#LAGETBAK: Tidligere lærer hjelper spillerne med språket – ØIF Arendal

#LAGETBAK: Tidligere lærer hjelper spillerne med språket

Helge Parnemann smitter umiddelbart med sitt sprudlende humør og engasjement. En undervisningstime varer i 45 minutter, men føles ut som 10. Han er en engasjert person som det er umulig å ikke like.  

Helge Parnemann diskuterer med eleven sin.

Saken er skrevet av Stian Refsland

Føler seg som en ungdom igjen

Han blir 80 år om cirka to måneder og har vært frivillig i klubben i 12 år. Ifølge seg selv siden Sør Amfi ble åpnet, og til og med litt før det også.  

– Det startet med en elev på videregående som var håndballspiller, han begynte på spansk og byttet over til tysk, som jeg underviste i. Det var på en måte slik ideen om å lære de utenlandske håndballspillerne norsk, oppsto.

Helge har undervist i norsk, tysk og psykologi, samt jobbet i forlag og forfattet norske og tyske lærebøker. I sitt engasjement for klubben og generelt i lokalsamfunnet har han undervist folk fra Østerrike og Sveits. Fotballspillere fra Arendal Fotball: én fra Nigeria og en fra Polen. Kurset håndballspillere fra Brasil, en del fra Kroatia og også nå Islendinger.  

– Det beste er at spillerne er motiverte, de vil gjerne lære norsk så de får nøkkelen til det sosiale og det åpner dører for å få kontakt med medspillere og andre. Det er gøy at de er nysgjerrige på å lære. Det er hyggelig for meg, og jeg føler meg heldig som hver uke kan ha dette å glede meg til. Man glemmer litt sin egen alder når man får snakke med noen i tjueårene.

En god hjelper

Dagur Gautason er en av Islendingene Helge Parnemann underviser. Dagur kom til klubben i mai 2023. Som helt ukjent med språket er Helge en viktig støttespiller.  

– Det er hjelpsomt å ha noen som kan lære deg et nytt språk. Jeg setter veldig pris på at han tar seg tid til å hjelpe meg å forstå og lære språket. Det hadde vært vanskelig å skulle lære seg norsk alene. 

Dagur Gautason følger med på Helge Parnemann sin undervisning

Helge peker på friheten han får og samarbeidet mellom han og spillerne som en viktig faktor for å lære dem norsk.

– Her har vi ikke eksamenskrav, så det handler mer om å sammen, finne ut hva de må kunne, og hva de selv har lyst til å lære. Det er en litt artig forskjell på denne typen læring i motsetning til det jeg gjorde før.

Dagur synes ordene er ganske like på norsk og islandsk, men at uttalen og dialektene er det som skiller dem. Dette er noe Dagur og Helge snakker sammen om og er enige i.  

– Spillerne gjør en god jobb i å lære seg språket. De tar det på alvor, noe som er givende for meg. Det er flott å ha dette som hobby. Jeg er også med på å legge gulv før hjemmekamper også har jeg undervisning to til tre ganger i uka, for øyeblikket har jeg tre spillere på norskopplæring, forteller Helge.

ØIF Arendal er glade for å ha Helge med på laget, og håper han kan gi av sin kunnskap i mange år til. De frivillige er viktige for klubben og vi takker Helge Parnemann for sitt arbeid!