Landslagstrener imponert av ØIF Arendal – ØIF Arendal
Jürgen Fleischmann er trener for de sveitsiske jentene i både J16 og J18. Han er på besøk i Arendal for å lære.

Landslagstrener imponert av ØIF Arendal

Jürgen Fleischmann er trener for J16 og J18 i Sveits. På Norges-besøk stakk han innom ØIF Arendal og ble virkelig imponert.

Vi snakket med den sveitsiske håndballtreneren før kampen mot Haslum. Da hadde han gått rundt i Sør Amfi og kikket på forholdene en stund.
– Det er helt fantastisk. Folk er her tre timer før kampen og hjelper til. Det er mange som jobber i hallen med å gjøre klar til kampen. Det er ikke noen finale som skal spilles, men likevel er det folk her som jobber. For meg virker det som om håndballsporten er langt viktigere her enn hjemme i Sveits, sier han.

Ved siden av å være trener, er Jürgen lærer. De har en ordning om at han kan ta ti uker med ferie når de har jobbet i 15 år.
Fridagene bruker han på å lære seg enda mer om håndball.
– Jeg reiser rundt og nakker med trenere, er på treninger og får tips og erfaringer som jeg kan ta med meg, forklarer han.

Jürgen Fleischmann sammen med arrangementsansvarlig Per Carsten Michelsen.

Han forteller at han regner Norge for å være den beste håndballnasjonen i Europa, med veldig høyt nivå for både menn og kvinner. Bekjente som hadde vært i Kristiansand og Vipers, tipset ham om å besøke både Norge og Sverige. Han har allerede vært en uke og skal være en til. Han har besøk Vipers, KRS og i tillegg vært på ØIF Arendal-trening, alt har vært veldig lærerikt for ham. Han har goså besøkt håndball-linjen i Kristiansand.

Noe av det som har gjort ham mest overrasket, er hvordan interessen for kampene er. I Sør Amfi lørdag ettermiddag, ble han nesten stående og måpe etter hvert som de frivillige kom og startet jobben med å klargjøre til kampen. Jürgen forteller at det i Sveits kun er finalekamper som får den oppmerksomheten en vanlig seriekamp i Norge får.
– En herrekamp har normalt 500-600 tilskuere, mens det for damene pleier å være 300-400 i øverste divisjon. Det er fantastisk å se kamper med nærmere 2.000 tilskuere. I Sveits spiller en mest foran familie og venner, smiler Fleischmann.

Den sveitsiske landslagstreneren har allerede med seg mange erfaringer med hjem i kofferten.
– Det er spesielt å se hvordan det trenes med høy intensitet, noe en også ser resultater av. Den skandinaviske håndballen går mye hurtigere og har større intensitet enn resten av Europa. Det er dette vi må hige etter også i Sveits, spille hurtig håndball, men også gjøre færre feil, forklarer han.

Han er mer familiær med den tyske håndballen enn den skandinaviske. I tillegg har han sett mye av fransk håndball, som han synes minner ham om den skandinaviske.
– Her virker det som det er trenere som vet hva de gjør, ikke de som skriker høyest, men det er likevel veldig dyktige. Jeg liker veldig godt den måten å jobbe på, forteller Fleischmann.

I Sveits har de en bra jenteårgang i 2002 og 2003. I ungdoms-OL endte gjengen på fjerdeplass. Fleischmann sier han håper at også den neste årgangen blir bra. Men det er ikke mage spillere å ta av.
Neste sesong startes det opp et sveitsisk håndballakademi, noe Jürgen håper skal bidra til at Sveits klatrer på rankingen og kan hevde seg med de store nasjonene.
– Opplegget blir at spillerne trener på akademiet frem til og med torsdag, så spiller de i helgene som klubbene sine. Det er første steg for oss på veien, smiler han.