B2B: Geir Lippestad med gripende foredrag om kommunikasjon i vanskelige tider. – ØIF Arendal
Daglig leder i ØIF Arendal Per Carsten Michelsen, advokat og foredragsholder Geir Lippestad og banksjef i Sparebanken Sør Sidsel Christensen.

B2B: Geir Lippestad med gripende foredrag om kommunikasjon i vanskelige tider.

Mandag morgen var ØIF Arendal sitt B2B nettverk samlet til sponsorfrokost i Sparebanken Sør sine lokaler. Vår lojale og gode hovedsponsor stilte umiddelbart opp med lokaliteter og frokost da muligheten for et foredrag med Geir Lippestad dukket opp, uttaler en fornøyd daglig leder Per Carsten Michelsen. Og for et foredrag det skulle bli.  

Morgenen startet med frokost og mingling blant deltakerne på foredraget. Med deilige rundstykker, nytrukken kaffe og godt humør gikk praten lett blant de om lag 100 gjestene. Banksjef Sidsel Christensen i Sparebanken Sør ønsket alle velkommen, før det ble en liten statusoppdatering på hvordan det står til med klubben. Per Carsten og Heine loset forsamlingen gjennom de viktigste nyhetene om økonomi og sportslig, og det var generelt god stemning i salen med tanke på kampresultatet fra kampen søndag kveld.  

Så var det endelig klart for dagens gjest og foredragsholder, Geir Lippestad. En mann de fleste kjenner navnet til etter at han ble forsvarer for terroristen etter 22. juli massakren i regjeringskvartalet og Utøya. Dette var også saken som ga bakteppet for foredraget «Kommunikasjon i vanskelige tider». Lippestad innledet med å fortelle om dagene før 22. juli, der han sammen med familien var på ferie i seilbåt langs Sørlandskysten, og hvordan han satt på dekk den siste feriedagen og gledet seg til alt han skulle ta tak i på jobben når ferien var over. Lite viste han om hvilken brå vending ting skulle ta og at han skulle få en av Norgeshistoriens grusomste saker å jobbe med.  

Trener Heine Jensen og Geir Lippestad

Han fortalte videre om telefonen fra Oslo Politikammer om at terroristen ønsket ham som forsvarer, om tankene som gikk gjennom hodet hans om hvor mye han og familien ville bli hatet om han gjorde det og om de noen gang kunne ha et normalt liv igjen om han forsvarte denne personen. Han fortalte at han vekket kona i håp om at hun skulle si at dette måtte han ikke finne på å gjøre, svaret fra kona ble det stikk motsatte. Det endte med at Lippestad kledde på seg og gikk en liten tur i nabolaget, der han fant seg en stein å sette seg ned på. Tankene svirret, hva skulle han gjøre! Han kom så til å tenke på hvorfor han hadde fått lysten til å bli advokat, det at alle skulle ha en rettferdighet og bli behandlet med respekt. Selv hadde Lippestad en datter som hadde spesielle behov, han hadde jo alltid stilt opp og kjempet for at hun skulle få de samme mulighetene som alle andre, at hun skulle behandles av samfunnet på lik linje med alle andre.  

Det var da han tenkte at denne jobben skal jeg ta, alle har rett på en forsvarer uansett hvor ille ugjerning man har gjort. Vi har ett rettsapparat som skal dømme og vi skal la alle ha lik mulighet til å bli etterforsket, utredet og dømt for ugjerninger som er gjort. Norge avskaffet dødsstraff etter krigsoppgjøret, under nettopp dette oppgjøret ble også mange uskyldige kvinner og barn straffet for ting de absolutt ikke kunne lastes for. Dette fordi hatet fikk ta overhånd og gjengjeldelses tanken var større enn rettferdighetstanken. Lippestad nevnte i den forbindelse jenta som kom rett fra Utøya og ble stukket en mikrofon opp i ansiktet med spørsmål om hva hun tenkte, hvorpå hun svarte at terror må bekjempes med kjærlighet. Dette ble også mantraet til Norge som nasjon etter 22. juli – Vi husker vel alle blomsterhavene, rosene som ble hengt opp på gjerder, stolper og over alt. Vi skulle knuse frykten med kjærlighet!  

Lippestad avsluttet foredraget med å fortelle om de siste dagene han og familien hadde med datteren som grunnet sykdom, kun ble 18 år gammel. Det var vel ikke et eneste tørt øye da han fortalte om sin 3 år gamle datter som spurte sykepleieren om hvorfor storesøster måtte dø. Og hvordan sykepleieren svarte at hun er ikke død enda, hun skal ikke dø i dag, men har hun en kjole eller noen klær hun er veldig glad i. Den lille jenta kunne fortelle at søsteren hadde en rød kjole hun elsket, sammen med rød neglelakk og rød sløyfe i håret. Sykepleieren spurte så om ikke de kunne finne frem dette og at de kunne pynte storesøsteren, slik at hun så hvor vakker hun var når hun våknet. Klærne ble funnet frem, sløyfe i håret og neglene ble lakkert. Da storesøster våknet litt opp og så den røde kjolen og de røde neglene smilte hun av glede for at hun var pyntet så fint. Dermed ble det en fin stund for familien i en vanskelig stund.   Et varmt, sterkt og veldig godt foredrag fra en mann som har opplevd mange raske og nærmest ufattelige omveltninger i livet, men som har holdt fast ved rettferdighetsprinsippet og ikke minst god og tydelig kommunikasjon også i vanskelige tider.

Geir Lippestad hadde med seg sin egne bok «Et større vi», i gave til alle tilhørerne. De som ønsket fikk selvsagt signatur.

Vi i ØIF Arendal er stolte og glade for at Geir Lippestad tok turen til Arendal for å gi våre B2B partnere dette sterke og rørende foredraget. I tillegg vil vi nok en gang få takke Sidsel og Sparebanken Sør for at de alltid er positive og stiller opp, slik som denne gangen da vi plutselig fikk en mulighet som denne.