Hans Olav: – Nå skal ØIF Arendal spillerne måles opp mot landslaget – hver gang! – ØIF Arendal

Hans Olav: – Nå skal ØIF Arendal spillerne måles opp mot landslaget – hver gang!

ØIF Arendals fysiske trener, Hans Olav Uldal, har endret hele testbatteriet til klubben. - Nå skal gutta måles opp i mot det beste i landet og verden, hver gang vi tester. I fremtiden er det ikke godt nok med gode resultater, de skal være ekstraordinære. For selv om man ikke spiller på landslaget, kan man i alle fall være like godt trent!

Det har skjedd mye i norsk håndball siden Olympiatoppen og tidligere skøytetrener for Johan Olav Koss, Hans Trygve Kristiansen, manet norsk herrehåndball til «å begynne å trene» for endel sesonger siden. En oppfordring som skapte mye rabalder blant datidens «forsmådde» håndballtrenere.

Om oppfordringen ikke er like utfordrende fra ØIF Arendals fysiske trener, er den minst like klar:

– Skal du være eliteseriespiller i ØIF Arendal, skal du være blant eliteseries aller beste også når det kommer til fysiske ferdigheter. Skal vi ha tro på deg som fremtidig håndballspiller i svarte og røde drakter, må du levere testresultater som tåler sammenligning mot noen av håndballfagets aller beste – spillerne på de norske landslagene.

Og for å være sikker på at man sammenligner bananer mot bananler og epler mot epler, har Hans Olav endret ØIF Arendals testmetodikk.

– Vi har foran denne sesongen endret måten å teste på opp mot slik man tester landslagsspillerne.

I den forbindelse har den ambisiøse fyiskktreneren søkt råd og veildedning hos trenerne på landslaget.

– Dersom resultater skal være sammenlignbare, må utgangspunktet for testing være så like som mulig. Det handler om mye, som for eksempel rekkefølgen man kjører testene i. Hvilken treningsinngang og kampaktivitet man har hatt inn mot samme tester. Det er mye å tenke på for at sammenligninger skal bli relevante.

ØIF Arendals sportssjef og hovedtrener, Marinko Kurtovic, er minst like tydelig som Hans Olav.

– Det er ikke umulig at vi inviterer til full innsikt i alle test resultater en gang i fremtiden. Kanskje også nær fremtid. I alle fall dersom vi mener at det kan være et verktøy for måloppnåelse. Og selv om fysiske ferdigheter ikke er hovedmålsetting i seg selv, vet vi at desto bedre fysiske ferdigheter, desto større sannsynlighet er det for at vi lykkes ute på banen.

Og en ting er de samstemte på begge to.

– Det handler om å bruke disse verktøyene til hele tiden å utvikle den treningskulturen som vi ønsker oss. Treningskulturen er ikke noe statisk som man oppnår. Den både utfordres og utvikles hver eneste gang vi møtes og hver eneste gang vi kommuniserer. Og ved å dele dette med omgivelsene, setter vi mer press på oss selv. Også på dette med fysisk trening og resultater av dette.

– Samtidig så er vi utrolig heldig som har med oss Olympiatoppen Sør i dette arbeidet. Vi ser allerede resultater av dette. Resultater som også vil slå ut på banen, kommer det like samstemt fra trenerduoen.