsk serie jo mer oppmerksomhet fra media, mener han.

Ser bredt
Wille uttalte til Agderposten tirsdag at han har øynene opp for flere av spillerne i ØIF Arendal. Han ønsker ikke å nevne navn. Mario Matic har i en lengre periode vært fast inventar på rekruttlandslaget. Olaf R. Hoffstad debuterte på a-landslaget – som en del av det såkalte nødlandslaget som ble sendt til EM-kvalifisering – i fjor. Fredrik U. Venemyr ble nylig igjen tatt ut på ungdomslandslaget. Willes forgjenger Christian Berge var tydelig i fjor høst på at han fulgte nøye med på Jørg William Fiala Gjermundnes.
– Jeg er nå i en kartleggingsfase og da er det viktig at jeg ikke blir blind og låser meg for tidlig. Jeg skal gi alle en ny sjanse til å vise seg frem. Jeg har selvsagt et bilde på hva jeg ser for meg og tror, men det kan endre seg når jeg får enda bedre innsikt i spillere og miljøer fremover. Min oppgave er å holde meg oppdatert og fresh på aktuelle spillere hjemme og utenlands, sier han videre.

Økonomi
ØIF Arendal øker omsetningen gradvis for å stille enda sterkere i rotteracet som venter om medaljer og oppmerksomhet i årene fremover. Daglig leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen omtaler nysatsingen som et taktskifte. Kolstad, med tidligere landslagstrener Christian Berge på trenerbenken, har signalisert at deres satsing kan ende opp i nærmere 100 millioner på sikt. Elverum opererer også med rekordbudsjetter og er det førende laget i Norge.
– En ting er hvilke spillere og hvordan klubbers spillerstaller ser ut, men det avgjørende over tid er økonomi og organisasjon. Når noen klubber henter store profiler hjem kan det også få ringvirkninger for lagene som ligger bak de største klubbene på tabellen. En mer attraktiv norsk liga gjør også at det blir litt enklere å få enda flere gode spillere til norsk håndball. Overgangen til en spiller som Mathias Larson ville nok ikke vært mulig bare for noen få år tilbake. Nå kommer han fra GOG til ØIF Arendal, illustrerer han.
-Mitt inntrykk er at det jobbes hardt og seriøst på trener- og spillersiden i Norge om dagen. For landslagets og norsk håndballs del er det selvsagt utelukkende positivt det som skjer, sier han videre.
Wille sier videre at han kommer til å være godt synlig også i Sparebanken Sør Amfi og ute i klubbene i årene fremover, samtidig som han og det som blir det nye landslagsteamet skal følge opp landslagsspillerne i utlandet tett.
– ØIF Arendal er et miljø jeg skal følge tett, svarer han.

Duell-prosjekt
Tidligere landslagstrener Robert Hedin satt i gang det såkalte «Rio 2016»-prosjektet, som da innebar identifisering av spillere for fremtiden, økt treningsmengde for hjemlige spillere og økt internasjonal matching av de hjemlige spillerne. Det norske herrelandslaget slo for alvor gjennom under Berges ledelsen i EM i Polen i 2016. Siden har det norske herrelandslaget vært medaljekandidat i internasjonale mesterskap.
– Vil du sette i gang tilsvarende prosjekter?
– Vi har hatt flere prosjekter knyttet til linjespillere og høyrebacker. Det har gitt resultater. En av grunnene til at Claus Dalgaard-Hansen er blitt ansatt som toppspillerutvikler i Norges Håndballforbund er for å påvirke utviklingen regionalt, for å få frem fremtidige landslagsspillere, sier Wille.
For de uinnvidde er danske Dalgaard-Hansen en respektert og sentral herre bak Danmarks solide vekst og utvikling i internasjonal topphåndball. Ifølge NHFs pressemelding som ble sendt ut 9. juni, skal dansken ikke jobbe direkte med seniorlandslaget og de allerede etablerte toppspillerne der, men han vil til gjengjeld være tett på Norges Håndballforbunds øvrige landslag på guttesiden – helt ned til 14-åringene. Målet er at Dalgaard-Hansens arbeid, tanker og strategier skal munne ut i flere toppspillere på sikt, heter det.
– Vi har ikke landet et tydelig navn på prosjektet vårt, men arbeidstittelen er «duellprosjektet». Ser man på utviklingen internasjonalt er spesielt franske og danske spillere ekstremt gode til å vinne dueller mann mot mann. Vi må bli enda skarpere i duellene defensivt og offensivt. Derfor blir dette et satsingsområde og et prosjekt fremover, avslutter landslagssjef Jonas Wille overfor oifarendal.no