Torsdag møtes klubbene og NHF for å avklare E-cup – ØIF Arendal

Torsdag møtes klubbene og NHF for å avklare E-cup

Coronasituasjon i Europa skaper også utfordringer for håndballens E-cuper. VG tror at ØIF Arendals motstanders region Skåne blir «rød» ved neste oppdatering fra Folkhelseinstituttet. Nå skal klubbene og Norges Håndballforbund møtes for å diskutere situasjon.

Det kan vise seg å bli litt av en utfordring å spille årets Europacuper. Og det vil helt sikkert bli norske lag som får motstandere som holder til i det som Folkehelseinstituttet definerer som «rød»-sone. Områder hvor det kreves karantene ved hjemkomst.

Terminlisten er så tett at dersom klubber skal i karantene, vil det umiddelbart medføre at man ikke får spilt terminfestede kamper. Det kan bli en skikkelig «nøtt». For her er hva Norges Håndballforbund har sagt om lag og klubber som reiser utenlands i sesongoppkjøringen:

Bakgrunn: – Arendals motstander går fra «grønn» til «rød»

Dersom norske klubber reiser utenlands på treningsleir og spiller treningskamper mot lag som ikke følger tilsvarende smittevernregler som norske lag er pålagt, bærer den norske klubben all risiko med hensyn til evt. smittespredning i laget og karantene/isolasjon ved hjemkomst. 

I disse tilfellene kan ikke klubben påberope seg «epidemisk sykdom» som omberammingsgrunn og risikerer «ikke møtt» dersom laget ikke kan spille den terminfastsatte kampen i hjemlig liga.  Det samme gjelder i de tilfeller det landet klubben har reist til går fra «grønt til rødt» under oppholdet. 

NHF anbefaler sterkt at norske klubber som spiller treningskamper i utlandet anmoder sin motstander om å etterfølge våre norske protokoller før kamp.

I Norge gjelder at norske klubber i Rema 1000-ligaen og 1.divisjon kun kan spille treningskamper mot:

– Andre lag i Rema 1000 ligaen og 1. divisjon
eller
– Utenlandske lag som minimum følger retningslinjene for topphåndballens trening med nærkontakt, eller tilsvarende.

Det gis ikke unntak fra dette under noen omstendigheter og brudd vil kunne medføre ny nedstenging for en samlet liga.

Torsdag skal altså klubbene og Norges Håndballforbund sette seg sammen for å diskutere problemstillingene. For utfordringene er flere.

Hvorfor kan ikke norske klubber trekke seg fra Europacup?

Utfordringen som både klubber og forbund står i da, er at dersom E-cup blir gjennomført uten norske lag, så mister norske lag «rating». En av de kanskje mest åpenbare resultatene av det, er at Norge da står i fare for å miste sine Champions League-plasser. Og slik ratingsystemet er lagt opp, vil det få en langsiktig konsekvens i all rating de nærmeste tre sesonger…

Skulle Det Europeiske Håndballforbundet avlyse eller gjøre nødvendige tilpasninger, er det åpenbart at dette ikke vil få samme konsekvenser. Men pr. i dag har Det Europeiske Håndballforbundet ikke gitt noen andre signaler enn at man spiller Europacup, uansett. Så vidt kjent for klubbene finnes det hverken en plan B eller C.